شهر سپیدپوشان
شهر سپیدپوشان
تصور کنید که در شهرمان اتفاق جالبی بیافتد و قانونی وضع و از همه خانم ها خواسته شود که از این پس سیاه نپوشند و به جای آن، سپیدپوش شوند؛ همه یک دست سپید؛ خواه معلم باشد، خواه فروشنده یا حتی خانه دار. همه یک دست سپید؛ مثل عروس ها. حتما منظره جالبی خواهد شد؛ تغییر رنگ از سیاهی به سپیدی.
این اتفاق غیر ممکن نیست؛ در همین نزدیکی اصفهان، شهری کوچک به نام ورزنه تقریباً تمامی زنها سپید میپوشند. حال اگر پشت موتور یا وانت نشسته باشند و یا در خانه پشت دوک نخریسی.
اما این سپیدی با قانون و دستور شکل نگرفته و ریشهها و علل جالبی دارد. از جمله اینکه:
ورزنه در حاشیه ی انتهایی مسیر زاینده رود واقع شده. بهرهمندی از آب زاینده رود نیز سبب رونق کشاورزی و به خصوص کشت پنبه بوده. زنان ورزنهای از همین پنبهها، پارچههای سفید برای خود میبافتند که با آن گرمای طاقت فرسای ورزنه را برای خود آسان سازند.
برخی نیز معتقدند که این سپیدپوشی، نشان از عقاید کهن تری دارد و عقاید زرتشتی را ریشه ی این رفتار قلمداد میکنند. برای زرتشتیان هنوز، سفید نشانه پاکی و قداست است و روحانیون زرتشتی لباسی از پنبه به رنگ سپید میپوشند و در تشریفات مذهبی نیز نوار مقدسی از جنس پنبه به گردن می آویزند.
گفتنی است ژنرال مک گرگور در سفرنامه خود از آن خبر میدهد که پیش از این، در شهرهای مانند خوروبیابانک نیز زنان سپید میپوشیدند. چندان دور از تصور نیست که در گذشته،ُ سپید رنگ غالب بوده. امروز نیز برخی از جوانان ورزنه بنا به دلایلی تمایل به سپید ندارند و شاید بیم آن رود که سنت زیبا نیز از صفحه روزگار محو گردد.
این رسم را میتوان میراث فرهنگی زنده سرزمین مان خواند و آرزو میکنیم که آئین زیبا برقرار ماند.
اسپیلت از شما دعوت می کند که برای دیدار از سپیدپوشان ورزنه و سایر دیدنیهای آن مانند کویر ورزنه و تالاب گاوخونی در تور ورزنه و تالاب گاوخونی با ما همسفر شوید.
گردآوری : گروه تحریریه اسپیلت
عکاس:آرش سینایی راد - خبرگزاری مهر