شهری که هلند ایران است
دوستداران اهل بیت در حاج رضوان/ شهری که هلند ایران است
خبرگزاری شبستان: شهر افسانه ای لقبی است که گردشگران خارجی به سبب دوری از انواع آلاینده ها و پاکی هوا در کنار محیطی کوهستانی و سرشار از گل های زینتی و مزارع زیبا به این شهر داده اند.
خبرگزاری شبستان / اراک
استان مرکزی با دارا بودن تنوع زیست محیطی سالانه پذیرای گردشگران زیادی از داخل و خارج کشور است به همین سبب به مناسبت روز ایرانگردی و ایرانشناسی (۳۰ اردیبهشت) به معرفی مناطق خاص گردشگری استان مرکزی خواهیم پرداخت.
هلند ایران یا شهر افسانه ای محلات[ویرایش]
محلات با ۲۰۷۹ کیلومترمربع مساحت در جنوب شرقی استان واقع شده و از لحاظ ارتباطی با اراک ،
خمین ،
دلیجان ،
آشتیان ، اصفهان و قم همسایگی دارد؛ آب و هوای فوقالعاده ، تاریخ کهن و طبیعت زیبای این شهرستان باعث توجه گردشگران داخلی و خارجی زیادی به این دیار از استان مرکزی شده است.
شهر افسانه ای لقبی است که گردشگران خارجی به سبب دوری از انواع آلاینده ها و پاکی هوا در کنار محیطی کوهستانی و سرشار از گل های زینتی و مزارع زیبا به این شهر داده اند.
اما سوالی که مطرح می شود این است که محلات چگونه به هلند ایران شهرت یافت؟
پاسخ این سوال به ۹۰ سال پیش باز می گردد زمانی که یکی از اهالی تهران به نام «پرتیوار» (همان کسی که گلکاران محلات معتقدند از هلندیهای مقیم پایتخت بوده است)، با چند نفر از هموطنانش، به پرورش گل در باغ شخصی خود پرداخت. گلهایی که بذر آنها را از هلند آورده بود.
سرکارگر استخدامی از سوی این شخص هلندی شخصی به نام (یحیی خان) از محلات بوده که بعد از گذشت چند سال و کسب تجربه به محلات مراجعت کرد و به کاشت گل های زینتی به صورت حرفه ای در این شهرستان می پردازد از آن زمان به بعد محلات در کاشت گل های زینتی با حضور در مجامع بینالمللی به عنوان یکی از مراکز ویژه تولید انواع گل زینتی در آسیا شناخته می شود.
گفته میشود تا ابتدای دههی ۱۳۴۰ تعداد کارگران گل در محلات ۴ نفر بوده است؛ اما در سال ۱۳۷۵ بیش از ۲۵ واحد گلخانهای به پرورش انواع گلهای آپارتمانی مشغول بودند.
کسب جوایز بین المللی از نمایشگاه های متعدد مانند اوزاکای ژاپن نشان از موفقیت این شهر در کاشت گل های زینتی است.
محمود زمانی قمی استاندار مرکزی در بیان اهمیت صنعت گل های زینتی محلات گفت:برگزاری نمایشگاه ملی گل و گیاه در محلات بزرگترین رویداد اقتصادی و گردشگری استان است، به همین سبب هم دولت و هم بخش خصوصی باید با تمام توان در جهت بهره گیری از این فرصت و استعداد در این دیار تلاش کنند.
وی بیان کرد: ارتقاء منزلت و جایگاه فعلی تولید گل و گیاه در شهرستان محلات و رونق صادرات آن باید در دستور کار مدیران قرار گیرد.
وفس ، ماسوله استان مرکزی[ویرایش]
وفس روستایی تاریخی و بزرگ در شمال غربی استان مرکزی و شمال شهرستان
کمیجان است.
قدمت این روستا به دوره مادها بر می گردد و گویش این روستا گویش خاص وفسی است که شاخه ای از زبان (تاتی) است که سه هزار سال سابقه دارد و مناطق محدودی در منتهی الیه استان مرکزی و استان همدان و قزوین به این گویش تکلم دارند.
وفس از لحاظ جغرافیایی از سمت جنوب ، شرق و غرب تحت محاصره کوهستان است و تنها شمال این روستا از لحاظ مواصلاتی به باغ ها و شهرهای دیگر راه دارد.
طبیعت بکر روستا همراه با آب و هوایی دلپذیر و چشم انداز زیبا و آب فراوان و منطقه ای کوهستانی مناسب ورزش های زمستانی شرایطی ایجاد کرده است تا وفس قابلیت تبدیل شدن به یک قطب گردشگری را داشته باشد.
برخی از گردشگران بر این باورند که کوه های این روستا از نوع آهکی و رسوبی بوده و فسیل و بقایای موجودات زنده به وفور در آن یافت می شود.
بلندترین نقطه این روستا با ارتفاعی در حدود ۲۷۴۵ متر مربوط به کوه قلنجه در جنوب وفس است و پست ترین نقطه مربوط به دشت وسیع انجمن در شمال وفس با ارتفاعی در حدود ۱۵۵۰ متر است.
گردشگری مذهبی وفس نیز با دارا بودن ۱۶ مسجد از نقاط قابل توجه گردشگران است به خصوص مسجد جامع این روستا که دارای هفت قرن سابقه تاریخی است و فضایی معنوی را برای گردشگران ایجاد می کند.
امامزاده حسین موسوم به حاج رضوان نیز از جمله مناطق ویژه وقابل توجه گردشگران است که دارای محیطی معنوی است که خیل دوستداران اهل بیت علیهم السلام را دور خود جمع می کند.
وفس از لحاظ صنایع دستی نیز دارای آثاری است که مهمترین آن صنعت قالیبافی است که در حدود یک قرن سابقه دارد و از جمله برنامه های اقتصادی این روستا است.
در آخرین آمارگیری جمعیتی در سال ۹۰ وفس دارای ۱۵۰۰ نفر جمعیت بوده است.
نبود مراکز خرید و اماکن اقامتی مانع توسعه گردشگری وفس[ویرایش]
مدیرکل میراث فرهنگی ، گردشگری و صنایع دستی استان مرکزی گفت: وجود بازیهای محلی، آیین های سنتی فرهنگی و مذهبی در کنار سایر ظرفیت های خاص وفس را به منطقه ای با ظرفیتهای ویژه گردشگری تبدیل کرده به طوری که مسوولان میراث فرهنگی با تهیه طرح مطالعاتی این خطه را به عنوان روستای هدف گردشگری و منطقه نمونه تعریف کرده اند.
سید محمد حسینی افزود: ثبت ملی بافت تاریخی وفس مانند ۱۲ روستای خاص گردشگری کشور زمینه تقویت زیرساخت های گردشگری در این خطه را تسهیل و تسریع می کند.
وی عنوان کرد: یکی از کاستی های مهم این روستا برای رونق گردشگری، نبود مراکز خرید و فروشگاه های محصولات تولیدی و صنایع دستی و مایحتاج ضروری گردشگران و ضعف در امکانات اقامتی است.
گزارش: لیلا آجرلی