شکاکم




توپوگرافی روستا[ویرایش]

با توجه به اطلاعات بدست آمده از ایستگاه هواشناسی لاهیجان متوسط درجه حرارت سالیانه در منطقه معادل ۵/۱۶ درجه سانتیگراد می باشد . میزان تغییرات بین سردترین وگرمترین ماههای سال به ۱۸ درجه سانتیگراد می رسد که نوسانات این پارامتر در منطقه ناچیز است. به دلیل معتدل بودن هوا روزهای یخبندان به ندرت اتفاق می افتد. ولی بطور متوسط روزهای یخبندان به ۱۱ روز می رسد که در دی ماه ۷ روز ، بهمن ماه ۸/۱ و اسفند ماه ۲/۲ روز می باشد. متوسط ماهانه میزان بارندگی در محدوده مورد مطالعات برابر با ۱/۱۰۹ میلیمتر است که بیشترین میزان بارندگی با ۷/۲۴۶ میلیمتر در مهرماه و کمترین ۱/۴۰ میلیمتر و تیر ماه بوقوع می پیوندد. متوسط فصل بارندگی در محدوه مورد مطالعه برایر با ۳/۳۲۷ میلیمتر یا به عبارتی ۲۵درصد از کل بارندگی است .
میزان رطوبت نسبی در ایستگاه لاهیجان بصورت سالیانه ۸۱ درصد می باشد که در تیر ماه با ۷۵ درصد در حداقل که بصورت نسیم در شبانه روز بر اثر اختلاف فشار دریا وخشکی مداوم می وزد. در محل گردش نیز در منطقه برای کشاورزی بی تاثیر نیست . با وجود عوامل طبیعی مناسب که در این منطقه وجود دارد . فعالیت اصلی روستا کشاورزی می باشد و برنج تنها محصول عمومی و اقتصادی روستا است.
در کنار این فعالیت عمده فعالیت اقتصادی دیگری همچون پرورش دام و طیور خانگی،کرم ابریشم وهمچنین صیفی کاری درسطح روستا وجود دارد. مساحت کل اراضی زراعتی این روستا در حدود ۱۵/۱۲۳ هکتارمی باشد.که مساحت کل اراضی برنج ۹۰ هکتاراست که سرانه آن نسبت به هرنفر۲/۵۸۲مترمربع ونسبت به هر خانوار۸/۲۱۸ مترمربع است صیفی کاری درحدود۳هکتاروباغ چای درحدود۱هکتار میباشد و درکنارآنها باغات مثمروغیرمثمردرحدود۱۵/۲۹هکتارمیباشدکه بطورمتوسط درجمع کل۵/۳۷تن محصول از۹۰ هکتاربدست می آید.

تحرک اجتماعی[ویرایش]

در گذشته ترک کشاورزی به معنی ترک دائمی روستا محسوب می شد ولی شرایط کنونی کسی که از کشاورزی رویگردان می شود اگر شرایط اقتضا کند می تواند بدون آنکه مسکن روستایی خود را ترک کند به کاری خارج از روستا بپردازد به همین دلیل در کشورهای صنعتی جمعیت روستاها را غالباً پسران یا نوه های کشاورزانی تشکیل می دهند که از کشاورزی به صنعت روی آورده اند .
کاهش جمعیت کشاورز بر حسب آنکه افراد کشاورزی و روستا را با هم ترک گویند ویا آنکه در روستا باقی مانده ولی به کار دیگر بپردازند ، اثرات متفاوتی بر ساخت شغلی بجای می گذارد.
در حالت اول تغییرات عمده ای در ساخت جمعیت روستایی و قشر بندی اجتماعی بوجود نمی آیند . امّا در حالت دوم جمعیت غیر کشاورز به زیان جمعیت کشاورز به سرعت افزایش می یابد . به عبارت دیگر اکثریت بهره برداران کوچک کشاورزی روستا را ترک کرده و فقط بخشی از جمعیت کشاورز باقی مانده تبدیل به اقلیت کوچکی در درون جامعه ی روستایی می شود . حالت سومی هم ممکن است دیده شود وآن مهاجرت جمعیت عظیمی از کشاورزان و غیر کشاورزان است که در پی استقرار صنایع یا مجتمع های عظیم صنعتی در منطقه ی روستایی صورت می گیرد . در چنین حالتی این تأسیسات صنعتی جمعیتهای روستاهای اطراف اعم از کشاورز و غیر کشاورز را به سوی خود جذب نموده و موجب دگرگونی کلی در ساخت شغل روستاهای اطراف و مناطق روستایی تا شعاع نسبتاً دور می شود .
در روستای شکاکم طی چند سال اخیر تحرک محسوسی در بین کشاورزان رخ داده است به این صورت که اکثر جوانان کشاورزی را ترک کرده و به کارهای صنعتی روی آورده اند که البته این نوع دگرگونی نوعی تحرک افقی است و هیچ گونه نزول یا صعودی در درآمد و وضع زندگی آنان رخ نداده است . این نوع تحرک شغلی در روستا با تحرک مکانی همراه بوده که یکی به صورت ترک روستا به طور کامل و مهاجرت به شهرهای دور اطراف صورت گرفته است

وضعیت معماری[ویرایش]

بررسی معماری و ترکیب فضاهای مسکونی
معماری و ترکیب فضاهای مسکونی در روستای شکاکم به سه صورت مشاهده می شود:
۱-قدیمی
این اماکن با قدمت بیش از ۵۰ سال هم اکنون متروکه بوده و در حال تخریبب میباشد. در این خانه ها که اکثرا دو طبقه( تالاری) بودند مصالحی همچون چوب و گل برای دیوارها و گیاهان وحشی (لی Li) برای سقف آنها بکار میرفت.
همواره در کنار این خانه ها مکانهایی برای نگهداری دام و طیورو برنج درو شده(کتامkatume ) ساخته شده و باغچه هایی نیز برای صیفی کاری طراحی میشدوهمچنین حیاطی بزرگ با حصارکهای چوبی آنها را احاطه میکرد.
۲-نیمه قدیمی
از آنجا قدمت این بناها بین ۱۰ تا ۵۰ سال میباشد محقق بنا بر تشخیص و دلایل زیر نام "نیمه قدیمی" بر آنها نهاده است:
-قدمت نچندان زیاد آنها نسبت به بناهای قدیمی تر
-استفاده از مصالح و نقشه کشی جدید
-متروکه نبودن و استفاده اکثریت اهالی از آنان
-ترمیم های پی در پی
مصالح به کا رفته در این بناها آجرهای سیمانی،شن،سیمان و گچ برای دیوارها و چوپ ،حلب و ایرانت برای سقف می باشند .در کنار این بناها نیز همچون بناهای قدیمی محل هایی برای نگهداری دام و طیور و برنج درو شده (آماده خرمن) وباغچه های سبزی کاری شده با حیاطی وسیع مشاهده میشود.
۳-جدید
از قدمت بناهایی که در غالب معماری جدید در روستا ساخته شده یا درحال ساخت است بیش از ۳ الی ۴ سال نمیگذرد.این بناها به دلایلی از قبیل ۱ .محدودیت های شهرداری ۲. محدودیت های طرح های در دست اجرا از جمله طرح هادی ۳.قوانین مسکن و شهر سازی و ۴.اختباز فرهنگ و ظواهر شهری بسیار متفاوت از دیگر بناهای قدیمی و نیمه قدیمی روستا هستند.
از کاربردی ترین و اساسی ترین مصالح به کاررفته در معماری جدید میتوان به فلز (آهن آلات) اشاره کرد که در کنار دیگر مصالح از جمله شن ،سیمان وآجر وبا نقشه های جدید به طور کلی از بافت اصلی روستا جدا و به راحتی قابل تشخیص است.
ضمن اینکه در کنار این بناها دیگر نه از طویله و کتام بزرگ خبری است و نه از حیاط های بزرگ با باغچه های سر سبز.

دامداری و پرورش طیور[ویرایش]

با وجود اینکه ساختار و معیشت اقتصادی روستای شکاکم بیشتر بر پایه ی کشت برنج است دامداری هم در اقتصاد روستاییان نقش بسزایی دارد . زمانی که روستاییان در زمینه ی کشت محصول به دلیل خشکسالی و یا وضع بازار توفیق چندانی کسب نمی کنند به فروش دام و فرآورده های آن مانند شیر ، ماست و کره روی می آورند . ضمن اینکه نوع دام مورد پرورش در روستا مطلقاً «گاو» می باشند .
ـ پرورش طیور
بعد از برنج کاری و دامداری ، پرورش طیور در روستا سومین منبع معیشت و درآمد روستاییان است.

منبع[ویرایش]

وبلاگ روستای شکاکم    







جعبه‌ابزار