ضرورت توسعه گردشگری روستایی در قم


ارس گزارش می‌دهد
طبیعتی بکر در دل کویر / ضرورت توسعه گردشگری روستایی در قم
آشنایی با روستاها و مکان‌های خاص گردشگری آن هم در شهری همچون قم نیازمند اطلاع رسانی و دادن امتیازات و طرح‌هایی ویژه برای این روستاهاست که البته تاکنون نیز طرح‌های هدف گردشگری برای چندین روستا سامان گرفته است.

به گزارش خبرگزاری فارس از قم، چه خوش است زمانی که به دیار آب و سبزه قدم می‌گذاری و در کنار کوه‌های سر به فلک کشیده می‌ایستی و نسیم بهاری را که بر کرانه‌هایی از نور و پاکی وزیدن می‌گیرد در سینه خود حبس می‌کنی. شاید که این نسیم خوش در وجودت لانه گزیند و در میان خستگی‌ها و دلگرفتگی‌ها و آه‌ها و حسرت‌ها بر قلبت مرهمی باشد و چه زیباست آن دم که شرشر آب‌هایی روان از جویبارها گوش‌هایت را نوازش می‌دهد و دستانت را لمس می‌کند. آری چه زیباست، گوش ده آواز گنجشکان و قناری‌ها را که در اوج، او را می‌خوانند. سر به بالا گیر و حمد و ثنای گو که این‌ها همه از برای توست...
ورود به طبیعت و قدم نهادن در آن لذتی دارد که هیچ چیزی را نمی‌توان با آن مقایسه کرد. وقتی افراد پا به درون طبیعت می‌گذارند در واقع خود را از آشفتگی‌ها، استرس‌ها و فعالیت‌های روزمره رها کرده و به آرامشی همچون آبی روان دست می‌یابند. آرامشی که طبیعت برای انسان به ارمغان می‌آورد می‌تواند جسم و روحی را به او هدیه کند که درمان هر دردی از او باشد.
تحقیقات علمی انجام شده نشان می‌دهد که مشاهده طبیعت برای درمان سردردهای مزمن و طولانی اثری بهتر از قرص‌های آرام بخش دارد. طبیعت شادابی را به انسان هدیه می‌بخشد.
ایران در منطقه جغرافیایی واقع شده که طبیعت زیبا و بکر در تمام نقاطش از شمال تا جنوب و از شرق به غرب آن قابل مشاهده و دسترسی است. وقتی می‌گوییم طبیعت منظور تنها دریاهای وسیع و خروشان و جنگل‌های سر به فلک کشیده نیست بلکه طبیعتی نیز همچون کوه، دشت، کویر و بیابان، نمک‌زار و شوره زار هم مدنظر است. طبیعت حتی شامل بیابان‌های سخت هم می‌شود و این مکان‌ها هم طبیعتی بکر برای خود دارند. شاید ورود به این مکان‌ها سخت باشد اما حضور در این مکان‌ها نیز قلب و دلی آرام و پراحساس را می‌طلبد.
قم یکی از مناطق مهم کشور که از منظر طبیعی دارای جاذبه‌هایی بکر است. وقتی نام قم برده می‌شود شاید حسی از گرما به ما دست دهد و در ذهن ما مکانی نقش به بندد که برای بودن در آن باید تاب و تحمل گرما را داشت اما واقعیت آنطور که در ابتدا به نظر می‌آید نیست. قم با وجود کویری بودن و داشتن آب و هوایی گرم و خشک اما دارای مکان‌هایی بکر و خوش آب و هوا نیز هست.
استان قم دارای روستاهایی خوش آب و هوا در گوشه و کنار اقلیم جغرافیای خود است که می‌توانند در فصل گرم سال نیز هوای خنک و مطبوع را نثار دوستداران طبیعت کنند. روستاهایی همچون ابرجس، بیدهند، کرمجگان، گیو و روستاهایی ییلافی همچون انارک، خرم دره و آغلک از جمله روستاهایی هستند که دارای طبیعتی دست نخورده و خوش آب و هوا هستند.
روستاهای جیمزقان و قاهان نیز از جمله روستاهایی هستند که در شهر قم دارای آبشارهایی زیبا و آثار تاریخی و همچنین بقاع متبرکه هستند.
روستای فردو

روستای فردو نیز اگرچه به خاطر مسایل هسته‌ای نام آن بر سر زبان‌ها افتاده اما دارای آب‌ وهوایی بس مطلوب بوده و در آن باغ‌ها و کشتزارها طراوتی دلنشین به این خطه هدیه کرده است. علاوه براین زیبایی‌ها، در نزدیکی این روستا و در فاصله یک کیلومتری به این روستا چشمه‌هایی وجود دارد که از دل زمین به غلیان در می‌آیند که شاید در کمتر جایی بتوان به طور همزمان شاهد این همه طراوت بود آن هم در دل یک شهر گرم و کویری.
در استان قم روستاهایی مشاهده می‌شود که در دامنه‌ای از کوه‌ها جای گرفته‌اند. روستایی به نام دستگرد که قنات‌های متعددی را در دل خود جای داده است و اندکی آن سوتر عطری از معصومیت به مشام می‌رسد عطری از نوادگان امام موسی کاظم (ع) و آن امامزاده حلیمه خاتون است که بر غنای گردشگری معنوی این مکان افزوده است.
با تمام این تعاریف لازم است گفته شود که آشنایی با این روستاها و مکان‌های خاص گردشگری آن هم در شهری همچون قم نیازمند اطلاع رسانی و دادن امتیازات و طرح‌هایی ویژه برای این روستاهاست که البته تا کنون نیز طرح‌های هدف گردشگری برای چندین روستا در حال انجام است.
ولی رحمانی معاون عمران روستایی بنیاد مسکن استان قم در گفت‌وگو با خبرنگار فارس در این خصوص اظهار کرد: برای نخستین بار در سال ۹۲، تعداد ۳۱ روستا برای طرح هدف گردشگری انتخاب شدند تا طرح هدف گردشگری برای آنها تهیه شود و برای برخی از این روستاها اعتبارات از سال پیش مصوب شده و برای برخی نیز بعد از تصویب طرح از اعتبارات ملی برای اجرای طرح اقدام صورت می‌گیرد.
وی در ادامه گفت: طرح هدف گردشگری به طور جزئی‌ و خاص گردشگری را مطالعه و ظرفیت گردشگری روستا را مشخص می‌کند تا مسافران و گردشگران بتوانند از آب و هوای مناسب روستا بهره‌مند شوند.
محمدرضا حاج اسماعیلی رئیس شورای اسلامی شهر کهک نیز در خصوص توسعه گردشگری روستایی به خبرنگار فارس در قم گفت: یکی از محورهای توسعه پایدار در شهرها و روستاها می‌تواند گردشگری باشد.
وی ادامه داد: از آنجا که قم وضعیت مناسبی در زمینه منابع آبی ندارد بخش کشاورزی و دامداری نمی‌تواند سبب توسعه یافتگی روستاهای قم شود.
حاج اسماعیلی با اشاره به اینکه روستاهای قم دارای آب و هوای معتدلی هستند گفت: این مسئله گردشگران را برای آمدن به این مناطق تشویق می‌کند.
وی گفت: توسعه گردشگری روستایی نقشی مثبت در اقتصاد دارد و وجود منابع سبب می‌شود که در مقایسه با دیگر طرح‌های گردشگری هزینه‌های کمتری را به دنبال داشته باشد.
وی اولویت اصلی برای سرمایه گذاری در بخش گردشگری روستایی را افراد بومی و ساکن همان مناطق خواند و حضور سرمایه گذاران خارج از شهر را به دلیل عدم آشنایی با منطقه منفی تلقی کرد.
رئیس شورای اسلامی شهر کهک حمایت، راهنمایی و هدایت سرمایه گذاران توسط مسئولان را مهم ذکر کرد و گفت: عدم رعایت و توجه مسئولان بر این امر می‌تواند سبب ایجاد ناهنجاری ها در روستاها و شهرها گردد.
در نهایت لازم است تاکید کنیم گردشگری‌ یکی از مهمترین صنعت‌های خدماتی و درآمدزا در عصر جدید به حساب می‌آید و توسعه این بخش می‌تواند تاثیراتی جدی و اساسی در اقتصاد روستاهای استان قم به دنبال داشته باشد و مهاجرت معکوس را رقم بزند. همچنین با توسعه زیرساخت‌های گردشگری می‌توانیم فرهنگی غنی اسلامی ایرانی را به جهانیان عرضه کنیم و این خود می‌تواند بستری باشد برای تبلیغ دین و فرهنگ، آن هم در شهری که ام القرای جهان تشیع نام گرفته است.
•••••••••••••••••••
گزارش از سمیه رضایی



جعبه‌ابزار