طارس
گاهی به عزاداری ویژه هفتم محرم در روستای 'طارس' فیروزکوه
تهران بزرگ - ایرنا - روستای قدیمی طارس
فیروزکوه از یک قرن گذشته همه ساله در هفتمین روز از محرم الحرام میزبان خیل عزاداران حسینی از روستاهای اطراف دهستان 'شهرآباد' و سایر مناطق شهرستان فیروزکوه می شود.
به گزارش ایرنا، همه ساله هفتمین روز محرم الحرام شاهد حرکت خیل خودروها و افراد و دسته جات هستیم که برای حضور در آیین سنتی عزاداری این روز از محرم، روستای طارس را انتخاب می کنند.
این روستا که در حدود ۱۷ کیلومتری شمال غرب فیروزکوه قرار دارد، در این روز میزبان عزاداران سرور و سالار شهیدان از سه روستای '
دهین '، '
شهرآباد ' و '
بادرود ' و دیگر نقاط شهرستان است.
ترافیک سنگین خودروها در ابتدای ورودی روستا و حضور عوامل انتظامی به منظور هدایت خودروهای میهمانان، خبر از مراسمی باشکوه می دهد که اهالی ولایی و عاشق اهل بیت عصمت و طهارت (ع) این روستا در تدارک آن هستند.
پس از اقامه نماز جماعت ظهر و عصر و مداحی و عزاداری، میهمانان در سطح روستا پراکنده می شوند و هر کس مسیر منزل یکی از اهالی را در پیش می گیرد.
امروز میهمانان در منزل تمامی اهالی دعوتند و در خانه های مردم این روستا به روی عزاداران حسینی بدون آنکه آنان را بشناسند، باز است.
میزبانان از فقیر و غنی با انواع و اقسام غذاهای سنتی، محلی و غذاهای روز به بهترین کیفیت از عزادارن حسینی پذیرایی می کنند به گونه ای که دراین روز بهترین وسایل پخت و پز و ظروف را برای پذیرایی از سیاه پوشان اباعبدالله الحسین (ع) استفاده می کنند.
با یکی از ریش یفیدان محل هم کلام می شویم.
رمضان خلیلی طارسی پیرمردی دنیا دیده و ۸۳ ساله.
او می گوید:
این مراسم در حقیقت ائتلاف چهار روستای بزرگ منطقه در ایام محرم است که به ترتیب از عزاداران یکدیگر پذیرایی می کنند و امروز حتی سر و شکلی شهرستانی یافته است.
از قدیم الایام رسم بر این بوده که عزاداران سه روستای دهین، شهرآباد و بادرود در این روز به طارس می آمدند، علم گردانی می کردند، سینه زنی و عزاداری می کردند و در نهایت از عزاداران پذیرایی می شد.
به گفته خلیلی این مراسم به همین سبک و سیاق در روز هشتم محرم در روستای دهین و در روز تاسوعا در بادرود و در عاشورای حسینی در شهرآباد برگزار می شود.
وی با اشاره به جمعیت حدود ۱۲ هزار نفری عزاداران که در این روز به طارس آمده اند، می گوید: به احترام آقا اباعبدالله الحسین(ع) و به احترام تمامی عزاداران، در این روز همه اهالی در منازل خود پخت و پز می کنند و از میهمانان امام حسین (ع) پذیرایی می پردازند.
وی که سابق براین عضو شورای اسلامی روستا هم بود عزاداری دراین روستاها را کاملا سنتی می گوید و استفاده از علامت ها و نمادهایی که متاسفانه امروز در برخی هیأت ها مرسوم شده، در این مراسم ممنوع بوده و سنت های قدیمی و آبا و اجدادی کماکان حفظ شده است. مرثیه خوانی ها، مداحی ها، ذکر مصیبت ها و ... همگی کاملاً قدیمی و سنتی است.
پیرمرد طارسی همچنین درمورد یک رسم قدیمی با عنوان 'سلام دهی' هیئات مذهبی به همدیگر چنین می گوید: این مراسم با قرائت اشعار قدیمی انجام می شود که طی آن هیأت های میزبان می ایستند و هیأت های میهمان با حرکت دادن علم ها و با فاصله ای در حدود ۲۰ متر با بکارگیری اشعار سنتی سلام می دهند و اذن دخول می گیرند.
در نهایت با حرکت دادن و تعظیم و سلام علم ها به یکدیگر، هیأت های میهمان در جرگه هیأت های میزبان قرار می گیرند و به عزاداری می پردازند.
به گفته این ریش سفید و معتمد محلی، تا پیش از فرا رسیدن روز هفتم محرم مراسم عزاداری سرور و سالار شهیدان هر شب به صورت متمرکز در مسجد و حسینیه اصلی روستا ادامه دارد و بانوان نیز بطور جداگانه در طول روز به برپایی مراسم عزا در مسجد می پردازند و با جمع کردن پول و نذورات، به پخت و پز پرداخته و از بانوان عزادار پذیرایی می کنند.
در این روز اکثر عزاداران با پای پیاده و با طی مسیرهای طولانی از روستاهای اطراف وارد طارس می شوند و برای انجام این مهم نذر می کنند.
روستای طارس از کهن ترین و با قدمت ترین روستاهای فیروزکوه است که با دارا بودن اماکنی همچون امام زاده 'احمد و محمد'، برج سنگی، آتشکده قدیمی، حمام قدیمی، یک چشمه قنات قدیمی، آبشار فصلی و منطقه گردشگر پذیر 'کاریزسر'، از نقاط دیدنی شهرستان است.
آب معدنی معروف 'اَشِن' که برای درمان و کاهش آلام بیماران کلیوی مورد استفاده قرار می گیرد و خاصیت سنگ شکنی سنگ های کلیه دارد، از ارتفاعات این روستا سرچشمه می گیرد.