طاق
روستاي طاق/
دامغان /
سمناندهکده طاق یکی از روستاهای قدیمی بخش دامنکوه شهرستان دامغان می باشد . این روستا در فاصله ۱۲ کیلومتری شرق دامغان و در مسیر جاده دامغان شاهرود واقع شده است از آنجا که در نقشه های جغرافیایی ایران نامی از این روستا ذکر نشده است ومحققین از قلم فرسایی پیرامون ان اغماض کرده اند.
معرفی روستا[ویرایش]
دهکده طاق یکی از روستاهای قدیمی بخش دامنکوه شهرستان دامغان می باشد . این روستا در فاصله ۱۲ کیلومتری شرق دامغان و در مسیر جاده دامغان شاهرود واقع شده است از آنجا که در نقشه های جغرافیایی
ایران نامی از این روستا ذکر نشده است و محققین از قلم فرسایی پیرامون ان اغماض کرده اند شناخت این روستا و نواحی اطراف ان می تواند به عنوان یک موضوع بکر تحقیقاتی مطمع نظر علمای تحقیق قرار گرفته تا زوایای ناشناخته ای از فرهنگ وجغرافیای ایالت باستانی قومس به جهانیان معرفی شود.
وجه تسمیه روستا[ویرایش]
طاق در زبان فارسی معانی متعددی دارد از آن جمله می توان به موارد زیر اشاره کرد : به معنی سقف محدب – آسمانه – درونسو یا جانب داخلی سقف به یک دست ایوان یکی طاق دید زدیده بلندی او ناپدید . ( فردوسی) به معنی جامه ای پوشیدنی و چادرسر تغییر یافته کلمه تاگ = تاک = تاغ =تاج به معنی دست مانند یک طاق ( دست ) پارچه به معنی تک – مقابل جفت – یکتا و بی همانند – جدا و تنها طاق با جفت هردوان جفتند زانکه توحید نیست زیر بیان .
( ناصر خسرو) نام درختی به نام سایه خوش که هیزمش را می سوزانند و نام محله ای است در بغداد . همچنین احتمال می رود که کلمه طاق بر خلاف صورت عربی آن کلمه ای فارسی وتغییر یافته کلمه تاگ باشد چرا که مورخین یونانی از وجود تونلی به نام تاگه آ در کنار روستایی به همین نام در شرق هکاتم پلیس یاد کرده اند که اسکندر شبی را درانجا منزل کرده است .
تاریخچه[ویرایش]
متاسفانه درباره پیشینه تاریخی این منطقه تحقیقات نوینی انجام نگرفته است و در منابع تاریخی نیز جز اشاراتی مبهم ذکری از این منطقه نشده است یاقوت حموی در معجم البلدان از حصاری به نام طاق نام می برد که در کوههای طبرستان واقع شده است و مسیر آن از ایالت قومس می گذرد . وی نوشته است که در این موضع غاری وجود داشته است که ورودی آن بسیار تنگ بوده و در داخل گشاد می شده است.
این غار خزانه پادشاهان پیش ازاسلام بوده و در آن اسلحه و مایحتاج لشکر نگهداری می شده است.
منبع[ویرایش]
وبلاگ روستای طاق