طرح نهادینه سازی مشاغل خانگی در روستاها


مدیرکل آموزش فنی‌و‌حرفه‌ای سیستان‌وبلوچستان: فرهنگ مناسب عامل نهادینه سازی مشاغل خانگی است
مدیرکل آموزش فنی‌و‌حرفه‌ای سیستان‌وبلوچستان گفت: فرهنگ مناسب عامل اصلی نهادینه سازی مشاغل خانگی در جامعه است. محمد جهانتیغی امروز در گفت‌وگو با خبرنگار فارس در زاهدان اظهار داشت: از ابتدای سال تاکنون حدود ۵ هزار نفر در فنی‌ و‌ حرفه‌ای استان برای دریافت تسهیلات مشاغل خانگی پرونده تکمیل کرده‌اند که هم‌اینک حدود ۸۸۰ نفر موفق به دریافت این تسهیلات شده‌اند.
وی افرادی که در انتظار دریافت تسهیلات مشاغل خانگی هستند را بالغ بر ۴ هزار نفر برشمرد و بسترسازی برای مشاغل خانگی را قبل از پرداخت تسهیلات کارآمد ارزیابی کرد و افزود: این کار می‌تواند بستر‌ مناسبی برای افراد سرپرست خانوار و افرادی که خارج از صنوف اصلی خدمات رسانی دارند، باشد در صورتی که قبل از پرداخت تسهیلات، آموزش‌های لازم کار‌آفرینی انجام شود به طور قطع افراد در اجرای شغل خود موفق‌تر هستند. مدیرکل آموزش فنی‌ و‌ حرفه‌ای سیستان و بلوچستان بخش اعظم دریافت کنند‌گان تسهیلات مطابق بررسی‌ها را زنان عنوان کرد و دانشجویان، فارغ‌التحصیلان و زنان بی‌سواد را مخاطبان دیگر این مشاغل دانست و در مورد مزایای این دسته از مشاغل تصریح کرد: مشاغل خانگی با توجه به هزینه کم و شرایط مناسب به دلیل پرداخت نکردن اجاره بهای محل کسب، مشارکت در کارهای جاری منزل، زمان فعالیت و ... یکی از عرصه‌های پر مخاطب اشتغال است.
جهانتیغی فرهنگ مناسب را عامل نهادینه سازی این مشاغل عنوان کرد و حل مشکلات واگذاری تسهیلات بانکی را تدبیری برای پاسخگو بودن تعداد بیشتری از متقاضیان دانست و گفت: در اینجا قائل به اولویت‌ها بوده و زنان سرپرست خانوار، فارغ‌التحصیلان دانشگاهی‌، مهارت دیدگان فنی‌ و‌ حرفه‌ای، دانش‌آموختگان کار‌ و‌ دانش‌ و ... اولویت‌های ما را تشکیل می‌دهند. عضو کارگروه اشتغال و سرمایه سیستان‌ و‌ بلوچستان، اداره کل آموزش فنی‌ و‌ حرفه‌ای را دستگاه مستقیم در بحث مشاغل خانگی ندانست و بیان کرد: سهم ارائه شده به اداره کل آموزش‌فنی‌ و‌ حرفه‌ای بالغ بر ۳ میلیارد و ۳۰۰ میلیون تومان است که اداره کل تعاون، کار و رفاه اجتماعی واگذار کرده که ۵۰ درصد از سهم‌ آنها بوده و بقیه به چند دستگاه دیگر واگذار شده است.
وی در ادامه ظرفیت‌ کارگاه‌های این اداره‌کل را در صورت ارائه تقاضا قابل ارتقا دانست و جامعه هدف در سیستان‌ و‌ بلوچستان را بیش از حد جاری بیان کرد. مدیرکل آموزش فنی‌ و‌ حرفه‌ای سیستان و بلوچستان گفت: کارگاه‌های ما قادرند تا بر اساس درخواست جامعه هدف دو نوبته و حتی سه نوبته ارائه خدمات داده و از این فرصت‌ها استفاده کنند. جهانتیغی افزود: اداره‌کل آموزش فنی‌ و‌ حرفه‌ای سیستان‌ و‌ بلوچستان به عنوان یکی از محرک‌های توانمند‌سازی و تربیت نیروی کار، سهم مؤثر و حائز اهمیتی در استان دارد. برگزاری جلسه نقد بر عملکرد آموزش فنی‌و‌حرفه‌ای استان مدیرکل آموزش فنی‌ و‌ حرفه‌ای سیستان و بلوچستان همچنین گفت: پس از اتمام بازدید سراسری هفته جاری یک جلسه نقد با حضور نمایندگان حرفه‌های مختلف برای بررسی و نقد مسائل برگزار می‌شود.
جهانتیغی بیان داشت: بازدیدهای طول سال برای بحث آموزش اثرگذار است، در اردیبهشت ماه سال‌جاری میزان بازدید جامعه هدف و مسئولان از دستاورد‌های فنی‌ و‌ حرفه‌ای شاید آن عددی که مدنظر بود محقق نشد و یا زمان نامناسب بود اما هفته جاری زمان زیادی در اختیار بوده و تا امتحانات مدارس و دانشگاه‌ها فاصله فراوانی است. وی ضمن اشاره به دعوت دستگاه‌های مختلف از طریق روابط عمومی استانداری برای بازدید از فنی‌ و‌ حرفه‌ای در مورد نقد این دوره پس از پایان آن بیان کرد: پس از اتمام بازه شش روزه بازدید قصد داریم یک جلسه نقد با حضور نمایندگان در حرفه‌های مختلف برگزار شود تا مسائل فنی‌ و‌ حرفه‌ای به نقد و بررسی گذاشته شود، این موضوع در نوع خود بحث جدیدی در استان به حساب می‌آید.
مدیرکل آموزش فنی‌ و‌ حرفه‌ای سیستان و بلوچستان بازدید‌ها را به دلیل اینکه مراکز فنی‌ و‌ حرفه‌ای در مراکز شهرستان مستقر بوده به سمت‌ و‌ سوی این مراکز عنوان کرد و ادامه داد: تاکنون سمت‌ و‌ سوی مراکز فنی‌ و‌ حرفه‌ای حوزه شهرستان بوده ولی در سفر دور سوم هیئت دولت به استان، شش مرکز جدید پیشنهاد کرده که این تعداد جهت‌گیری به سمت روستا دارد، درست‌ است که تعدادی از روستاها به تازگی تبدیل به شهرستان‌ شده‌اند ولی بافت زندگی‌ مردم روستایی است.
عضو شورای اداری سیستان‌ و‌ بلوچستان تأسیس مراکز فنی‌ و‌ حرفه‌ای هیرمند، میرجاوه، جالق سراوان، مهرستان، پیشین و دلگان را با نگاه جامعه‌ هدف روستایی تبیین کرد و گفت: سعی کردیم بتوانیم برای کاهش نابرابری‌های آموزشی مراکز را در نزدیک‌ترین نقطه به محل زندگی روستاییان ایجاد کنیم که البته احداث مراکز شبانه‌روزی هم با همین هدف شکل گرفت.
جهانتیغی در مورد برنامه‌ریزی این بازدیدها در حوزه‌ مذکور افزود: در این بازدید‌ها فکر خاصی برای روستا‌ها نشده چون این مهم نیاز به همکاری و مشارکت دستگاه‌های متولی دارد و امکانات این اداره‌کل به ما اجازه نمی‌دهد به صورت ویژه در روستا‌ها کاری کنیم ولی جهت‌گیری اصلی و فعلی ما فعال کردن بخش‌های روستایی‌ بوده کما‌ اینکه اقداماتی‌ هم صورت گرفته است.
وی میزان بازدید اردیبهشت‌ ماه امسال را ۳ هزار و ۸۰۰ نفر بیان کرد و پیش‌بینی حضور شرکت‌کنندگان در آذر‌ماه را بالغ بر ۱۰ هزار نفر دانست و بیان کرد: در آذر‌ماه سنجش حضور بازدیدکنندگان دقیق‌تر از گذشته بوده که برای این کار فرمت‌هایی در نظر گرفته شده تا در صورت تمایل بازدیدکنندگان تکمیل شده و آمار دقیقی ارائه شود. مدیرکل آموزش فنی و حرفه‌ای سیستان و بلوچستان با اشاره به اینکه هر چه سن بازدید کننده کمتر، امکان انتخاب رشته‌های مهارتی آسان‌تر است گفت: در این راستا ما در قالب پیشنهادی به آموزش‌ و‌ پرورش درخواست فراهم کردن امکان بازدید کودکستانی‌ها به‌ ویژه در طرح مهندسین فردا را داشته‌ایم که طرح این موضوع می‌تواند بسیار اثرگذار باشد.
بر اساس سیاست‌های سازمان آموزش فنی‌ و حرفه‌ای هر ساله در دو نوبت بازدید همگانی پیشرفت‌های جدید اداره کل آموزش‌ فنی‌ و‌ حرفه‌ای برگزار می‌شود که نوبت دوم امسال از امروز لغایت شانزدهم آذرماه ادامه خواهد داشت.



جعبه‌ابزار