فعالیت های اقتصادی خاص و آثار آن بر اقتصاد روستایی


فعالیت های اقتصادی خاص و آثار آن بر اقتصاد روستایی
(مورد: کمباین‌داری در استان فارس) [۱]


چکیده[ویرایش]

چکیده تنوع فضایی روستاهای ایران سبب بهره‌وری‌های اقتصادی متنوع در روستاها شده؛ به گونه‌ای که در بعضی نواحی روستایی ایران فعالیت های اقتصادی در سطوح گوناگون و با ویژگی‌های خاص شکل‌ گرفته است.
یکی از بارزترین این ویژگی‌ها، وارد کردن و دخالت دادن فناوریهای نوین در عرصة فعالیت‌های اقتصاد روستایی است. ورود کمباین به عرصة کشاورزی ایران ، ضمن اینکه خود یکی از شاخص های گذر از کشاورزی سنتی به کشاورزی تجاری و ماشینی است، به شکلگیری و گسترش نوع خاصی از مشاغل ازجمله کمباین‌داری و فعالیت‌های مربوط به آن منجر شده است. استان فارس به‌لحاظ برخورداری از شرایط لازم در زمینة فعالیت‌های کشاورزی، منطقة مساعدی برای شکل‌گیری و گسترش این فعالیت بوده است.
ایجاد و گسترش هر نوع فعالیت اقتصادی در سکونتگاه های انسانی اعم از روستا یا شهر دارای ابعاد و آثار مثبت و منفی است و این آثار در تمام زمینهها به‌ویژه در اقتصاد جامعه پدیدار می‌شود. بنابر این، مسئلة اصلی این پژوهش، بررسی آثار اقتصادی این نوع خاصِ فعالیت در آن دسته از روستاهایی است که به‌عنوان معیشت غالب در آن‌ها مطرح است.
این پژوهش به‌لحاظ ماهیت، جزء مطالعات اکتشافی است و با بهره‌گیری از روش‌شناسی علمی و با استفاده از ابزار پرسش‌نامه و مصاحبه، به دنبال یافتن پاسخی مستدل و منطقی برای چرایی و چگونگی شکل‌گیری و گسترش این فعالیت و اثربخشی اقتصادی آن بر فرایند توسعه در روستاهای مورد مطالعه است.
نتایج تحقیق حاکی از آن است که بهرغم موانع و مشکلات پیش‌روی کمباین‌داران، این فعالیت در ارتقای شاخص‌های اقتصادی روستاهای مورد مطالعه آثار مثبتی داشته است.

منابع[ویرایش]
 
۱. سید علی بدری ؛محبوبه نامدار؛حسن ایزدی؛ مقاله ۸، دوره چهاردهم، شماره سوم، پاییز ۱۳۸۹، صفحه ۱۳۱-۱۵۴


پیوندها[ویرایش]

دانشگاه تربیت مدرس    


رده‌های این صفحه : مقالات علمی




جعبه‌ابزار