فلفل
روشهاي پرورش فلفل
میوه فلفل معمولاً به صورت نارس برداشت میشود، برای ارقامی که به صورت فرآوری مصرف می شوند آنها را در مرحله رسیدگی کامل برداشت میکنند و در زمان رسیدن میوه بافت پوست آن سفتتر میشود و برداشت به صورت هفتگی صورت میگیرد.
روش کشت مستقم[ویرایش]
در این روش پس از تهیه و آماده سازی بستر بذرها در ردیفهای به فاصله ۷۵ - ۷۰ سانتیمتر کشت میشوند و فاصله بین بوتهها روی ردیف حدود ۴۵- ۴۰سانتیمتر میباشد. دمای مناسب برای جوانه زنی بذر فلفل حدود ۲۵ - ۲۰سانتیمتر است.
روش نشایی[ویرایش]
چون بذر فلفل نسبت به گوجه فرنگی و بادنجان جوانه زنی کندتری دارد و همواره به دمای پایین خاک برای جوانه زنی حساسیت بیشتری دارد، در بیشتر موارد از پرورش نشاء برای تولید این گیاه استفاده میشود. مدت زمان ماندن نشاء در خزانه حدود ۶ - ۸ هفته است.
میوه دهی فلفل[ویرایش]
در اکثر موارد خود گرده افشانی صورت میگیرد و گلها به صورت افقی یا آویزان قرار میگیرند و گرده میتواند به راحتی روی سطح کلاله بچسبد و احتمالاً در مزرعه حشرات در انتقال گرده و افزایش به میوه نشستن کمک میکنند. فلفل توانایی تولید میوه پارتنوکارپ (میوه بدن دانه) را دارد بویژه زمان که دمای هوا پایین باشد. افزایش تعداد میوه در هر بوته باعث کاهش اندازه میوهها شده و بر عکس زمانی که تعداد محدودی میوه روی گیاه تشکیل شود آنها از رشد بیشتری برخوردار بوده و اندازه آنها افزایش مییابد.
کوددهی فلفل[ویرایش]
کودهای فسفره و پتاسی را هنگام آماده سازی زمین به آن اضافه میکنند و نیز حدود ۳/۱ از کود ازته را نیز قبل از کشت به زمین اضافه میکنیم و بقیه کود ازته را در هنگام شروع رشد زایشی به گیاه میدهند. البته لازم به ذکر است که استفاده دیر هنگام از کودهای ازته باعث دیررسی محصول و به تأخیر افتادن رشد زایشی میگردد و استفاده متعادل از این کود باعث زودرسی میگردد همچنین میزان ویتامین C در اثر استفاده زیاد از کودهای از ته کاهش مییابد.
مبارزه به علفهای هرز فلفل
میتوان از علف کش تریفلورالین و علف کش دیفن آمید برای مبارزه با علفهای هرز مزرعه فلفل استفاده کرد.
آبیاری مزرعه فلفل[ویرایش]
یکنواخت بودن توزیع آب در طی فصل رشد باعث جلوگیری از ریزش گل و کاهش میوه بستن و نیز جلوگیری از ایجاد عارضه پوسیدگی گلگاه میگردد. ناهنجاریهای فیزیولوژیکی فلفل ریزش جوانه گل و گل: این عارضه بیشتر در انواع دارای میوه درشت صورت میگیرد عوامل ایجاد کننده این ناهنجاری شامل دماهای بالا ، نورکم ، تنش خشکی ، رشد سریع میوه روی گیاه و آفات و بیماریهای ویروسی است.
آفتاب سوختگی: میوههای رسیده فلفل اگر در معرض نور با شدت بالا قرار گیرند دچار آفتاب سوختگی میشوند میوههای فلفل در مرحله سبز رسیده در هنگام تغییر رنگ از مرحله سبز رسیده به قرمز حساسیت بیشتری دارند.
پوسیدگی گلگاه: به صورت جراحتهای موضعی تیره رنگ روی میوههای سبز بالغ و رسیده دیده میشود که این عارضه توسط کاهش موضعی کلسیم ایجاد میشود.
شکل غیر طبیعی میوه: این عارضه توسط دماهای کم زمان میوه بستن ایجاد میشود که این میوهها بدن بذر میباشند.
زمان برداشت میوه[ویرایش]
میوه فلفل معمولاً به صورت نارس برداشت میشود، برای ارقامی که به صورت فرآوری مصرف می شوند آنها را در مرحله رسیدگی کامل برداشت میکنند و در زمان رسیدن میوه بافت پوست آن سفتتر میشود و برداشت به صورت هفتگی صورت میگیرد.
شرایط نگهداری فلفل در انبار
برای نگهداری فلفل در انبار دمای۱۰درجه سانتیگراد و رطوبت نسبی بالا یعنی حدود۹۰% ضروری است.
منبع[ویرایش]
علوم باغبانی