قاطول


روستاي قاطول/ گرمسار / سمنان
روستای قاطول از شمال به روستای چهارقشلاق، از شرق به روستای ریکان ، از جنوب به روستاهای ملیجان و الله وردی آباد و از غرب به روستای کوشک و ناسار محدود می شود. این روستا در ۴ کیلومتری مشرق شهر گرمسار به صورت آبادی دشتی واقع شده و جاده آسفالته که شهر گرمسار را با جهت غربی شرقی به روستاها وصل می نماید از میان املاک جنوبی آن می گذرد.


معرفی روستا[ویرایش]

روستای قاطول از شمال به روستای چهارقشلاق، از شرق به روستای ریکان، از جنوب به روستاهای ملیجان و الله وردی آباد و از غرب به روستای کوشک و ناسار محدود می شود. این روستا در ۴ کیلومتری مشرق شهر گرمسار به صورت آبادی دشتی واقع شده و جاده آسفالته که شهر گرمسار را با جهت غربی شرقی به روستاها وصل می نماید از میان املاک جنوبی آن می گذرد. قاطول جزء دهستان حومه بخش مرکزی شهرستان گرمسار است. طول جغرافیایی قاطول ۲۳ درجه و ۵۲ دقیقه و عرض جغرافیایی آن ۱۲ درجه و ۳۵ دقیقه و ارتفاع متوسط ۸۶ متر می باشد.
آب و هوای روستای قاطول به تبعیت از آب و هوای شهرستان گرمسار خشک و از نوع آب و هوای بیابانی است.
در فصل تابستان گاهی درجه حرارت به بیش از ۴۰ درجه می رسد.
نزولات جوی بسیار کم و به صورت باران است. برف کم می بارد که به علت گرمی هوا ماندگار نیست. وجه تسمیه قاطول به گفته دکتر سید محمد فخر طباطبائی ، قاطول واژه ای مغولی مرکب از گات و یول و به معنای « محل گذر» می باشد. گفته فوق را اظهارات مرحوم کربلایی صفرگلی که ساکن قاطول بود و در سال ۱۳۴۴ فوت کرده و مشهور است که ۱۲۰ سال عمر کرده تایید می کند. آن مرحوم برای آقای تیمور قاسمی که نوه اش می باشد و مرحوم عباسقلی سعیدی تعریف کرده که « من در جوانی در قهوه خانه قاطول کرد محله چای خورده ام» بنابراین با توجه به دلایل زیر محل گذر بودن معنای قاطول تقویت می شود.
۱. در گذشته روستای قاطول تنها شامل کرد محله می شده و سه محله دیگر بعدها بنا گردیده است.
۲. قهوه خانه جایی دایر می شود که که محل عبور مسافر باشد وگرنه در یک روستای کوچک وجود قهوه خانه مفهومی ندارد.
روستای قاطول در لغت نامه دهخدا نیز آمده است به این مفاهیم: « قاطول دهی جزء دهستان ریکان بخش گرمسار، شهرستان دماوند و در ۴ هزار گزی خاور گرمسار و ۶ هزار گزی جنوب شوسه است. هشتصد تن سکنه دارد. آب آن از حبله رود و محصول آن غلات، بن شن، پنبه، انجیر و شغل اهالی زراعت است.


منبع[ویرایش]

وبلاگ روستای قاطول







جعبه‌ابزار