قرآن تاریخی نگل


طول جغرافيايي روستاي نگل ۴۶ درجه و ۳۱ دقيقه و عرض جغرافيايي آن ۳۵ درجه و ۱۸ دقيقه است. روستای نگل یا نوگل در فاصله ۶۵ کیلومتری جاده سنندج-مریوان واقع شده.وجه تسمیه این روستا از پیدا کردن قرآن تاریخی در زمان صفویه آمده است.مردم روستا پس از پیدا کردن قرآن توسط یک چوپان همانجا مسجدی بنا کردند و روستا را نیز از چند کیلومتر آن طرف تر به کنار مسجد آورده و اسم آن را نوگل گذاشتند که به مرور زمان به نگل تغییر یافته.

قطع اين قرآن رحلي بزرگ، جلد آن چرم و رنگ آن قهوه‌اي تيره است. کاغد صفحات آن ضخيم است و به دليل تشابهي که به پوست دارد در بين مردم به «پوست آهو» شهرت يافته است. قرآن نگل به خط کوفي نوشته شده و داراي نقطه و اعراب است. از زيبايي‌هاي اين قرآن مطلا بودن سرسوره‌ها و شماره‌هاي آيات و همچنين مزين بودن به نقوش گياهي است.به عقیده مردم روستا قدمت این قرآن به زمان خلافت خلیفه سوم باز می گردد.
طول خود قرآن ۳۸ ، عرض آن ۲۱ و قطر آن ۱۳ سانتي متر است.اين قرآن طي ساليان گذشته مورد استفاده عموم بوده و چندين بار نيز به سرقت رفته به همين دليل آسيب‌هاي فيزيکي و شيميايي زيادي مانند پارگي، لکه‌هاي ناشي از اثر انگشت، امضاي يابندگان و... ديده ‌است.
قرآن مزبور در سال‌ ۱۳۷۱ به سرقت رفت که با تلاش نيروي انتظامي کشف و طي مراسم باشکوهي با شرکت هزاران نفر از مردم به محل خود برگردانده شد؛آخرين بار نيز که در مرداد ۱۳۸۳ از مسجد روستاي نگل به سرقت رفته بود، اواخر آذر ۱۳۸۳ در جهرم در استان فارس کشف شد.
طبیعت شگفت انگیز محور سنندج-مریوان خصوصا" در فصل بهار هر بیننده ای را به وجد می آورد در زیر عکس هایی از قرآن و طبیعت زیبا و بکر نگل نمایش داده شده.
آرش خورمهر    



جعبه‌ابزار