قلعه قدیمی روستای اکنلو


فارس از کتابخانه‌ای غنی در یک روستا گزارش می‌دهد
قلعه قدیمی روستای اکنلو؛ گنجینه‌ فرهنگ
قلعه‌ای قدیمی در روستای اکنلو، گنجینه‌ای از فرهنگ و کتاب‌های غنی را در خود جای داده که نیازمند توجه است.

به گزارش خبرگزاری فارس از همدان، روستایی قدیمی از توابع شهرستان کبودراهنگ، گنجینه‌ای از فرهنگ را در خود جای داده که کمتر کسی با آن آشناست.
وقتی از وجود کتابخانه‌ای غنی در روستای اکنلو باخبر شدیم، بار سفر بستیم و راهی روستا شدیم؛ بعد از گذشت ۱۳۸ کیلومتر از مرکز همدان به روستای زیبای اکنلو در کبودراهنگ رسیدیم؛ روستایی با درختان سر به فلک کشیده راش و صنوبر؛ وارد روستا که شدیم کوچه پس کوچه‌های خاکی اما با مردمی صمیمی، پذیرای ما شدند.
صاحب این گنجینه، با روی خوش پذیرای خبرنگاران فارس شد، ما را به قلعه‌ای قدیمی که حالا گنجی از کتاب و فرهنگ را در دل خود جای داده بود، راهنمایی کرد. کتابخانه‌ای با بیش از ۲۵ هزار جلد کتاب!.
با ورود به حیاط کتابخانه، در نگاه اول شیشه‌های شکسته و حیاط به نسبت مخروبه‌ای توجهمان را جلب کرد، شاید باورمان نمی‌شد اینجا باید همان گنجینه را درون خود جای داده باشد، اما به راستی درون آن متفاوت از بیرونش بود.
وارد کتابخانه‌ شدیم، کتابخانه‌ای که ثمره عشق مرحومه بانو سمن‌ناز کیهانی و فرزندش بود، همان‌هایی که ۱۹ سال بدون هیچ چشمداشتی با روزه استیجاری، پول آن را صرف خرید کتاب کردند و تقویت فرهنگ کتابخوانی.
عظمت کتابخانه و کتاب‌هایش، همه را بهت‌زده کرد. کتابخانه‌ای که مثل موزه‌ای پر بود از کتاب‌های باارزش قدیمی.
بر روی صندلی‌ها که نشستیم، متوجه قدمت آنها شدیم، همه چیز اینجا رنگ و بوی تاریخی داشت.
وجود کتاب‌های قرآن و تفسیر، حدیث، فقه و اصول، تاریخ اسلام، زندگی‌نامه معصومین، تاریخ، جغرافیا، اخلاق، رجال، ادبیات، سیاست، طب، روانشناسی، ریاضیات و... نیز نظرمان را به خود جلب می‌کرد.
از حال و احوال موسس کتابخانه پرسیدیم و شنیدیم که حجت‌الاسلام والمسلمین عمادالدین رضایی همدانی نام دارد و در سال ۱۳۲۹ شمسی در روستای اکنلو متولد شده است.
یکی از آرزوهای او در زمان تحصیل مطالعه کتاب‌های غیر درسی بوده که در آن زمان به آرزوی خود نرسید، به همین دلیل وقتی بزرگتر شد با کمک مادرش نه تنها به آرزوی خود که به آرزوی دیگران نیز جامه عمل پوشاند.
وی بعد از عزیمت به تهران، به جمع‌آوری ۴ هزار جلد کتاب در سال ۱۳۷۰ پرداخته و تصمیم به تأسیس این کتابخانه شخصی در روستای اکنلو می‌گیرد.
وی با بیان اینکه هزینه خرید کتب این کتابخانه از روزه‌های استیجاری خود و مادرش تهیه شده گفت: در حال حاضر ۲۵ هزار جلد کتاب در این کتابخانه وجود دارد و افراد مختلفی از دانشجو گرفته تا طلبه و استاد در رشته‌های مورد نیاز خود از نقاط مختلف ایران از جمله زنجان، اراک، تهران و ... و روستاهای اطراف اکنلو در این کتابخانه عضو هستند و از کتاب‌های آن استفاده می‌کنند.



رضایی روستای اکنلو را زادگاه و وطن خود دانست و در خصوص دلیل انتخاب این روستا برای احداث این کتابخانه تصریح کرد: اگر هر کسی در وطن خود کارهای فرهنگی انجام دهد مشکل فرهنگی کشور حل خواهد شد.
وی با بیان اینکه در مسیر راه‌اندازی و فعالیت کتابخانه سختی‌های بسیاری را از سر گذراندم، گفت: در هر بار مراجعه به کتابخانه شاهد سرقت تعدادی از کتاب‌ها بودم چراکه اینجا یک کتابخانه خانگی با امنیت کم است.
موسس این کتابخانه روستایی که سعی داشته این محل به یک موزه تبدیل شود ادامه داد: بیش از ۵۰۰ عنوان کتاب خطی و ظروف نقره‌ای در این محل به سرقت رفته که باعث ناراحتی‌ام شد.
وی با اشاره به اینکه امسال ۹۰۰ هزار جلد کتاب به کتابخانه‌های کشور و ۴ هزار جلد به کتابخانه‌های همدان اهدا کرده است، تصریح کرد: این کتابخانه از ابتدا تاکنون بیش از ۴ هزار عضو داشته و عضویت در آن رایگان است.
رضایی با بیان اینکه این کار من برای مسئولان اهمیت ندارد، این نوع دیدگاه را ضد فرهنگ دانست.
وی در پاسخ به این سئوال که آیا مسئولان هیچ کمکی به این کتابخانه و امنیت آن نکرده‌اند، گفت: قول مسئولان در خصوص این کتابخانه مشروط است و باعث سلب اختیار از من می‌شود در حالی که می‌خواهم اینجا را به یادگاری از مادر مرحومم نگاه دارم و با این نیت به مردم روستا خدمت‌رسانی کنم.
جای سئوال باقی می‌ماند که چرا مسئولان نسبت به گنج‌هایی این چنینی بی‌تفاوت هستند. یکی از نهادهایی که می‌تواند این گنج بی‌نظیر را حفظ کند اداره کل کتابخانه‌های عمومی استان است. در این راستا جویای ماجرا از مدیرکل اداره کتابخانه‌های عمومی استان شدیم.
ارشاد استعدادی به برگزاری یک جلسه حضوری و دو گفت‌وگوی تلفنی با موسس این کتابخانه اشاره کرد و اظهار داشت: اداره کتابخانه‌های عمومی استان آمادگی دارد در قالب کتابخانه مشارکتی و یا حق‌الانتفاع آنجا را احیا و حمایت کند تا مردم بتوانند از این گنج ذی‌قیمت استفاده کنند.
وی به دزدیده شدن کتاب‌های این کتابخانه اشاره و تصریح کرد: احتمال دارد با گذر زمان کتاب‌های بیشتری از این گنجینه دزدیده شود که مقابله با این وضعیت، نیاز به آمادگی و همکاری موسس کتابخانه دارد.


مدیرکل کتابخانه‌های عمومی همدان با بیان اینکه این کتابخانه یک گنج باارزش است گفت: در صورت احیای این کتابخانه کتابدار و حراست برای آن در نظر گرفته می‌شود و باید گنج خود را به یک نهاد انقلابی واگذار کند.
=============
مرضیه خلیلی
- See more at: http://www.farsnews.com/newstext.php?nn=۱۳۹۳۱۲۲۳۰۰۱۴۰۱#sthash.q۰MN۴itG.dpuf



جعبه‌ابزار