قلعه های قدیمی سنا


قلعه های قدیمی سنا - دشتي
قلعه لاور
از بناهای دوره ناصری است که توسط احمد خان پسر محمد خان دشتی ساخته شده است . بعد از فوت محمد خان دشتی و ضعیف شدن احمد خان که لاور به تصرف وتملک رییس غلام رزمی در آمدقلعه آنجا را نیز تصاحب نموده ونشیمن گاه خود قرار داد. وبرج شمالی قلعه توسط رییس غلام رزمی ساخته شده است.
قلعه در محوطه وسیعی بنا شده گرداگرد آن منازل اهالی روستا قرار دارد و دارای حصاری به صورت مستطیل است و در گوشه بنا برج بسیار جالبی قرار دارد که گچ بریهای درونی ان نشانی از سبک معماری دوره قاجاریه است . علاوه بر قلعه یاد شده آثار باقی مانده قلعه هایی نیز در بلندیهای رشته کوه سیاه در مشرق لاور وجود دارد.
قلعه کهنه سنا
از بناهای دوره ناصری است که توسط رییس عبدالحسن رزمی در حدود سال ۱۲۸۰ ه.ش پس از نقل مکان از دمنالو به بر روی تپه بلندی در غرب روستا ساخته شد. قلعه شامل یک حیات بزرگ و حصاری به صورت مربع و دو درب یکی به طرف مشرق رو به آبادی و دیگری رو به جنوب بوده است .
بنا دارای چهار باب خانه بوده و بر روی ضلع شرقی آن گوشواره ای زیبا قرار داشته که بیشتر جهت دید بانی و نشیمن از آن استفاده می شده است مصالح بکار رفته در بنا گلو خشت بوده است . در اطراف قلعه زمین های زراعی و منازل اهالی آبادی وجود داشته است.
پس از مدتی رییس عبدالحسن قلعه یاد شده را رها کرده و به مکان دیگری در شرق قلعه نقل مکان میکند . در آنجا قلعه دیگری می سازد و اهالی روستا نیز منازل اولیه خود را رها کرده و در اطراف قلعه جدید سکونت اختیار نمودند.
امروزه قلعه کهنه به صورت یک تل بلند انباشته شده از خاک است که فقط آثاری از گوشواره آن باقی مانده و از دور نمایان است.
قلعه ريس محمد علي رزمي
قلعه ديگري نيز در قسمت شرقي سنا وجود دارد كه مربوط به رييس محمد علي رزمي بوده و در اوايل دوره پهلوي در محوطه وسيعي به صورت مربع ساخته شده است . مصالح آن گل وخشت چوب چندل و گز بوده و از يك درب ورودي اصلي به نام دروازه در طرف جنوب برخوردار بوده است. قلعه از دو قسمت داخلي و بيروني تشكيل مي شده كه به وسيله راه كوچكي در وسط حياط به همديگر وصل مي شدند و دو رديف اطاق در قسمت اندروني قلعه و رو به روي هم قرار داشتند. اصطبل قلعه در قسمت بيروني قلعه قرار داشت ودر ضلع جنوب شرقي آن گوشواره اي قرار دارد كه نشيمن گاه رييس بوده و دور قلعه ديواري مرتفع و قطوري قرار داشت . در جنوب قلعه و چسبيده به آن يك باغچه ليموي با صفايي بود كه بوسيله آب فارياب آبياري مي شد و در حدود سال ۱۳۵۶ ه.ش به دليل قطع شدن جريان فارياب خشك شد . در محوطه باغچه و در ضلع غربي آن دستگاه سنتي آرد سازي كه بوسيله يك تلمبه كار مي كرد مستقر بود . بعد از در گذشت رييس محمد علي قلعه رو به ويراني رفت و قسمت عمده آن به كلي تخريب و تسطيح گرديد و جاي آن ساختمانهاي جديد بنا گرديد و در حال حاضر يكي از فرزندان وي در آنجا سكونت دارند.
قلعه رزم آباد
از بناهاي اواخر دوره قاجاريه است كه توسط رييس غلام رزمي ساخته شده است . قلعه در يك دشت وسيعي و به صورت مستطيل ساخته شده و شامل دو قسمت اندروني و بيروني است .
قسمت اندروني محل اسكان خانواده ايشان و قسمت دوم مربوط به اسكان تفنگچيان و نزديكان ايشان بوده است . بر ضلع شمال شرقي آن يك گوشواره زيبايي قرار دارد كه براي ذيذه باني و حفاظت و مسايل امنيتي مورد استفاده قرار مي گرفته است و به طرف شرق نيز يك راه آمد و شد كوچيكي وجود دارد.
اهالي روستا كه تعداد اندكي بوده اند در جنوب و شرق قلعه ساكن بودند . در سمت جنوب آن همچنين نخلستاني وجود دارد كه بوسيله آب چشمه آبياري مي شده و اكنون به وسيله آب چاه آبياري مي گردد . در حال حاضر قلعه خالي از سكنه و در دست فرزندان ايشان مي باشد. منبع:



جعبه‌ابزار