قلعه چنعان
قلعه چنعان؛ شهر یا روستا اهواز - خبرگزاری مهر:
به گزارش خبرنگار مهر، حدود یک سال قبل کوت عبدالله اهواز به شهرستان کارون تغییر وضعیت داد. همان موقع برای اینکه این تصمیم یک شبه شکلی اصولی به خود بگیرد چهار شهر برای تشکیل شهرستان کارون ایجاد شده که شهرستان ربیع، کنعان، کوت عبدالله و شیرین شهر را شامل می شود. شهر کنعان اصولا همان روستای قلعه چنعان است که اکنون با گذشت یک سال از آن تصمیم هنوز مردم این روستا نمی دانند در شهر هستند یا روستا. روستای قلعه چنعان در جنوب شرق اهواز و در کنار شرکت صنایع فولاد خوزستان با مسافتی کمتر از ۱۲کیلومتر از مرکز شهر اهواز، مساحت ۱۵هکتار با جمعیت ۱۶ هزار نفری بر اساس برخی آمار دومین روستای بزرگ کشور به شمار می رود. با ورود به این روستای بزرگ اگر در امتداد خیابان اصلی روستا حرکت کنیم تل های زباله در ابتدای هر خیابان که به منظره ای طبیعی برای ساکنان تبدیل شده نظر را جلب می کند. با گذر از بازارچه کپری و کثیف ناگهان با تابلوی بزرگ که روی آن نوشته شده «شهرداری کنعان» در میان ردیفی از مغازه های کوچک و روی یکی از این مغازها که اکنون ساختمان اصلی شهرداری کنعان تبدیل شده مواجه می شوی که گویا فقط ظاهر شهرداری را دارد. شهرکنعان یا روستای قلعه چنعان جلیل جنامی دهیار روستای قلعه چنعان می گوید: ۳۰ بهمن ۹۱ با آمدن وزیر وقت کشور به اهواز، شهرستان کارون رسما اعلام موجودیت کرد و شهرهای کنعان و ربیع، کوت عبدالله و شیرین شهر به عنوان شهرهای تابع این شهرستان معرفی شدند. همان موقع به من به عنوان دهیار روستا حکم شهردار موقت دادند. وی ادامه می دهد: ولی متاسفانه از آن روز تاکنون وقتی برای انجام امور شهر مثلا تاسیس شهرداری و افتتاح حساب و .... به استانداری خوزستان مراجعه می کنیم مسئولین مربوط می گویند که مصوبه تبدیل روستای قلعه چنعان به شهرکنعان هنوز از
وزارت کشور ابلاغ نشده است. جنامی می افزاید: با تبدیل شدن کوت عبدالله به شهرستان کارون و قلعه چنعان به شهر کنعان تقریبا از بهمن سال گذشته تا امروز مشکل دریافت اعتبار وجود دارد. زباله های روستا زیست بوم جوندگان موزی و عقربها سید شبر موسوی رئیس شورای قلعه چنعان نیز در خصوص مشکلات این روستا می گوید: ما وسایل و نیروی کافی برای تمیز کردن روستا و حل مشکل زباله های رها شده در سطح روستا را نداریم. موسوی می افزاید: برای نظافت روستای بزرگی مثل قلعه چنعان با بیش از چهار هزار و ۲۰۰ خانوار حداقل نیروی لازم برای این کار ۲۰ نفر است در صورتی است که ما در حال حاضر فقط شش نفر در اختیار داریم و در تامین مالی این تعداد نیز با مشکل مواجه هستیم. وی ادامه می دهد: رها شدن زباله ها در سطح روستا و مسدود شدن مجاری فاضلاب که همه به صورت رو باز است و در انتهای روستا به شکل کانالهای بزرگ قابل مشاهده است باعث شیوع بیماری می شود. همچنین با انباشت زباله در مناطق مختلف روستا به عنوان زیستگاه جوندگان موزی و حشرات بسیار خطرناک مانند عقرب تبدیل شده است. نبود دبیرستان در روستا موسوی در ادامه توضیحات خود درباره محرومیتهای قلعه چنعان تاکید می کند: ما شدیدا کمبود فضای آموزشی و فرهنگی در روستا داریم. وی می گوید: قلعه چنعان با جمعیتی بالغ بر ۱۶هزار نفر طبق آمار خود شورا به غیر از کتابخانه عمومی و فرهنگ سرا حتی از داشتن دبیرستان محروم است و کل مدارس در دو مدرسه راهنمایی و دو مدرسه ابتدایی است. ترک تحصیل دختران در دبیرستان کاظم بغلانی یکی از فرهنگیان روستا در تائید حرفهای موسوی بیان می کند: بیشترین ترک تحصیلی ها به خصوص در میان دختران روستا بعد از اتمام دوره راهنمایی و به دلیل محروم بودن از وجود دبیرستان و فنی و حرفه ای در این منطقه اتفاق می افتد. رئیس شورا در ادامه سریال مشکلات قلعه چنعان بیان می کند: امکانات درمانی بسیار ناچیزی به نسبت جمعیت زیاد روستا فقط یک مرکز بهداشت با امکانات بسیار محدود در روستا داریم که برای خدمات دهی به بیماران و مراجعه کنندگان با کمبودهای جدی مواجه است. زمینهای ورزشی به خانه های مسکونی تبدیل شده اند زمین های ورزشی قلعه چنعان هم مثل بقیه حاشیه شهر طعمه خانه های مسکونی شده است و جوانان این روستا را آواره قهوه خانه ها برای کشیدن قلیان کرده است. این حرفها را علی عموری یکی از ستاره های فوتبال خوزستان و بازیکن سابق تیم ملی جوانان که ساکن همین روستاست می گوید و ادامه می دهد: بیشتر جمعیت اینجا جوان هستند ولی هیچ گونه امکانات ورزشی ندارند. این منطقه با داشتن ۱۵تیم فوتبال، یک زمین چمن هم ندارد و تیم های فوتبال حتی برای تهیه توپ و تور هم مشکل دارند. به هر حال دولت دهم در حالی زمام امور را به دولت جدید واگذار کرده که تبعات تصمیماتش همچنان بخشی از مردم را آزار می دهد. ------------------------ گزارش: رضا زبیدی
فارس از دومین روستای بزرگ جهان گزارش میدهد
قلعه چنعان روستای فراموش شده خوزستان
اهالی روستای قلعه چنعان در استان خوزستان معتقد بر این هستند که منطقهشان از دید مسئولان پنهان مانده و چه بسا کاملا فراموش شده است.
به گزارش خبرگزاری فارس از خوزستان، قلعه چنعان روستایی با ۱۵ هزار نفر جمعیت دارای جادهای تاریک، ناهموار، بدون خطکشى و گاردریل که در عمر و مسافت کوتاه خود شاهد حوادث و تلفات جانی بسیاری بوده، است، کما اینکه در آخرین تصادف بر اثر برخورد دو موتورسیکلت، سه جوان جان خود را از دست دادند.
با طی کردن این جاده تاریک و باریک روبه پایین به قلعه چنعان که میرسی این روستا را بدون بانک، کلانترى، داروخانه ثابت، کتابخانه و حتى دبیرستان پسرانه مشاهده خواهی کرد.
قلعه چنعان با وجود اینکه مقام دومین روستای بزرگ جهان را هم در کارنامه خود دارد از مشکلات عدیده ریز و درشتی رنج میبرد که در این گزارش سعی شده گوشهای آنها بازگو شود.
با ورود به روستای ابری نیز دود سفید خفه کنندهای را مشاهده میکنی که خیابانها را فرا گرفته و به نظر میرسد که آتش مهیبی در روستا در حال گسترش است، با مشاهده این مناظر حالتی از نگرانی وجودت را دربر میگیرد ولی با دیدن صورت آرام جوانانی که جایی برای گذر اوقات فراغت خود جز سر خیابان ندارند خیالت راحت میشود که جای نگرانی نیست...
ولی باز هم منبع این دود خفه کننده از کجاست؟
•آتش زدن زبالهها معضلی همیشگی
عادل یکی از این جوانان این منطقه با صورتی رنجور از وضعیت موجود اظهار کرد: یک نفر زبالههای روستا که در انتهای فرعی است را آتش زده که این وضعیت همیشگی ماست، با وجود حجم زیاد زبالهها و دود حاصل از آنها در روزهای گرم سال حتی نمیتوانیم کولر روشن کنیم.
وی ادامه داد: در روز بو و منظره مشمئزکننده زبالهها و در شب دود حاصل از سوختن این تلهای بزرگ که همانند مه غلیظ زمین و آسمان روستا را فرا گرفته، نمای همیشگی قلعه چنعان است.
این شهروند قلعه چنعان عنوان کرد: صنایع فولاد عامل بیماریهای تنفسی بوده و مشکلات قلعه چنعان منحصر بر روی زمین نیست و از آسمان هم درگیر مشکلات جدی است.
عادل خاطر نشان کرد: هالهای از ذرات معلق اطراف صنایع فولاد آسمان قلعه چنعان را دربر میگیرد که سبب مشکلات جدی برای ساکنان این منطقه شده است.
•مجاورت با صنایع فولاد مشکلات تنفسی آفریده است
رئیس مرکز بهداشت قلعه چنعان نیز در گفتوگو با خبرنگار فارس در اهواز اظهار کرد: منطقه به دلیل مجاورت با صنایع فولاد هوای بسیار آلودهای دارد و اکثر مراجعهکنندگان به دلیل مشکلات تنفسی هستند که این وضعیت نسبت به قبل نیز افزایش یافته است.
محمود موریدپور دزفولی ادامه داد: بهویژه وقتی در حالتی که وارونگی هوا اتفاق میافتد و گرد و غبار ضمیمه آن شود این وضعیت بسیار وخیمتر است.
وی افزود: اگر چه تمام خوزستان درگیر معضل ریزگردهاست ولی مناطقی مانند قلعه چنعان اضافه بر این معضل مجاورت با صنایع فولاد و آلودگیهایی که این شرکت ایجاد میکند را هم دارد که باعث شده درصد بالای مراجعهکنندگان به مرکز بهداشت را بیماران تنفسی تشکیل دهند.
این مسئول همچنین در مورد زبالههای رها شده در اطراف روستا و عدم ساماندهی به دامداران صنعتی گفت: این وضعیت عامل بسیاری از بیماریهای عفونی و دیگر بیماریها از جمله اسهال و بیماریهای انگلی که به صورت مستقیم عامل آنها زبالهها و فضولات حیوانی است و ما روزانه از این بیماران عفونی داریم که متأثر از این وضعیت غیربهداشتی محیط هستند.
•قلعه چنعان بدون بانک و داروخانه
رئیس شورای شهر قلعه چنعان نیز در گفتوگو با خبرنگار فارس در اهواز، اساس مشکلات را در روستا بودن قلعه چنعان ذکر کرد و اظهار داشت: اگر چه اواخر دولت دهم، قلعه چنعان به عنوان یکی از سه شهر شهرستان کارون مد نظر بود ولی موفق به تصویب وزارتی آن نشده و قلعه چنعان اکنون به طور رسمی روستا است.
حسین زرگانی اضافه کرد: این موضوع از چند جنبه ما را دچار مشکل میکند و تا زمانی که اسم روستا بر روی این منطقه است، حق خرید زمین برای احداث هرگونه واحدهای اداری، فرهنگی، آموزشی و درمانی از اعتباراتی که دولت تامین میکند را نداریم زیرا طبق قانون زمین برای ساختن این چنین واحدهایی در روستا باید اهدایی باشد.
وی خاطر نشان کرد: قلعه چنعان نیاز به فضاهای مختلف از جمله زمین لازم برای احداث درمانگاه دارد و اکنون ما برای جمعیتی بالغ بر ۱۵ هزار نفر یک داروخانه ثابت نداریم و بعد از چندین سال داروخانهای سیار در یک کانیکس در مرکز بهداشت که در واقع خانه بهداشت صد خانواری بوده مستقر شده است.
رئیس شورای شهر قلعه چنعان، ساخت و سازهای بیرویه در اطراف قلعه چنعان را از معضلات جدی روستا بیان کرد و ادامه داد: در ضلع شمالی که تنها امید ما برای ساخت فضاهای مورد نیاز منطقه است شاهد هستیم که ساختمانسازی بیرویه و خارج از محدوده در آن آغاز شده و ظرف مدت کوتاهی اگر جلوی این کار گرفته نشود همانند ضلع جنوبی به قلعه چنعان دیگری تبدیل خواهد شد.
زرگانی در ادامه سلسله مشکلات قلعه چنعان را عنوان کرد: زبالهها و فضولات دامداران صنعتی معضلی دیگر برای اهالی است و این دامداران فضولات حیوانی خود را در ۵۲۰ متری روستا رها کرده و باعث عوارض جبران ناپذیری برای اهالی میشوند.
وی در توضیح مشکلات جدی قلعه چنعان تصریح کرد: قلعه چنعان نیازمند فضای آموزشی بوده و لازم است تا سال آینده اداره نوسازی و آموزش و پرورش با توجه به جمعیت زیاد و رشد ورودیهای اول ابتدایی، فضاهای آموزشی مناسب برای رفع مشکل آموزش را در این منطقه گسترش دهد.
زرگانی از دیگر کاستیهای روستای بزرگ قلعه چنعان را بانک و امنیت لازم برای روستا و اطراف آن بیان کرد و گفت: بانک از نیازهای مبرم روستا است و ما با همه تلاش نتوانستیم یک شعبه در این منطقه دایر کنیم.
این مسئول خاطر نشان کرد: از جمله بهانه مدیران بانکها امنیت و درآمدزایی آن است که درآمدزایی یک بهانه کاملا غیرموجه است.
به گفته زرگانی، موضوع امنیت یک مشکل جدی برای قلعه چنعان است که با توجه به موقعیت این روستا که در حاشیه شهر و نقطه کور قرار دارد مأمن و پناهگاه سوداگران موادمخدر و مجرمان نقاط مختلف اهواز که خلافهای خود را در بیابانهای اطراف این منطقه انجام میدهند، شده است.
وی در پایان تاکید کرد: جا دارد مسئولان انتظامی برای حل مشکل چاره اساسی بیندیشند.
با وجود انبوه مشکلات در این منطقه امید است مسئولان استانی به شهروندان و ساکنان این روستا ثابت کنند که قلعه چنعان را از یاد نبردهاند و همواره برای رفع مشکلات و معضلات موجود در تلاش و تکاپو هستند.
- See more at: http://www.farsnews.com/newstext.php?nn=۱۳۹۳۰۹۰۵۰۰۰۲۹۲#sthash.iprg۸ilU.dpuf