لیماگوابر
روستاي ليماگوابر/
رودسر /
گیلانروستای لیماگوابر در نزدیکی روستای لیما در استان گیلان در ۶۳ کیلومتری جنوب شهرستان رودسر، بخش رحیم آباد منطقه زیبای اشکور در میان جنگل های معتدل خزری و کوه های سر به فلک کشیده البرز و مردمانی متمدن قرار دارد.
معرفی روستا[ویرایش]
در ابتدا توضیح مختصری در مورد منطقه باستانی
اشکورات که روستای لیماگوابر جزئی از آن محسوب می شود، می دهیم .
اشکور (اشک ور)جزء بخش
رحیم آباد از شهرستان رودسر است و عجائب هفتگانه ای را در دل خود جای داده که قدمتی به درازای تاریخ دارد. اشکور از جنوب به قزوین، از مغرب به رودبار الموت، از مشرق به بخش کوهستانی
رامسر و
تنکابن و از شمال به دامنه های کوهستانی رحیم آباد محدود می شود.
مسجد ناصر الحق یا ناصر الکبیر معروف به آستانه هفت امام در روستای رودبارک از دهستان اشکور سفلی قرار دارد که در قرن سوم هجری قمری ساخته شده و یک از عجائب هفتگانه اشکور به شمار می آید.
جاذبه های گردشگری[ویرایش]
چشمه ای در پایان آستانه قرار دارد که آب آن شور و برای دفع امراض از آن استفاده می شود.
تخته چوبهای نیز در آستانه قرار دارد که بر روی آنها عبارات زیر حک شده: "ابر آمد و زار زار بر سبزه گریست بی باده گلرنگ نمی باید زیست، این سبزه که امروز تماشاگه ماست، تا سبزه خاک ما تماشاگه کیست؟"
کوه عروس و داماد از دیگر عجاب دیگر اشکورات است که در روستای زیاز واقع شده است (تقریبا پانزده دقیقه با روستای لیما گوابر فاصله دارد) در شمال منطقه، کوه سنگی با شیب بسیار تند واقع شده است که در بالاترین نقطه آن دو مجسمه سنگی به شکل عروس و داماد قرار دارد. اهالی روستا معتقدند که در گذشته های دور پسر و دختری بدون اذن والدین خود زندگی شان را آغاز می کنند اما چندی بعد در اثر این بی حرمتی مورد عاق والدین قرار می گیرند و در نقطه ای که امروز به عروس و داماد معروف شده، به سنگ تبدیل می شوند.
در روستا یازن در انبارکاه شخصی به نام صدرالله یازنی یک تونل بسیار طولانی وجود دارد که به عقیده اهالی راه به جای دور می برد.این تونل یکی دیگر از عجایب هفتگانه اشکور به حساب می آید.
مسیرهای دسترسی[ویرایش]
نشانی کوچک از زیبایی های بیکران در لیماگوابر
پس از گذر از رحیم آباد و طی مسافتی حدود ۲۵ کیلومتر در سمت چپ به جاده خاکی میرسیم که در بالای آن مردمانی زلال و به زیبایی طبیعتشان در آن زندگی می کنند.
پیرزن و پیرمردهایی که جلوی منزلشان نشسته اند و به احترام تو برمی خیزند و با لبخندشان به تو خوشامد می گویند.جمعیت این روستا از۲۰خانوار تجاوز نمی کند. خانه های آن گلی و سقف هایشان با چوب ساخته شده است. درآمدشان اکثرا از راه کشاورزی آن هم
فندق و
گل گاوزبان می باشد. زبانشان گیلکی است، آنجاست که قدر بسیاری از چیزها را که داشته ای می توانی درک کنی...
محصولات فندق و گردو از مهمترین محصولات قابل برداشت
روستا می باشد چنانچه بیشتر اهالی روستا دارای باغهای متعدد فندق می باشند. گل گاوزبان، گل ختمی و دیگر محصولات نیز به طور پراکنده در روستا برداشت می شود. جمعیت این روستا از۲۰خانوار تجاوز نمی کند.
منطقه ی اشکور بخصوص روستای لیماگوابر از این حیث دارای اهمیت می باشد که سرزمین ایرانیان کهن است. یعنی منطقه ای که قبل از مهاجرت آریایی ها به ایران (یعنی حدود هفت هزار سال پیش از مهاجرت آنان) وجود داشته است و دارای تمدنی کهن است . از تاریخ به وجود آمدن روستای لیمااگوابر اطلاعات دقیقی در دست نیست .اما حدود هزاران سال پیش محلی در شمال روستای لیماگوابر فعلی وجود داشته به نام آفتاب خوانان. ساکنان این روستا بدلیل رانش زمین و سیل تصمیم به مهاجرت گرفته و به مناطق شمالی تر که دارای زمین های دشت و حاصلخیز بوده مهاجرت کرده و قلعه ی لیما را می سازند. (مطلبی که در مستند قلعه ی لیما که در سال ۱۳۷۹ از صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران پخش شد نیز عنوان شد).اما پس از گذشت سالها باز عده ای از اهالی روستای لیما تصمیم به مهاجرت به مناطق جنوبی تر گرفته و سعی در تشکیل محلی جدید را داشته اند. ناگفته نماند که در این مهاجرت عده ای نیز از روستاهای اطراف وعده ای نیز از روستای تلاسر(حدود لیماچال فعلی) در این مهاجرت شرکت داشته اند. اما این اقوام به منطقه ی جنوب روستای آفتاب خوانان که دارای چشمه های متعدد و آب و هوای خوب و خاک حاصلخیز بود مهاجرت کرده و روستای جدیدی را بنا نهادند که لیماگوابر یا همان لیمای کوچک نام گرفت .
اما اعتقاد بیشر اهالی روستا بر این است که حتی قبل از بوجود آمدن روستای آفتاب خوانان محل اصلی روستا و استقرار خانه ها در منطقه ی نزدیک قبرستان فعلی روستا یا همان دلیچال بوده و وجود چشمه ای در این منطقه که حدود چهل سال پیش در این منطقه وجود داشته و اکنون خشک شده است این امر را صادق است.
اما پس از انجام تحقیقات در رابطه با این باورمتوجه شدیم که این موضوع صحت داشته، ضمن اینکه میراث فرهنگی استان این بخش از روستای لیماگوابر(دلیچال) را قدیمی ترین بخش روستا دانسته و به هرگونه ساخت و ساز در این منطقه واکنش نشان می دهد.
نکته ی قابل تامل اینکه قبرستان روستا در زمان استقرار خانه ها درمنطقه دلیچال دقیقا محل آفتاب خوانان بوده!
اگر چه در فرهنگ فارسی لیماگوابر دارای راه های صعب العبور با آب و هوای سرد سیر ذکر شده اما روستا دارای شیبی هموارو آب و هوای مرطوب نیز می باشد و علاوه بر این دارای مردمی خون گرم، میهمان نواز و صمیمی نیز هست.
لیماگوابر روستای کوچکی بوده و اخیرا جمعیت روستا حدود ۴۰ خانوار بوده است. گذرزمان، مشکلات زندگی روستا و میل به شهرنشینی باعث شده تا هر سال از جمعیت روستا کاسته شده و مردم روستا به شهر مهاجرت کنند.
منبع[ویرایش]
وبلاگ روستای لیماگوابر