لیوس روستای نمونه گردشگری


ليوس روستاي نمونه گردشگري
روستاي لیوس در شمال شهرستان دزفول با خانه هاي سنگي و جاذبه هاي منحصر بفرد به عنوان روستاي نمونه گردشگري كشور در استان خوزستان شناخته شده است.
به گزارش باشگاه خبرنگاران خوزستان ؛ در روستاي ليوس كه در ۷۳ كيلومتري شهر دزفول در بخش شهیون و دامنه کوه لنگر واقع شده به رغم گذشت ساليان زياد ،‌در بافت كهن خانه هاي اين روستا همچنان نحوه معيشت ،فرهنگ و سنن، گويش ، آداب و رسوم و برپايي مراسم مختلف به شيوه كاملا سنتي انجام مي شود.
قدمت تاريخي ، بافت سنگي و معماري خانه ها ، نزديكي به روستاهاي گردشگري سزار و گوشه ، طبيعت بكر، باغ هاي انار و نخلستانهاي زيبا، وجود آثار دوره هاي اول زمين شناسي نظير برد كژدم ، دامنه زيباي لنگرکوه ، قدمگاه مشهور به امام رضا(ع) و نيز جاده ماشين رو آسفالته از جمله ظرفيت هاي ويژه گردشگري روستاي ليوس مي باشد كه با برنامه ريزي قابليت معرفي در حد روستاهايي نظير ماسوله و ابيانه به عنوان يك روستاي سنگي و ارزشمند تاريخي را دارد.
يك فعال ميراث فرهنگي در خصوص اين روستا گفت:روستاي ليوس علاوه بر بافت زيباي تاريخي خانه ها ، داراي جاذبه هاي گردشگري طبيعي و بكر از جمله مناطق كوهستاني ،مراتع زيبا ، باغهاي ميوه ، رودخانه و آبشار مي باشد كه در فصول بهار ، پاييز و زمستان با آب و هواي مناسب مي تواند پذيراي گردشگران از سراسر كشور باشد.
محمد آذركيش افزود:روستاي ليوس از شمال غربي به كوه لنگر و از غرب به دره كول محدود مي‌شود ،آب وهواي معتدل كوهستاني دارد و ارتفاع آن از سطح دريا ۹۷۰ متر است.
وي گفت:با بهسازي وحفظ بافت تاريخي روستاي ليوس به عنوان بخشي از هويت تاريخي و فرهنگي شهرستان دزفول ، زمينه ايجاد اشتغال و ارائه خدمات گردشگري نيز در منطقه فراهم مي شود.
اين فعال ميراث فرهنگي افزود:تاكنون اقدام جدي در خصوص استفاده از قابليت هاي اين روستا صورت نگرفته و همين امر سبب شده بسياري از اهالي اين روستا براي يافتن شغل مناسب به شهر مهاجرت كنند.
وي گفت:تعريف تورهاي گردشگري طبيعت گردي و كوهنوردي، مرمت بافت تاريخي روستا، حمايت از توليد صنايع دستي، معرفي اين روستا به شركت هاي مسافرتي ، نصب تابلو راهنما در طول مسير روستا، توسعه فضاي سبز متناسب با بافت و ويژگي هاي آب و هوايي منطقه ، احداث محل اسكان متناسب با بافت تاريخي روستا از جمله مواردي است كه در صورت تحقق مي تواند روستاي ليوس را به عنوان يك روستاي نمونه گردشگري آماده پذيرايي از مسافران از سراسر كشور كند.
اين فعال ميراث فرهنگي با اشاره به قدمت تاريخي روستاي ليوس گفت: بافت كنوني روستاي ليوس سابقه اي بيش از ۷۰۰ سال دارد و وجود آسياب هايي با قدمت دوره ساساني پيشينه اين منطقه به دوره جنگ ايران و روم باز مي گردد.
آذركيش افزود:به استناد تحقيقات گروهي محقق ايتاليايي ، ليوس قسمتي از نام يك سردار رومي است كه نام گذاري روستاي همجوار آن به اسم” سزار” نيز مؤيد اين مدعاست.
اين فعال ميراث فرهنگي با اشاره به سبك معماري اين روستا افزود:اين روستا داراي يك سبك خاص معماري است كه از تمام بخشهاي موجود در يك ساختمان استفاده بهينه شده است.
آذركيش چنار و چشمه جاري را از ديگر چشم اندازهاي زيباي روستاي ليوس عنوان كرد و گفت:مقبره سيدولي الدين گوشه جد سادات گوشه و كاظميني در دزفول است نيز از جمله ابنيه هاي تاريخي ومذهبي اين روستا به شمار مي آيد.
وي بقاياي آسيابهاي آبي را از ديگر بناهاي تاريخي روستاي ليوس متعلق به دوره ساسانيان معرفي كرد و افزود:گياهان گل گاو زبان،بابونه،باغ هاي انار ،بادام كوهي،انجير،درختان كنار،كوه لنگر ،جنگل هاي بلوط و كلخنگ در اطراف اين روستا موجب زيبايي فراوان و لطافت هواي منطقه شده است.
وي اظهار داشت:حيات وحش منطقه نيز با برخورداري از گونه‌هاي نادر جانوري مانند شغال، گرگ، روباه، خرگوش، آهو، قوچ، ميش، بزكوهي، گراز، خرس، پلنگ، كفتار، كبك و قرقاول نظر گردشگران را جلب مي‌كند.
اين فعال ميراث فرهنگي با اشاره به آيين ها و مراسم سنتي اهالي روستاي ليوس اظهار داشت: عزاداري‌هاي سنتي و مذهبي در ماه محرم و صفر ،برگزاري عروسي‌هاي محلي، مراسم تولد اولين فرزند، جشن باران و جشن آغاز كشت و كار از جمله آيين هاي سنتي اهالي اين روستا مي باشد.
آذركيش افزود:كپو، چوقا، قالي، سياه چادر و حصير را از مهم‌ترين صنايع دستي مردم اين روستا عنوان كرد و گفت: ترشي انار و صنايع دستي روستا از جمله سوغاتي هاي آن است.
وي غذاهاي معروف محلي اين روستا را كباب بره و آبگوشت محلي دانست و گفت:روستاي ليوس در سال ۸۷ به عنوان يكي از روستاهاي گردشگري استان خوزستان داراي شناسنامه شده است.
آذركيش با بيان اينكه در صورتي كه توجه ويژه اي به اين روستا نشود، در سال هاي آينده شاهد خالي شدن روستاي ليوس از سكنه خواهيم بود افزود:با نگاهي كارشناسانه و بررسي منطقه ليوس در خواهيم يافت كه رونق اين روستا، علاوه بر حفظ هويت اصيل و تاريخي و آداب و رسوم متنوع آن، زمينه حفظ روستاهاي ديدني سزار و گوشه را كه شباهت هايي نيز با ليوس دارند و به فاصله كمي از آن واقع شده اند را فراهم مي كند.
وي افزود:شكوفايي ظرفيت هاي گردشگري روستاي ليوس دزفول در گرو توجه ويژه مسوولان استاني و كشوري است ضمن اينكه توسعه صنعت توريسم در شمال خوزستان با همه سابقه تاريخي و باستاني منحصري كه دارد، نيازمند تعريف طرحي ملي براي شكوفايي است.
بخشدار شهيون گفت:روستاي ليوس به عنوان روستاي نمونه گردشگري كشور معرفي شده و داراي جذابيت هاي طبيعي و تاريخي فراواني است.
شكرالله قارم با اشاره به ويژگي هاي اين روستاي قديمي افزود:قدمت ،بافت سنگي بالاي ۷۰۰ سال كه هنوز پابرجاست و داراي سكنه است از جمله ويژگي هاي شاخصي است كه موجب جذب گردشگر به اين روستا مي شود.
وي گفت:علاوه بر اين ويژگي ها وجود كوه لنگر و باغات انار موجب شده در كنار روستاهايي چون سيد ولي الله گوشه،سزار و ميرآباد زيبايي خاصي به منطقه بخشيده و طبيعت زيبايي به وجود آورد.
قارم افزود:گليم بافي،جاجيم بافي و سبدبافي از جمله صنايع دستي اهالي روستاي ليوس مي باشد.
بخشدار شهيون گفت:اهالي روستاي ليوس اكثرا به شغل كشاورزي مشغول بوده و گندم ،جو وانار از جمله محصولات اين روستا مي باشد.
وي با اشاره به استعداد وظرفيت گردشگري روستاي ليوس از مسوولان به ويژه سازمان ميراث فرهنگي ،صنايع دستي و گردشگري خواست اقدامات عملي براي ساماندهي و جذب گردشگر انجام دهد تا علاوه بر محروميت زدايي و درآمدزايي ايجاد اشتغال نيز براي اهالي منطقه صورت گيرد.
رييس اداره ميراث فرهنگي،صنايع دستي و گردشگري شهرستان دزفول نيز گفت:كارهاي مطالعاتي براي ايجاد كمپينگ ،مرمت و ساماندهي روستاي ليوس در سال جاري آغاز شده است.
غلامعلي باغبانزاده افزود:سازمان ميراث فرهنگي با برنامه ريزي و در راستاي جذب گردشگر در نظر دارد طرح نمونه گردشگري را در روستاي ليوس اجرا كند تا گردشگران ضمن اقامت در روستاي ليوس از جاذبه هاي گردشگري منطقه به ويژه آبشار شوي استفاده كنند.
وي اظهار داشت:براي مرمت و ساماندهي روستاي ليوس يك ميليارد ريال اعتبار در نظر گرفته شده كه با تأمين اعتبار عمليات اجرايي مرمت و ساماندهي اين روستاي سنگي آغاز خواهد شد.



جعبه‌ابزار