مارکده


روستاي مارکده/ شهرکرد / چهارمحال و بختیاری


معرفی روستا[ویرایش]

مارکده نام روستایی است در بخش سامان ، شهرستان شهرکرد، استان چهارمحال و بختیاری، که یکی از پیچ و خم های دره و رودخانه زاینده رود و در ته دره و در کنار رودخانه و سمت شمال رود خانه واقع شده است.
فاصله روستای مارکده تا مرکز بخش، شهر سامان ۳۵ کیلومتر، تا شهرِ شهرکرد، مرکز شهرستان و استان ۶۰ کیلومتر و در شمال غربی این شهر واقع است. مارکده در ۶۰ و ۹۰ کیلومتری غرب شهرهای نجف آباد و اصفهان قرار دارد. فاصله این روستا تا سد زاینده رود ( سد شاه عباس کبیر ) ۱۲ کیلومتر و در سمت شرق و پایین دست سد است. روستاهای همسایه غربی گرمدره و قراقوش هستند و ر.وستاهای همسایه شرقی صادق آباد و یاسه چای می باشند
مارکده ۱۵۰۰ نفر جمعیت دارد و بین ۵ روستای پیرامون خود پر جمعیت تر می باشد. مارکده روبروی روستای قوچان واقع شده به گونه ای که عرض رودخانه فاصله بین دو روستا محسوب می گردد و مجموعا نزدیک به ۲۲۰۰ نفر جمعیت دارند. شغل اصلی مردم باغداری است. عمده محصولات؛ بادام ، هلو ، گردو ، آلوچه ، زردآلو و ... است که عمدتا در شهرهای نجف آباد و اصفهان عرضه می گردد.
روستای مارکده از طریق جاده آسفالت به شهر های بن، شهرکرد، سامان، تیران ، نجف آباد ، اصفهان ، شهرک سد زاینده رود مرتبط است. مردم مارکده برای انجام کارهای اداری به سامان و شهرکرد و کارهای تجاری به نجف آباد و اصفهان رفت و آمد می نمایند. مارکده دارای برق، آب آشامیدنی، تلفن (همراه و ثابت) جاده آسفالته، گاز شهری است. روستا دارای دبستان، مدرسه راهنمایی دخترانه و پسرانه و نیز دبیرستان دخترانه است.
منطقه ما به دلیل کوهستانی، سرسبزی و نزدیکی به رودخانه و داشتن باغ های سر سبز، منطقه ای توریستی است بدین دلیل روز های تعطیل بسیار شلوغ است. مردمان روستاهای منطقه همه ترک زبان و از ترک های ایل قشقایی هستند که صد ها سال پیش که جهت ییلاق به این محل می آمده اند، ماندگار شده اند. ولی روستای مارکده در میان این روستا ها متفاوت است چون بیشتر از نیمی از مردمانش فارس زبان و نیمی دیگر ترک زبان اند و ترک های این روستا هم از ایل شاهسون بغدادی طایفه سولدوز و شعبه آروخلو هستند که حدود ۳۰۰ سال قبل از نزدیکی های قم و ساوه به صورت عشایر و برای ییلاق به این محل آمده و بنای روستای مارکده را گذاشته و ماندگار شده اند.
تا حدود ۴۰-۴۵ سال قبل یعنی پیش از ورود سپاهیان دانش به روستاها و گسترش رادیو، فرهنگ حاکم بر روستا ، زبان و فرهنگ ترکی بوده است. ولی با ظاهر شدن این دو پدیده در جامعه، و به دنبال آن افزایش وسائل حمل و نقل و رفت و آمد بیشتر مردم به شهر ، کم کم فرهنگ و زبان فارسی بر زبان ترکی چیره گشت و امروزه زبان ترکی کم کم از میدان به در می رود.

منبع[ویرایش]

روستای مارکده    







جعبه‌ابزار