مال خلیفه


کشف بناي قاجاري در مال‌خليفه گناوه

يک بناي مسکوني متعلق به دوران قاجاريه، حين خاکبرداري براي ساخت منزل مسکوني در روستاي گردشگرپذير مال خليفه شهرستان گناوه کشف شد.
به گزارش مهر، روستاي مال خليفه از توابع بخش مرکزي شهرستان گناوه استان بوشهر است که با مرکز اين شهرستان يعني شهر گناوه ۶۰۰ متر فاصله دارد و در قسمت شمال غربي اين شهر واقع شده است.
در حال حاضر اين روستا به وسيله آبراه (خور) کوچکي که در گويش محلي به آن خور مرده‌شور مي‌گويند از مرکز شهر گناوه جدا شده و راه اصلي اين روستا نيز با گذشتن از پلي بر روي همين آبراه کوچک به بلوار امام علي (ع) شهر گناوه متصل مي‌شود.
اين روستاي ساحلي شهرستان گناوه هر ساله در تعطيلات عيد نوروز ميزبان گردشگران بسياري است که از نقاط مختلف کشور براي ديدن ساحل صخره‌اي و ماسه اين روستا به آن سفر مي‌کنند. در گذشته گويا باغات مرکبات و مزارع سبزي و صيفي جات در اين روستا بسيار بوده است چرا که به رغم نزديکي بسيار به دريا، داراي چاه‌هاي آب شيرين بوده و انواع محصولات باغي و سبزي‌ها در آن کشت مي‌شد. متاسفانه در سال‌هاي اخير روند ساخت و ساز منازل مسکوني و تبديل زمين‌هاي کشاورزي به مسکوني به شکلي ويرانگر و بسيار نگران کننده موجب نابودي اين زمين‌ها شده و منازل مسکوني چون قارچ در آن رويش مي‌کنند که فعالان زيست محيطي شهرستان بارها نگراني خود را از اين امر ابراز کرده‌اند.
اين روستا به علت نزديکي بسيار زياد به گناوه و اينکه يک روستاي ساحلي با طبيعتي کم‌نظير است، موجب سرريز شدن بخشي از جمعيت شهر گناوه و افزايش خانه‌هاي مسکوني در آن شده است. از آنجا که برخي معتقدند شهر گناوه باستان تا روستاهاي همجوار نيز تداوم داشته است، اين فرضيه زياد دور از ذهن به نظر نمي‌رسد که اين روستاها از جمله روستاي مال خليفه در محدوده شهر باستاني گناوه واقع شده باشد.
اما چند روز پيش در هنگام خاکبرداري براي ساخت يک منزل مسکوني ناگهان بخش‌هايي از يک منزل مسکوني با قدمت نزديک به ۲۰۰ سال و متعلق به دوره قاجاريه از دل خاک نمايان مي‌شود، خانه‌اي که در زير يک تپه بزرگ ماسه‌اي در شمال غربي آن مدفون بوده است.
بخشدار مرکزي شهرستان گناوه در گفت‌وگو با مهر با تاييد خبر کشف اين بناي قديمي در روستاي مال خليفه اين شهرستان اظهار داشت: در هفته گذشته در زمين‌هاي روستاي مال خليفه کار خاکبرداري انجام مي‌گرفته است که اين بناي قديمي نمايان مي‌شود.
حسين اميري گفت: به دنبال اين رويداد ما نيز مراتب را به اداره کل ميراث فرهنگي استان بوشهر منعکس کرديم که پس از بازديد کارشناسان ميراث و بررسي موضوع با حضور افراد مطلع محلي، قدمت بنا بين ۱۵۰ تا ۲۰۰ سال تخمين زده شد.
تصاویر    



جعبه‌ابزار