متکازین


روستاي متکازين/ بهشهر / مازندران
روستای متکازین در جنوب شرقی شهرستان بهشهر در استان مازندران قرار دارد. ارتفاع آن از سطح دریا حدود ۱۲۰۰ متر بوده و در شیب دره رود متکازین قرار دارد،این روستا در دو طرف دره گسترده شده است.


روستای متکازین[ویرایش]

این روستا در جنوب شرقی شهرستان بهشهر در استان مازندران قرار دارد. ارتفاع آن از سطح دریا حدود ۱۲۰۰ متر بوده و در شیب دره رود متکازین قرار دارد.
این روستا در دو طرف دره گسترده شده و در قسمت غربی رودخانه ساکنان کمتری وجود دارند ولی طبق گفته ها، آنها ساکنان بومی و اولیه روستای متکازین بوده اند که شامل خاندان «تاجی» می باشد.
اکثر خانه های روستا در قسمت شرقی دره واقع است و شامل گروه های فامیلی: سادات میر امینی، سادات میرزاحسنی، شیخ ها، داوودی ها می باشد.
در وجه تسمیه نام روستا مطالب فراوانی گفته شده است؛ از جمله:
اینکه جنگاوران ساداتی که در این منطقه می زیسته اند برای آماده بودن روی اسب ها می خوابیده اند و زین خود را متکا قرار می داده اند.
برگرفته از نام فردی است که محمد کاظم نام داشته و بتدریج این نام به کلمه متکازین تغییر پیدا کرده است. و ...
به نظر بنده هیچ یک از گفته های بالا قابل تایید نیست. بلکه احتمالا این نام یک نام ساسانی بوده و باید در ریشه های زبان پارسی قدیم، به دنبال معنای واژه متکازین گشت.
طبق اقوال، این روستا به علت صعب العبور بودن در گذشته های دور و زمان حکومت جور عباسی مأمنی برای سادات علوی بوده و سادات میرامینی و میرزاحسنی به این نقطه پناه آورده اند.
در این روستا و در مناطق مختلف آن قبرستان های زیادی کشف شده است که برخی از آنان برای قبیله های قبل از اسلام است و این نشان از قدمت و سابقه این روستا دارد
از دیرباز این روستا به علم و دیانت معروف بوده و فردی دلسوز و خدوم به نام میر امرالله (رحمت الله علیه) بدون هیچ چشمداشتی به آموزش اهالی این روستا می پرداخت و اکثر قریب به اتفاق اهالی این روستا؛ چه مرد و چه زن (برخلاف روستاهای همجوار) با سواد بوده و سواد قرآنی دارند. بطوریکه روستاهای دیگر برای انجام فرائض دینی از اهل علم روستای متکازین بهره جسته اند.
از بزرگان این روستا حضرت ایت االه نصیری است که در سال ۱۲۹۱ متولد شد قبل از یکسالگی از نعمت پدر محروم شد و مادر مکرمه اش با مشقت فراوان او را تربیت کرد و پس از طی مدارج علمی در روستای بیشه بنه، حوزه علمیه مشهد مقدس، حوزه علمیه کوهستان (محضر حضرت ایت الله کوهستانی (ره و سفر به عتبات عالیات و زندگی ۹ ساله در آن سرزمین شریف با اخذ درجه اجتهاد به ایران اسلامی بازگشت و در روستای متکازین حوزه علمیه ای برپا کرد.
البته در این میان نیز نباید از کمک های مالی مرحوم حاج سید عبدالله برای تامین معاش و هزینه تحصیل ایشان چشم پوشی کرد. همچنین به توصیه حضرت آیت الله کوهستانی به نوکنده سفر کرد و در آنجا برای رفع مشکلات مردم منطقه مسکن گزید. پس از پیروزی انقلاب اسلامی به خواست اهالی منطقه در دادگستری منطقه مشغول فعالیت شد و امور قبلی را که حل مناقشه مردم منطقه بود را در دادگاه ادامه داد.
ایشان چه قبل و چه بعد از انقلاب به کارهای عمرانی از قبیل:
ساخت حمام، مدرسه، لوله کشی آب و حفر چاه آب در منطقه اهتمام می ورزید بطوری که هنوز هم در یک روستا چاهی وجود دارد که به آقا چاه معروف است. از خصوصیات بارز ایشان حفظ کامل قران و زندگی ساده و بسیار حقیرانه ایشان بود و همچنین سعه صدر ایشان در حل مشکلات مردم بطوری که برای این که اختلاف دو برادر را حل کنند قبول کردند که برای پدر و مادر آن دو شش ماه نماز و روزه بگیرند. بالاخره ایشان در ۳۱ فروردین ماه ۱۳۷۳ بر اثر بیماری ریوی در بیمارستان امام خمینی بهشهر به ملکوت اعلی پیوستند.

صنایع دستی و گردشگری[ویرایش]

۱- گلیمچه متکازین
گلیمچه متکازین بعنوان یکی از صنایع دستی ایران زمین در فهرست جهانی آمده است و به همین خاطر نام روستای متکازین در لیست اماکن دیدنی سازمان میراث فرهنگی و گردشگری مازندران ذکر شده است.
اکثر قدیمی‌های متکازین و حتی جوانان کم و بیش با صنایع دستی چوبی که توسط هنرمند ناشنوای متکازینی (محمدهادی) ساخته می شد آشنا هستند و در منازل اکثر متکازینی‌ها چند تا از انواع این مصنوعات چوبی دیده می‌شود. این صنایع دستی چوبی عبارتند از: چاقو، فرفره، نمکدان، قاشق و ... . از مهمترین نکات جالب در ساخت این مصنوعات استفاده از ابتدایی ترین وسایل ساخت از قبیل تبر، داس (دره)، چاقو و .. است. چند سالی است که محمد هادی بخاطر بیماری حنجره دیگر دست به ساخت این وسایل نبرده است.

نقاط دیدنی روستا[ویرایش]

تنگه: دره‌ای بسیار زیبا و بکر در قسمت شرق روستا.
هلی دار بن چشمه: چشمه‌ای در زیر درخت آلوی وحشی در جنوب غربی متکازین؛ مسیر آن کمی طولانی است.
گورستان روستا: در جنوب شرقی روستا با درختان طاق که در منطقه، این درختان را نمی‌توان یافت.
دره غربی روستا: با مناظر و چشمه‌های زیبا
آسیاب حاج میرحیدر: متکازین به دلیل واقع شدن در منطقه پرآب همیشه مورد توجه اطرافیان بوده است و همین دلیل سبب شد تا آسیاب‌های زیادی در طول دره غربی متکازین احداث شود. در حال حاضر همه آسیاب‌ها بجز آسیاب میرحیدر ویران شده است و از آنها اثری باقی نمانده است.
قبرستان‌های قدیمی: که برای چند صد سال قبل بوده و مشخص نیست برای کدام یک از اجداد مردمان روستا می‌باشد. یکی از این قبرستان‌ها در زمین «کاندس چال» در ورودی روستای متکازین واقع شده است.
تاریک دره: امتداد دره رود متکازین است که در غرب روستا واقع شده است و به طرف روستای پچت امتداد می‌یابد. پیاده‌روی در این دره بسیار لذت بخش است و به خاطر انبوه پوشش گیاهی همیشه داخل دره تاریک به نظر می‌رسد. در این دره غاری کوچک نیز خودنمایی می‌کرد که به لطف مهندسان بسیار عاشق محیط زیست، با لوله کشی‌های بسیار کریه‌المنظر، که برای انتقال آب چشمه داخل غار ایجاد شد دیگر اثری از زیبایی این غار دیده نمی‌شود.
چشمه کئو او (کبود آب): که در داخل تاریک دره واقع شده است و از زلالی و سردی به کبودی می‌زند.

منبع[ویرایش]

وبلاگ روستای متکازین







جعبه‌ابزار