محرم در روستای عسکرآباد شهرستان بهشهر
دسته روي به روستاهاي مجاور :
مراسم دسته روی به روستا های همسایه نیز در روزهای هفتم و نهم و دهم محرم انجام ميشود كه بصورت رفت و برگشت ميباشد يعني اهالي آن روستا هم به روستاي ما دسته روي مينمايند .
دسته روي به روستاي قره تپه – محرم ۱۳۸۶
در روز عاشورا مراسم نهاردهي بصورت سنتي انجام ميشود . زنان روستا در منزل نهار را آماده كرده و داخل مجمع ( سيني بزرگ) قرار داده و بر سر گرفته و به حسينيه مي آورند. مراسم شام غریبان نيز غروب روز عاشورا بصورت دسته روي از حسينيه تا قبرستان روستا انجام می شود و پس از اهدا فاتحه ، در راه بازگشت نيز مراسم زنجیر زنی انجام شده و مراسم در میدان روستا تا اذان مغرب ادامه می یابد.
مراسم شام غريبان در میدان روستا – محرم ۱۳۸۶
نوشته شده توسط عسکری | لینک ثابت | آرشیو نظرات
ماه محرم در روستای عسکرآباد شهرستان بهشهر جمعه شانزدهم فروردین ۱۳۸۷ ۱۵:۱
ماه محرم در روستای عسکرآباد
ماه محرم در روستای عسکرآباد
از ابتدای ماه محرم تا ۲۸ ماه صفر مراسم نوحه خوانی و عزاداری در حسینیه روستا برگزار میشود .مداحان نوحه می خوانند و اهالی سینه می زنند البته در چند سال اخیر روی به زنجیر زنی آورده اند . مراسم زنجیر زنی در میدان روستا که جلوی حسینیه قرار دارد انجام می شود در روز هفتم محرم کسانی که نذری دارند در منزل خود سفره ای با نام سفره ی ابوالفضل می گیرند.
عَلَم گردش
در صبح روز هفتم ماه محرم همه اهالی در حسینیه جمع می شوند تا مراسم گردش علم در سطح روستا را آغاز کنند . در ابتدا اهالی محل به حسینیه آمده و با سلام و صلوات پارچه های نذری را بر تن علم میپو شانند .
سپس گردش علم را آغاز می کنند و از یک سوی محل به یک سوی دیگر محل حرکت می کنند.
در هر خانه تک تک اعضای خانه نذورات خود را بر روی علم(که نماد دست حضرت عباس است) می گذارند . متولی حسینیه ( بابا تکیه ) نذورات را جمع می کند .
اگر در خانه ای جلوی علم گوسفندی قربانی کردند آنرا برای طبخ نهار به حسینیه روستا می آورند
در پایان مراسم گردش علم که تا ظهر طول میکشد همه اهالی در حسینیه برای اقامه نماز جماعت ظهر و عصر و صرف نهار جمع می شوند . متولی حسینیه هم مقدار نذوراتی را که از گردش علم در روستا جمع شده به همه اعلام می کند.
سازهاي مورد استفاده در محرم
سازهاي مورد استفاده در محرم معمولا سنج، طبل، شيپور، فلوت، دهل و در قديم كرب زني (دو تكه چوب كه مانند سنج به همديگر مي كوبند) بوده است.
مراسم مقابله خوانی
مراسم مقابله خوانی در ابتدای روستا انجام میشود. مقابله خواني بين دو هيات عزادار مهمان و ميزبان اجرا مي شود. مقابله خواني، خواندن اشعاري است كه حاكي از شرح مظلوميت هاي امام حسين(ع) و يارانش، و خاندان اهل بيت و دادگري ... و خوش آمدگويي و بدرقه شهداي صحنه كربلاست.
مراسم دسته روی به روستاهای همسایه
مراسم دسته روی به روستاهای همسایه در روزهای نهم و دهم محرم انجام میشود . این مراسم معمولاً بصورت رفت و برگشت انجام می شود. یعنی اگر اهالی روستای عسکرآباد به روستایی رفتند ، اهالی آن روستا هم روز بعد به عسکرآباد دسته روی خواهند داشت. دسته های مهمان در خیابانهای محل مراسم زنجیر زنی و سینه زنی نموده سپس پذیرایی از مهمانان در مسجد روستا انجام میشود .
روضه خوانی در منزل اهالی در روز هفتم ماه محرم
در روز هفتم محرم ( روز علم گردش) روحانی محل نیز همراه با سایر عزاداران در مراسم شرکت مینماید .بعضی از اهالی در منزل خود سفره نذری دارند و روحانی محل در منزل آنان روضه خوانی مینماید.
شام غریبان
در روز عاشورا مراسم شام غریبان در قبرستان روستا از ساعت ۵ بعد از ظهر بمدت ۲ ساعت انجام می شود و پس از اهدا فاتحه در راه بازگشت مراسم زنجیر زنی انجام میشود و مراسم شام غریبان تا اذان مغرب در میدان روستا ادامه می یابد.
[۱]