محمدآباد


روستای محمدآباد شهرستان دشتی
روستای محمدآبادی شهرستان مانه
تشنگي «محمدآباد» در کنار سد «شيرين دره»
خراسان شمالي - مورخ یکشنبه ۱۳۹۳/۰۲/۲۱ شماره انتشار ۱۸۶۸۴
نويسنده: زماني
<<
>>
هوا بسيار گرم است و طبيعت بهاري و زمين هاي کشت شده اطراف جاده، زيبايي خاصي دارد و زمين هاي اطراف رودخانه اترک، اگر چه به دليل خشکسالي هنوز محصولاتش قد نکشيده است، اما با اين وجود، منظره زيبايي دارد. گل هاي زرد و قرمز کنار جاده، انسان را به سمت خود مي کشاند. اگرچه طي مسير ۴۲ کيلومتري آشخانه تا «محمدآباد» درهواي گرم بهاري طاقت فرساست اما استقبال گرم و صميمانه اهالي، شورا و دهياري روستا خستگي راه را از بين مي برد. «محمدآباد» در ۱۰ کيلومتري شهر پيش قلعه قرار دارد. آب و هوايي گرم و معتدل و زمين هايي سبز و پر باران دارد. برنج کشت شده در اين منطقه معروف است و با برنج شمال ايران رقابت مي کند. مردمانش شيعه مذهب و لهجه محمد آبادي (تاتي) دارند که اين لهجه در شهرستان فقط خاص همين روستاست.اين روستا به عنوان بزرگ ترين روستاي بخش مانه، با مشکلات عديده اي مواجه است. با ورود به روستا، ساختماني ناتمام و ميداني که فقط نام ميدان را يدک مي کشد، توجهم را جلب مي کند.

سنگلاخ در روستا
وقتي درباره مشکلات روستا، از «مظفري» که عضو شوراي اسلامي و حل اختلاف محمدآباد است سؤال مي کنم، مي گويد: اين جا مشکل فراوان است، بپرسيد چه مشکلي نداريد و سپس اين گونه ادامه مي دهد: به دليل سنگلاخي بودن قسمت هايي از روستا، حفر چاه فاضلاب، براي اهالي مشکل است در حالي که اجراي طرح جمع آوري فاضلاب به يک ميليارد و ۲۰۰ ميليون تومان اعتبار نياز دارد. وي خاطرنشان مي کند: طرح جمع آوري فاضلاب روستا از ۵ سال پيش در دستور کار قرار گرفت و با موافقت اهالي، از هر خانوار ۵۰ هزار تومان جمع آوري و زمين مورد نظر خريداري شد.
وي اظهار مي دارد: با وجود اين که از محل اعتبارات سفر هيئت دولت به استان، ۲۰ ميليون تومان براي مطالعات اين طرح اختصاص داده شد، اما متأسفانه تاکنون براي اجراي آن اقدامي نشده است.

رها کردن فاضلاب در کوچه ها
يکي از بانوان «محمدآباد» وقتي متوجه گفت و گوي ما در رابطه با مشکلات روستا مي شود، به جمع ما مي‌پيوندد و مي گويد: به دليل سنگلاخي بودن روستا، حفر چاه فاضلاب در منازل مشکل است و فاضلاب بيشتر منازل به کوچه و خيابان هدايت مي شود.
«رازي» مي افزايد: رها کردن فاضلاب در داخل کوچه ها، باعث به وجود آمدن مشکلات بهداشتي و امراض پوستي زيادي مي شود.

منبعي که آب را هدر مي دهد
هنگامي که به همراه مظفري از منبع آب روستا ديدن مي کنيم، آب از بخش هايي از ديوارهاي منبع به بيرون مي ريزد و بيشتر از آن که آب ذخيره کند، آن را هدر مي دهد، تاريخ ساخت اين منبع به سال ۴۲ بازمي گردد و تابلوي ساختش بسيار قديمي و ناخوانا شده است.
يکي از اهالي در اين باره مي گويد: لوله هاي آب شرب در روستا بسيار فرسوده است و در برخي نقاط به دليل خاک برداري و انجام عمليات عمراني، گاهي لوله ها در عمق ۶ متري زمين قرار مي گيرد و هر روز شاهد ترکيدگي لوله ها و آلودگي آب شرب هستيم. «رباني»مي‌افزايد: شبکه هاي آب اين روستا بايد اصلاح و بازسازي شود، زيرا در برخي از نقاط روستا قدمت لوله کشي آب به ۵۱ سال هم مي رسد.

آب آلوده
رئيس شوراي اسلامي «محمد آباد» نيز در اين باره مي‌گويد: منبع آب روستا، نشتي و ترکيدگي دارد و غير بهداشتي است.«بهلولي» مي افزايد: چاه آب در پايين دست زمين هاي کشاورزي، دريچه مناسب ندارد و با کشت و کار در اين اراضي، امکان نفوذ آلودگي هاي ناشي از مصرف کود شيميايي و سموم، در اين چاه آب وجود دارد. وي تصريح مي کند: تاکنون به دليل آلودگي آب، تعدادي از اهالي مريض شده اند.وي مي‌افزايد: براي برطرف کردن اين مشکل، نامه نگاري هاي متعددي داشته ايم، ولي تاکنون در اين زمينه اقدامي نشده است.

مشکل تأمين آب در کنار سد
يکي ديگر از اهالي روستا نيز مي گويد: با وجود اين که «محمدآباد» در جوار سد شيرين دره است، اما اهالي براي تأمين آب بخش کشاورزي با مشکل مواجه هستند و متوليان امر، زمان مشخصي براي هدايت آب به اراضي کشاورزي ندارند.«محمدي» مي افزايد: از آن جايي که هدايت آب سد به اراضي کشاورزي به شکل مستمر انجام نمي شود، کشاورزان، اراضي خود را براي آبياري آماده مي کنند و به محض سرازير شدن آب سد، ازدحام کشاورزان براي آبياري اراضي زياد مي شود که گاهي ممکن است برخي از کشاورزان از اين آب بي بهره بمانند.وي اظهار مي دارد: اگرچه شکر خدا امسال بارندگي خوبي داشتيم، اما از آن جايي که پنبه محصولي با نياز آبي بالاست، بايد دست اندرکاران براي تأمين آب روستا اقدامي اساسي داشته باشند.«يعقوبي» يکي ديگر از اهالي نيز مي گويد: با وجود اين که توليدات برنج و پنبه روستاي «محمدآباد» در کشور مطرح است، اما کشاورزان براي آبياري اين محصولات با مشکل مواجه هستند و همين مسئله نارضايتي آن ها را موجب شده است.وي مي افزايد: با وجود اين که رودخانه اترک و سد شيرين دره در حاشيه اين روستا قرار دارد، اما اداره آب منطقه اي در تخصيص آب به کشاورزان کوتاهي مي کند.به گفته وي، اين اداره، هر ساله براي تخصيص آب به بخش کشاورزي، قراردادهاي ۶ ماهه با کشاورزان منعقد و آب بها دريافت مي کند، اما طي۲ ماهي که بايد محصول به بار بنشيند، آب را قطع مي کند که اين مسئله کاهش کمي و کيفي محصولات پنبه و برنج را موجب شده است.وي اظهار مي دارد: اين مشکل تنها مختص روستاي «محمدآباد» نيست و تمام روستاهايي که از سد شيرين دره آبياري مي شوند با اين مشکل مواجه هستند.به گفته وي، با اين اقدام اداره آب منطقه اي، علاوه بر کاهش کيفيت، توليدات پنبه و برنج به نصف کاهش يافته است.يکي ديگر از اهالي نيز با اشاره به وسعت و تعداد روستاهاي اطراف، وجود مرکز بهداشت داراي چند تخت بستري در «محمدآباد»را ضروري مي داند.وي خاطرنشان مي کند: از آن جايي که اين روستا نيز همانند روستاهاي ديگر با مهاجرت جوانان به شهرها مواجه است، مقرر شده بود به جوانان تازه ازدواج کرده زميني داده شود که تحقق اين امر در ماندگاري آنان در روستا مؤثر است. وي ادامه مي دهد: اگر اين زمين به جوانان مهاجرت کرده نيز داده شود، به طور حتم بازگشت به روستا را شاهد خواهيم بود.

وجود آمبولانس ضروري است
درمورد ساختمان ناتمامي که در ورودي روستا توجهم را به خود جلب کرده بود، مي پرسم؛ يکي از اعضاي شوراي اسلامي محمد آباد مي گويد: اين بناي نيمه کاره، ساختمان مرکز بهداشتي و درماني روستاست که عمليات ساخت آن از ۲ سال قبل آغاز و تاکنون فقط ۳۵ درصد پيشرفت داشته است. «نعمتي» مي افزايد: اکنون به دليل نبود بودجه، کار ساخت و ساز اين پروژه نيمه کاره رها شده است. وي به نبود آمبولانس و اورژانس در روستا هم اشاره مي کند و مي افزايد: با توجه به اين که اين روستا بزرگ ترين و پرجمعيت ترين روستاي بخش مانه محسوب مي شود، وجود اورژانس و آمبولانس در آن، ضروري است.وي ادامه مي دهد: نبود آمبولانس و فاصله طولاني روستا از مرکز شهرستان، گاهي مرگ افراد را موجب شده است.

ساختمان بدون خودروي آتش نشاني
دهيار « محمد آباد» نيز درباره مشکلات روستا بيان مي کند: با وجود اين که ساختمان آتش نشاني در روستا ساخته شده است، اما متأسفانه خودروي آتش نشاني ندارد و تاکنون بر اثر آتش سوزي، اهالي متحمل خسارات مالي و جاني زيادي شده اند. «باقرالحسيني» مي‌افزايد: با وجود جمعيت ۳ هزار نفري «محمدآباد»،اين روستا، همچنان از امکانات فرهنگي و ورزشي به لحاظ استانداردها عقب است. وي خاطرنشان مي کند: پارک کودک «محمدآباد» از نظر تجهيزات و فضاي سبز از استانداردها فاصله زيادي دارد. وي همچنين با اشاره به ساخت کتابخانه روستايي، اظهار مي دارد: اهالي ۲سال پيش براي احداث يک باب کتابخانه روستايي، زميني اهدا کردند که در همان سال اين زمين پي کني شد اما هنوز هم براي احداث کتابخانه اقدامي نشده است.

آيا گره مشکلات گشودني است
کم کم هوا خنک شده است و مجالي براي ماندن در روستا نيست، اهالي و اعضاي شورا به اميد برطرف شدن مشکلاتشان مرا بدرقه مي کنند.در راه بازگشت به اين مي انديشم که آيا تهيه اين گزارش نتيجه اي خواهد داشت؟ آيا مسئولان با خواندن مشکلات اين روستا در روزنامه، گره اي از مشکلات اهالي خواهند گشود؟



جعبه‌ابزار