محمدآباد مانه


روستاي محمدآبادمانه/ مانه و سملقان / خراسان شمالی
یکی از روستاهای استان خراسان شمالی ، شهرستان مانه و سملقان واقع در شمال غربی شهرستان بجنورد است که ۴۵ کلیومتر با مرکز استان فاصله دارد.
روستای محمد آباد مانه از سمت شمال به روستاهای شیرین دره ( یالانچی ، تازه قلعه ، بربرقلعه ، ارناوه ) کوه های چوقوریورد و روستای پوستین دوز و از سمت جنوب به روستاهای قارناس و بوربور - از سمت مشرق به روستاهای چوپلی تپه ، کشک آباد و از سمت مغرب به روستاهای حصه گاه و قلندرتپه متصل است.
لازم به ذکر است که همه این روستاها و روستاهای دیگر مثل کلاین و اوستاو توپ چنار زیر نظر تعاونی روستایی و مرکز خدمات روستای محمدآباد اداره می گردند.


محمد آباد مانه[ویرایش]

یکی از روستاهای استان خراسان شمالی ، شهرستان مانه و سملقان واقع در شمال غربی شهرستان بجنورد است که ۴۵ کلیومتر با مرکز استان فاصله دارد.روستای محمد آباد مانه از سمت شمال به روستاهای شیرین دره (یالانچی،تازه قلعه،بربرقلعه،ارناوه ) کوههای چوقوریورد و روستای پوستین دوز و از سمت جنوب به روستاهای قارناس و بوربور- از سمت مشرق به روستاهای چوپلی تپه،کشک آباد و از سمت مغرب به روستاهای حصه گاه و قلندرتپه متصل است.لازم به ذکر است که همه این روستاها و روستاهای دیگر مثل کلاین و اوستاو توپ چنار زیر نظر تعاونی روستایی و مرکز خدمات روستای محمدآباد اداره می گردند.

وضعیت معیشت[ویرایش]

کار اصلی اهالی این روستا کشاورزی است ومحصول اصلی وعمومی مردم پنبه و برنج کاری است و خشکبار و صیفیجات در این روستا عموما به اندازه رفع نیاز خود مردم کاشت می شود. ولی برنج این روستا از لحاظ عطر و طعم در کل کشور بویژه در منطقه زبانزد است .
علت معطر بودن این برنج نیز استفاده از آب طبیعی و مستقیم از آب رودخانه است چراکه در شمال عموماً از آب چاه استفاده می کنند ولذا عطر خوبی ندارد.روی هم رفته کشت برنج که بواسطه استفاده از تکنیکهای ترویج خدمات کشاورزی روستا از کمیت و کیفیت خوبی برخوردارمی باشد ازمحصولات پرزحمت و پردرآمد محسوب می گردد ولیکن مردم نمی توانند همیشه زمینشان را برنج بکارند چراکه برنج آب زیادی نیاز دارد و شبانه روزی حداقل باید ۱۰ساعت آب روی زمین باشد وهیچوقت زمین خشک نشود ،لذا عرفاً آب برای فقط برنج بین مزارع تقسیم بندی می شود و هرساله یک هفتم مزارع زیر کشت برنج می رود.
پنبه کلاً به تاجرها فروخته و به کارخانه های پنبه پاک کنی شهرستان بجنورد،آشخانه و گنبد ارسال می شود وضمناً در مورد کاشت پنبه در روستای محمدآباد محدودیتی وجود ندارد چون مشکل آب زیاد برای این محصول وجود ندارد. پنبه هر ۱۵ الی ۲۰ روز یکبار نیاز به آب دارد که این فاصله با توجه به گرمی و سردی هوا متغیر و کم یا زیاد می شود.
کشت پنبه از اوایل اردیبشهت ماه هرسال شروع و تا نیمه اول خرداد ماه ادامه دارد. در این کشت نیز با ارشادات ترویجی مرکز خدمات جهاد کشاورزی روستا ،کشاورزان تقریباً با اصول علمی نحوه کاشت آشنا شده اند لذا مشکل وجین که قبلاً معضلی بود و باعث می شد مقداری از زمین را پس از کشت رها کنند وجود ندارد.
بعضیها کشت را ردیفی انجام داده و وجین را نیز با تراکتور انجام می دهند و بقیه نیز با استفاده از سمهای علف کش اجازه روییدن علف هرز را نمی دهند لذا وجین که در گذشته مشکل عمده ایشان بود مرتفع گردیده است ولی برداشت پنبه همچنان سنتی و با دست انجام می گیرد و هزینه بسیار زیادی را در بردارد و معضل بزرگی است بطوریکه یک سوم درآمد کشاورز در کاشت و داشت و برداشت پنبه از بین می رود .
کشاورزان محمدآباد مانه برای تناوب و آیش بندی زمینهایشان معمولاً اقدام به کشت گندم و گاهاً جو و یا ماش می نمایند و محصولات دیگر مانند: لوبیا ، نخود ، عدس و... فقط به اندازه رفع نیاز خانواده کشت می شود.
رودخانه ای به نام رود شیرین از سمت شمال شرق و جنوب شرق روستا می گذرد که آب مورد نیاز امور کشاورزی را تامین می کرد. هم اکنون برروی این رود سدی بنام سد شیرین دره احداث شده تا روستاهای پایین دست نیز بتوانند از این موهبت الهی بهره مند شوند.
در قدیم الایام روستا بصورت قلعه ای بوده و حصارهایی با چند برج روستا را محصور می نموده اند که فقط یک درب داشته و عبور و مرور از آن صورت می گرفته و اکنون محله طرف درب بعنوان محله درقلعه معروف است، ولی متاسفانه آثاری از برج و بارو وجود ندارد وچون روستا وسعت پیدا نموده حصارها و دیوارها ازبین رفته و به زمین یا منزل مسکونی مبدل شده است.یکی از روستاهای استان خراسان شمالی - شهرستان مانه و سملقان واقع در شمال غربی شهرستان بجنورد که ۴۵ کلیومتر با مرکز استان فاصله دارد.
این روستا ،روستایی بسیار بکر از نظر طبیعت برای اطراقهای تفریحی است و طبیعتی بسیار زیبا بخصوص در بهار دارد و سد شیرین دره که بر روی رودخانه شیرین احداث شده و مکانی دیدنی در این روستاست و که در همه ایام سال از زیبایی و دیدنی ترین مکان در این روستای باصفاست.

جمعیت روستا[ویرایش]

جمعیت روستای محمد آبادمانه طبق سرشماری خانه بهداشت درسال ۱۳۷۰ بالغ بر ۲۴۶۰ نفر بوده که طبق محاسبه با سالهای قبل یعنی سرشماری سال ۱۳۶۵ که ۲۰۳۴ نفر اعلام شده ، نشان می دهد جمعیت روستا با افزایش میانگین سالانه ۸۵ نفر سیر صعودی داشته است ضمن اینکه در هر سال تعدادی غیر بومی نیز به روستای محمدآباد مهاجرت می نمایند.
روی هم رفته افزایش جمعیت رو به فزونی است وچنانچه ازطرف دولت خدمتگزار به شهر تبدیل نشود وامکانات رفاهی بیشتری همچون پزشک و آسفالت کوچه ها برای بهداشت هر چه بیشتر روستا صورت نگیرد، ممکن است مهاجرتها به شهر بیش از پیش صورت پذیرد.

منبع[ویرایش]

وبلاگ روستای محمدآباد مانه







جعبه‌ابزار