محمد رضا جهانسوز
دکتر
محمدرضا جهانسوز استاد
پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهرانرئیس سازمان بسیج مهندسین کشاورزی و منابع طبیعی:
خودکفایی در تولید روغن نیازمند نگاه جدی/ دیدگاه پیمانکاری در کشاورزی باید جای خود را به حرکتهای جهادی دهد
محمد رضا جهانسوز در گفتگو با خبرنگار سازمان بسیج مهندسین کشاورزی و منابع طبیعیبا اشاره به اینکه، نقش آفرینی در قالب دو طرح بسیج "همگام با کشاورز" و بسیج "همگام با منابع طبیعی" مورد تاکید سازمان است، اظهار داشت: اساس طرح بسیج همگام با کشاورز آموزش و ترویج در جهت کاهش فاصله بین کشاورزنمونه و متوسط های ملی است همچنین طرح بسیج همگام با منابع طبیعی طرحی جدید است که در پی اجرایی شدن آن در سراسر کشور هستیم.
"طرح بسیج همگام با کشاورز" گامی در جهت چشم انداز توسعه روستایی
عضو هیئت علمی دانشگاه تهران، در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه طرح ملی بسیج "همگام با کشاورز" چه میزان توانسته چشم انداز مناسبی از جوامع روستایی ترسیم کند و نقش این پروژه در گسترش ابعاد اقتصاد مقاومتی چیست، عنوان کرد:
تاکنون فعالیت های این سازمان در راستای تقویت اقتصاد مقاومتی حرکت کرده است همچنین باید گفت فعالیت های ترویجی اقدامی خلق الساعه نیست و این طرح را یک شب نمیتوان به سرانجام رساند از اینرو سازمان بسیج مهندسین کشاورزی با سابقه تاسیس حدود دو و نیم ساله توانسته با همکاری وزارت جهاد کشاورزی نقش آفرینی بسزایی در این زمینه داشته باشد.
وی با بیان اینکه بسیج همگام با کشاورز یک حرکت جهادی است، تاکید کرد: بالاترین سطح علمی برای بسیجیان و نوآوری و آموزش رکن اصلی سازمان است که در این راستا با آموزش مهندسین بسیجی موفق شدهایم نقش های مذکور را ایفا و حرکت جهادی را در کشورتقویت کنیم.
جهانسوز افزود: همچنین در پی این هستیم در فاصله زمانی مناسب تاثیرات عملیاتی و قابل سنجش در زمین انجام دهیم کما اینکه دراستانهای مختلف این مهم را عملیاتی کرده ایم وامیدواریم بتوانیم در بخشی ازبالا رفتن ضریب امنیت غذایی وارتقای عملکرد ملی نیز نقش ویژه ای را ایفا کنیم.
وی در خصوص خودکفایی نیز اظهار داشت: خودکفایی واژه ای نسبی بوده و ما نیاز نداریم در تمام مسائل خودکفا شویم، همچنین مقام معظم رهبری نیز در برخی از محصولات دستیابی به خودکفایی نسبی را بیان میکنند.
خودکفایی در محصولات استراتژیک در گرو توجه به بخش کشاورزی
وی با بیان اینکه اما ازسویی دیگر در محصولات استراتژیک لازم است به خودکفایی یا خوداتکایی قابل قبول برسیم، افزود: خودکفایی در روغن و کنجاله سویا با امکانات موجود دوراز دسترس است اما اگر کشاورزی در راس امور قرار گیرد توان خودکفایی در تولید این محصولات رانیز داریم.
عملیات آبیاری تحت فشار و بومی سازی آن باید در دستور کار قرار گیرد
وی ادامه داد: درواقع عملیاتی سازی آبیاری تحت فشار و بومی سازی آن باید در دستور کار قرار گیرد چراکه آبیاری بارانی به منزله هدر دادن آب بوده و حسن مدیریت در آبیاری تحت فشار و ارزان سازی کار است.
لبیک شرکتهای خصوصی در راستایی کمک به بسیج
رئیس سازمان بسیج مهندسین کشاورزی و منابع طبیعی گفت: لازم است دیدگاه پیمانکاری دولتی - سنواتی جای خود را به حرکت بسیجی جهادی مانند جهاد سازندگی دهد چراکه ما هر زمان اعلام کردیم بسیج نیاز به کمک دارد شرکتهای صد در صد خصوصی با انتظار بسیار نازل و بعضا اهدای بخشی از سرمایه خودشان لبیک گفتند.
وی تاکید کرد: بنابراین میتوان با دیدگاه جهادی کار کرد فقط باید به بخش خصوصی اعتماد کرده و دانست که بسیاری از بخش های خصوصی بر اساس دیدگاه کلان مقام معظم رهبری بسیجی اند و مردم را تنها نمیگذارند که ما باید از این بخش استفاده کامل کنیم.
وی ادامه داد: در حوزه آبیاری های خصوصی و عملیاتهای زیربنایی شرکتهایی به مراتب ارازنتر حاضر به همکاری هستند که حتی اگر همکاری با این شرکتها صورت نگیرد، بسیج سازندگی با کیفیت بهتر و ارزانتر و استفاده از نیروهای محلی فعالیت های لازم را انجام میدهد.
وی با تاکید بر اینکه بدون حضور نیروهای بومی اقدامات استانی نتیجه ای ندارد و این الگوها قابل تصری اند، افزود: با ورود به این حیطه، حتی در سرمایه گذاری نیز بر اساس اصول اقتصاد مقاومتی و راندمان اقدامات لازم صورت میگیرد، بنابراین تاکید به حضور نیروهای مردمی چه در بخش خصوصی که رویکرد بسیجی و جهادی دارند و همچنین تاکید به نیروهای بسیج که میزان عشقشان به کشور و بی ادعاییشان وبی نیازیشان انسان را خیره میکند در وهله بعدی جایگاه ویژه ای در پیشبرد اهداف دارد.
گامهای بلند بسیج مهندسین کشاورزی و منابع طبیعی در "کاهش وابستگی روغن"
وی در خصوص کاهش وابستگی در برخی از محصولات کشاورزی به ویژه روغن ، اظهار داشت: به منظور کاهش وابستگی به واردات روغن، دستورالعمل کلزا را ارائه میدهیم وهمچنین با آموزش ترویجی در پی گسترش کشت آن هستیم.
جهانسوز در این راستا به مشکلات عمده کشت کلزا، اشاره کرد: کلزا به عنوان یک محصول پاییزه با گندم رقابت میکند و از سویی دیگر به دلیل قیمت گذاری نامناسب و کاشت ، داشت و برداشت سخت و البته عدم پرداخت به موقع پول خرید از سوی کارخانجات کشاورزان رغبت چندانی به کاشت این محصول ندارند.
وی با بیان اینکه اگر بتوانیم کشت و میزان محصول "کلزا" را گسترش دهیم کمک بزرگی به پایداری گندم کرده ایم، گفت: از طریق کاشت "کلزا" می توان بیماری ها را کنترل کرد و علف های هرز را به کمترین حد رساند.
وی تاکید کرد: همچنین در بعد رقم های مناسب می توانیم با مشارکت موسسات تحقیقاتی در راستای ترویج کاشت کلزا اقدامات خوبی را انجام دهیم.
جهانسوزدر خصوص برگزاری دوره های آموزشی برای مهندسین کشاورزی و توانمندسازی آنان نیز گفت: پتانسل کشور در بخش کشاورزی مناسب است اما باید در حوزه بهره وری تولید و بهره وری آب اقدامات بهتری انجام دهیم و طرح بسیج همگام با کشاورز را گسترش دهیم.
وی همچنین به نقش فارغ التحصیلان به ویژه فارغ التحصیلان روستایی در توسعه کشاورزی اشاره کرد و افزود: دلیل اصلی راه اندازی طرح بسیج همگام با کشاورز و علمی کردن کشاورزی، بالا بودن پتانسیل بخش کشاورزی در کشور است به گونه ای که در این حوزه میتوان سرمایه گذاری های خوبی انجام داد
وی ادامه داد:همچنین با حفظ منابع طبیعی ما در پی حداکثر تولید هستیم، درواقع باید تولید محصولات استراتژیک تقویت شود که در این راستا توجه دولت چه از نظر علمی و چه از نظر کمی و کیفی بسیار مورد تاکید است.
"اعطای یارانه هدفمند به کشاورزان" گامی در جهت حفظ و سرپا نگه داشتن کشاورزی و امنیت غذایی
وی با تاکید بر اینکه کشاوزی باید حمایت شده و نقش جدی در عرصه اقتصاد یابد، اظهار داشت: همچون کشورهای دیگر ما باید کشاورزی و امنیت غذایی را سرپا نگه داریم که حتی در این راستا می توانیم از اعطای یارانه البته به صورت هدفمند بهره گیریم.
وی افزود:اعطای یارانه به تولیدکننده به کاهش هزینه های کشاورزی کمک میکند که این مسئله همراه با گسترش علم نوین کشاورزی و برنامه ریزی می تواند نقش بسزایی در توسعه کشاورزی به عنوان یکی از راس های مهم اقتصادی داشته باشد.
جهانسوز ادامه داد: بنابراین نقش فارغ التحصیلان کشاورزی در اینجا نمود می کند، چراکه اگر با کمک دولت این فارغ التحصیلان وارد عرصه فعالیت شوند میتوان خلا موجود در راستای علمی کردن کشاورزی را پر کرد.