مدیریت جهادی تجربه ای موفق در جمهوری اسلامی ایران


با صدور فرمان حضرت امام در تاريخ ۲۶ خرداد ۱۳۵۸، انبوه امت هميشه در صحنه، متشكل از اقشار مختلف مردم، اعم از زن و مرد، پير و جوان، كارمند، نظامي، روحاني و دانشجو به دعوت آسماني آن حضرت لبيك گفته و جهادي براي ترميم خرابيهاي روستاها تشكيل دادند.
جهادگران با عشق به ولايت و خدمت به مردم مسلمان و به منظور تحقق آرمانهاي آن بزرگوار در همه صحنه‌هاي انقلاب حضور يافتند. جهاد سازندگی با توجه به نحوه تشكيل و فعاليت خود ويژگيهاي خاص دارد كه در جايي ديگر اتفاق نيفتاد.
اين ويژگي در تمامي اركان جهاد از جمله نظام مديريتي جهاد نيز تحقق يافت. مديريت جهادي متأثر از فرهنگ جهادي مي‌باشد كه به صورت يك رفتار در جهاد سازندگي بروز نموده است. از ويژگيهاي مديريت جهادي مي‌توان مسئوليت‌پذيري، پركاري و سخت كوشي، احساس رضايت از خدمت به مردم، رعايت شئونات اسلامي و اخلاقي در رفتار با ارباب رجوع، اخلاص و ده‌ها مورد ديگر را نام برد. مديريت در جهاد در قالب يك نظام شورايي به وجود آمد.
اين شورا سه عضو داشت و به همراه نماينده امام در جهاد سازندگي نظارت بر كارهاي جهاد را بر عهده گرفتند. از بدو تأسيس جهاد سازندگي تاكنون تحولات كاركردي و در نتيجه تحولات مديريتي فراوان داشته است كه هدف اين مقاله تبيين كردن ويژگيهاي مديريتي آن مي‌باشد. براي تحقق اهداف مقاله سعي شده است از تجارب شخصي نويسنده و سخنان شخصيتهاي كشوري در خصوص جهاد استفاده گردد. در اين رابطه مقاله به چهار بخش تقسيم مي‌شود. پس از مقدمه در بخش اول، ويژگيهاي مديريت جهادي در بخش دوم آورده مي‌شود. بخش سوم به معرفي مدل مديريت جهادي مي پردازد.نتيجه گيري و پيشنهادها در بخش چهار بيان مي‌گردد.



جعبه‌ابزار