مرزیجران


فرسودگی شبکه آب‌رسانی مرزیجران؛ عامل هدر رفت آب شرب
تعویض شبکه فرسوده آب‌رسانی سرمایه‌گذاری در بهبود وضعیت آب است
پرداختن به مسئله آب به عنوان یک مایه حیاتی و طرح مسائلی مبنی بر کمبود آن تکرار مکرارات است، اما توجه به مدیدیت مصرف آب به عنوان یک عنصر حیاتی نه تنها در بخش خانگی بلکه باید در بخش‌های کشاورزی و صنعتی نیز مورد توجه قرار گیرد.

به گزارش خبرگزاری فارس از اراک، خطر کمبود آب به ویژه در سال‌های اخیر به دلیل وقوع خشکسالی‌ها و کاهش نزولات جوی به مراتب بیشتر احساس می‌شود و مسئولان از روش‌های مختلف از جمله رسانه‌ها نیز به طور مکرر مشکل کم آبی که دامن‌گیر نقاط مختلف کشور به ویژه روستاها شده است را منعکس کرده و هشدارهای لازم در این زمینه را برای استفاده بهینه از این مایع حیاتی می‌دهند.
روستای مرزیجران که در شمال غربی اراک واقع شده است و کمتر از ۵ کیلومتر با این شهر فاصله دارد با جمعیتی بیش از ۵ هزار نفر، پر جمعیت‌ترین روستای مرکز استان است، این روستا تابستان و اوایل پاییز سال گذشته با معضل شدید کم آبی مواجه بود به گونه‌ای که اهالی آن، ماه‌ها با مشکل جیره‌بندی آب دست و پنجه نرم می‌کردند. درست در ایام محرم سال گذشته بود که با تلاش مسئولان و همکاری و مساعدت مالی اهالی روستا، چاه جدیدی حفر و به معضل جیره‌بندی و کم آبی پایان داده شد.
•فرسودگی شبکه آب‌رسانی
اما متأسفانه به دلیل فرسودگی شبکه آب‌رسانی در این روستا، از زمان حفر چاه جدید به دلیل افزایش فشار آب شبکه، پیوسته معضل ترکیدگی لوله و انشعابات آب در این روستا وجود داشته و اکنون در سایه این مشکل، آب تصفیه شده‌ای که با زحمت فراوان و صرف هزینه‌های زیاد در شبکه‌های آب خانگی جریان دارد، به راحتی به فاضلاب سرازیر می‌شود.
یکی از اهالی این روستا با اشاره به فرسودگی شدید انشعابات کوچه‌ها و خیابان‌ها اظهار کرد: متأسفانه شاهد ترکیدگی لوله‌های آب در نقاط مختلف معابر هستیم و با ترمیم هر نقطه، منطقه دیگری دچار ترکیدگی می‌شود.
مسلم باقری گفت: در شرایطی که بسیاری از اهالی روستاهای هم‌جوار با معضل کم آبی دست به گریبان هستند نباید اجازه داد این نعمت حیات بخش الهی به سادگی هدر رود.
وی بیان داشت: اهالی مرزیجران سال گذشته مشکل کم آبی را با تمام وجود حس کرده‌اند و با معضلات ناشی از کمبود آب بیگانه نیستند، اما متأسفانه به دلیل یکپارچگی شبکه توزیع آب در بیشتر نقاط، امکان ترمیم لوله‌های ترکیده توسط اهالی وجود ندارد.
یکی دیگر از اهالی روستای مرزیجران نیز با یادآوری شرایط سخت و طاقت ‌فرسای ناشی از کم آبی که اهالی این روستا در تابستان سال گذشته داشتند، افزود: از این رو به سهم خودم همواره سعی در صرفه ‌جویی آب دارم و با مشاهده هرگونه ترکیدگی آب نیز، فورا مراتب را به اداره آب و فاضلاب روستایی استان اطلاع می‌دهم، اما متأسفانه روند رسیدگی به رفع ترکیدگی لوله‌ها بسیار کند است و در مواردی به ویژه در محدوده کوچه‌ها، چندین هفته طول می‌کشد تا مشکل ترکیدگی لوله آب برطرف شود.
زهرا آنجفی با اشاره به مشارکت مردم در رفع مشکل کم آبی این روستا، اظهار داشت: سال گذشته به منظور حل مشکل کم آبی در کنار مساعدت‌های اداره آب و فاضلاب روستایی استان، از صاحبان هر انشعاب مبلغ ۱۵۰ هزار تومان جمع‌آوری شد، لذا شایسته نیست این نعمت خدادادی که با صرف هزینه‌های بسیار به منازل راه می‌یابد به راحتی هدر رود.
سخنگوی شورای اسلامی روستای مرزیجران نیز با اشاره به ترکیدگی لوله‌های آب در بیش از ۵۰ نقطه در روستا، به خبرنگار ما گفت: به دلیل فشار بالای شبکه توزیع در برخی نقاط، آب تصفیه شده به مقدار زیاد و حتی در مواردی در ساعات متمادی از شبانه روز به هدر می‌رود.
•لزوم تعویض کامل شبکه آب‌رسانی
مریم صالحی اظهار داشت: شبکه آب‌رسانی این روستا عمری بیش از ۳۰ سال دارد که بسیار فرسوده و جوابگوی نیازهای آب‌رسانی اهالی نیست، از این رو تعمیر لوله‌ها پاسخگوی مشکل کنونی نبوده و باید شبکه آب‌رسانی به طور کامل تعویض شود.
وی با اشاره به وضعیت نامناسب مالی برخی از خانواده‌های ساکن در روستای مرزیجران تصریح کرد: هزینه ۴۵۰ میلیون تومانی حفر چاه جدید این روستا، سال گذشته به صورت مساوی از محل اعتبارات دولتی شرکت آب و فاضلاب روستایی استان و مشارکت‌های مردمی تأمین شد.
صالحی با بیان اینکه پیگیری‌های فراوانی توسط اعضای این شورا جهت رفع مشکل فرسودگی شبکه آب‌رسانی این روستا صورت گرفته است، افزود: به منظور تأمین اعتبار لازم برای تعویض شبکه آب‌رسانی روستا با تمامی نهادهای مرتبط نظیر استانداری، فرمانداری، بخشداری، اداره آب و فاضلاب روستایی استان مکاتبه کرده‌ایم، اما متأسفانه هنوز اعتبار لازم برای تحقق این مهم تخصیص نیافته است.
صالحی ضمن اظهار گلایه از بی‌توجهی نسبت به تخصیص اعتبار ویژه به منظور جلوگیری از هدر رفت آب، بیان کرد: متأسفانه به رغم تشکیل کمیته هدر رفت آب در کشور، برنامه‌های عملیاتی به منظور تحقق اهداف این کمیته صورت نمی‌گیرد و مدیریت آب تنها در حد شعار باقی مانده است.
•کمبود اعتبارات؛ مانع اجرای پروژه
مدیر اداره کل آب و فاضلاب روستایی استان نیز در این زمینه به خبرنگار ما گفت: سال گذشته برای رفع مشکل کم آبی روستای مرزیجران باید ۳ اقدام مهم شامل حفر چاه جدید، عملیات انتقال خطوط لوله‌ای آب چاه جدید به مخزن اصلی و تعویض شبکه‌های آب و جایگزینی لوله‌های فرسوده با نو در کوچه‌های این روستا صورت می‌پذیرفت که دو مورد اول انجام شد، اما متأسفانه به دلیل کمبود اعتبارات امکان اجرای پروژه تعویض شبکه داخلی آب‌رسانی روستا میسر نشد.
علی صفر حیدری با بیان اینکه برای تعویض کامل شبکه آب‌رسانی داخلی روستا نیازمند حداقل ۲ میلیارد تومان اعتبار هستیم، افزود: پیگیری‌های زیادی به منظور تأمین اعتبار لازم برای این منظور صورت پذیرفته، اما متأسفانه در اعتبارات سال جاری، مبلغی برای انجام این مهم تخصیص نیافته است.
وی با اشاره به اعزام تیم بازرسی آب و فاضلاب روستایی به روستای مرزیجران به منظور شناسایی نقاطی که دچار ترکیدگی لوله آب شده‌اند، ادامه داد: در شرایط کنونی تنها امکان ترمیم لوله‌های فرسوده وجود دارد که تمامی این نقاط شناسایی و مشکل ترکیدگی آنها حل شده است.
نماینده مردم اراک، کمیجان و خنداب در مجلس شورای اسلامی نیز اظهار داشت: شبکه آب‌رسانی بیشتر مناطق روستایی که قبل و اوایل انقلاب اسلامی از نعمت آب آشامیدنی برخوردار شده‌اند به دلیل استفاده از مصالح بی‌کیفیت که البته مقدورات آن برهه از زمان بوده است، دچار فرسودگی شده و نیازمند تعویض هستند.
عباس رجایی با اشاره به نزدیکی روستای مرزیجران به اراک، گفت: به دلیل این نزدیکی جمعیت این روستا پیوسته روبه افزایش است و اگر مشکل تعویض شبکه آب‌رسانی آن حل نشود، شاهد هدر رفت بخش قابل توجهی از آب آشامیدنی هستیم.
وی با اشاره به تصویب طرح دو فوریتی در مجلس به منظور حل مشکل آب‌رسانی مناطق مختلف، بیان داشت: در قالب این طرح مبلغی از صندوق توسعه ملی در این بخش سرمایه گذاری می‌شود که می‌توان بخشی از این هزینه را نیز صرف تعویض شبکه‌های فرسوده آب‌رسانی در مناطق نیازمند کرد.
نماینده مردم اراک، کمیجان و خنداب در خانه ملت ادامه داد: از محل اعتبارات ماده ۱۸۰ نیز ۱۰ میلیارد تومان در اختیار استانداری‌ها قرار داده می‌شود که با پیگیری اداره آب و فاضلاب روستایی استان می‌توان بخشی از این اعتبارات را به منظور حل مشکلات آب‌رسانی مناطق مختلف هزینه کرد.
- See more at: http://www.farsnews.com/newstext.php?nn=۱۳۹۳۰۹۱۵۰۰۰۳۹۳#sthash.M۹cVr۶mX.dpuf



جعبه‌ابزار