مرکز مطالعات و پاسخ گویی به شبهات


مقدمه: «مرکز مطالعات و پاسخ گويي به شبهات» در سال ۱۳۷۹ جهت بر طرف کردن خلأ پاسخ گويي حوزوي به سؤالات و شبهات ديني تأسيس شد. اين مرکز که پيش از اين با نام «مرکز مطالعات و پژوهش هاي فرهنگي حوزه» شناخته مي شد و زير نظر شوراي عالي حوزه علميه اداره مي شد با تغيير اساس نامه و تأکيد بر امر پاسخ گويي به شبهات بنيادين در سال ۱۳۸۹ به «مرکز مطالعات و پاسخ گويي به شبهات» تغيير نام يافت.


اهداف مرکز[ویرایش]

اهداف مرکز در چهار بخش تعريف مي شود:
۱. رفع و دفع آسيب ها و شبهات مطرح در حوزه دين، با پاسخ به شبهات بنيادين.
۲. توسعه و تقويت نوآوري ها در عرصه مواجهه فعال و عالمانه با شبهه افکني بر اساس مناظرات و جدال احسن.
۳. ارتقاء و تقويت توانمندي حوزويان در مواجهه علمي با شبهات و پرسش هاي نوپديد.
۴. تقويت دانش و مهارت هاي مناظره و گفتگوي علمي.

وظايف[ویرایش]

اين مرکز وظايف ذيل را بر عهده دارد:
۱. طراحي و تأسيس سامانه آسيب شناسي و شبهه شناسي و طبقه بندي و اولويت گذاري پرسش ها و شبهات بر اساس الگوي منطقي
۲. ايجاد سيستم منظم پاسخ گويي علمي و روشمند به پرسش ها و شبهات بنيادين.
۳. ايجاد آرشيو جامع و طراحي و تأسيس سامانه اطلاع رساني چندزبانه از نتايج فعاليت هاي علمي.
۴. شناسايي کانون هاي خارجي و داخلي فعال در جهت تهاجم فرهنگي و ايجاد شبهات.
۵. شناسايي مراکز پاسخ گويي به پرسش ها و شبهات در داخل و خارج و توسعه ارتباط مناسب با آن ها در جهت اهداف مرکز.
۶. طراحي روش هاي ارتقاي دانش حوزويان در جهت انجام مناظرات علمي و آشنايي با فنون و مهارت هاي جدال احسن.
۷. بهره گيري از فن آوري نوين، جهت تهيه و توليد برنامه هاي نرم افزاري و طراحي پايگاه هاي اينترنت و اينترانت در راستاي اهداف مرکز.
۸. انتشار دستاوردهاي علمي مرکز از طرق مناسب، از قبيل چاپ کتاب و نشريه.
۹. برگزاري کرسي هاي نقد و مناظره و نظريه پردازي.

سازمان اداري مرکز[ویرایش]

الف) ارکان مرکز:
۱. شوراي سياست گذاري
۲. رئيس مرکز
ب) معاونت ها و مديريت هاي مستقل:
۱. معاونت پژوهش
۲. معاونت ارتباطات
۳. معاونت اداري مالي
۴. مديريت نشست ها و همايش ها
۵. مديريت آموزش

گروه هاي علمي مرکز[ویرایش]

قرآن و حديث
فقه و فلسفه احکام عبادي
کلام و دين پژوهي
حقوق
سياست و اجتماع
علوم تربيتي و روان شناسي
اديان و مذاهب
تاريخ و سيره
مطبوعات
مطالعات راهبردي
مطالعات زنان و خانواده

آثار مرکز[ویرایش]

۱. کتاب هاي مرکز:
اين مرکز با چاپ بيش از ۵۰ عنوان کتاب در موضوعات متنوع، گام مؤثري در رفع و دفع شبهات و سؤالات مطرح در حوزه دين برداشته است. عناوين کتب:
۱. قانون اساسي و ضمانت هاي اجرايي آن ۲. پلوراليسم ۳. كلام جديد ۴. جوانان و روابط ۵. پرسمان عصمت ۶. جشن تكليف ۷. ايمان و چالشهاي معاصر ۸. نهضت عاشورا ۹. جوانان و پرسشهاي اخلاقي ۱۰. آسيب شناسي مطبوعات دفتر اول ۱۱. آسيب شناسي مطبوعات دفتر دوم ۱۲. آسيب شناسي مطبوعات دفتر سوم ۱۳. مجمع تشخيص مصلحت نظام ۱۴. دين و آزادي ۱۵. باطن و تاويل قرآن ۱۶. ولايت فقيه ۱۷. تساهل و تسامح ۱۸. اسلام و توسعه
۱۹. حجاب شناسي ۲۰. آشنايي با تفسير علمي قرآن ۲۱. قلمرو دين ۲۲. دروس اخلاق اسلامي ۲۳. جوانان و تهاجم فرهنگي ۲۴. جريان شناسي فكري معارضان قيام كربلا ۲۵. دين و اقتصاد ۲۶. جوانان و پرسش‌هاي عرفاني ۲۷. شرح چهل حديث از حضرت مهدي(عج) ۲۸. نقد كنوانسيون رفع كليه اشكال تبعيض عليه زنان
۲۹. مرگ واقعيت ناشناخته ۳۰. اسلام و دموكراسي ۳۱. تبيين و تحليل سكولاريسم ۳۲. سرگذشتها و عبرتها در آئينه وحي ۳۳. اخلاق و عرفان ۳۴. قرآن و فرهنگ زمانه ۳۵. نبوت و رسالت ۳۶. نانمايي، شکاکيت، نسبيت گرايي
۳۷. از عدالت خانه تا مشروطه غربي ۳۸. اسلام و اقليت هاي مذهبي ۳۹. امام مهدي(عج) ۴۰. جامعه علوي در نهج البلاغه ۴۱. پرسمان مدرنيسم و پست مدرنيسم ۴۲. آخرين سفر ۴۳. مسيحيت ۴۴. منطق فهم قرآن ۴۵. وهابيت
۴۶. تحريف ناپذيري قرآن ۴۷. تصوف ۴۸. جستاري در وحي ۴۹. جهان شناسي در قرآن ۵۰. چهل حديث از حضرت مهدي(عج)
۲. پايگاه انديشه قم:
مـرکز مطالعات و پاسخ گويي به شبهات، با درک اهميت اطلاع رسـاني در فضاي وب در سال ۱۳۸۰ اقدام به راه اندازي پايگاه انديشه قم (andisheqom.com) نموده است. اين پايگاه با بيش از ۵۰ بخش، هزاران مقاله و مطلب علمي را در خود جاي داده است که به لحاظ کمي و کيفي يکي از برترين پايگاه هاي پاسخ به شبهات ديني، محسوب مي گردد.
۳. مجله:
فصل نامه صباح در ۲۰ شماره منتشر گرديد که هيأت تحريريه آن از مديران گروه هاي علمي اين مرکز تشکيل و مقالات آن بر اساس اولويت هاي شبهه شناسي نگارش يافته و هم اکنون انتشار آن به دليل سياستگذاري براي ارتقاء مجله متوقف است.
۴. جزوات کانون گفتمان ديني
۵. ارسال مقالات به نشريات معتبر کشور
۶. نرم افزار گفتمان ديني
۷. نرم افزار پاسخ

فعاليت ها[ویرایش]

۱. پاسخ گويي به سؤالات:
اين مرکز طي ده سال گذشته، پاسخ گوي بيش از صد و چهل هزار سؤال در حوزه دين بوده است که توسط مخاطبين به صورت ايميل و يا مکتوب به مرکز ارسال شده است.
۲. نقد مطبوعات و کتب:
در اين بخش، موضوعات و مسايل شبهه انگيز مطروحه در مطبوعات از سال ۱۳۷۹ لغايت ۱۳۸۸، مورد بررسي قرار گرفته توسط محققين اين مرکز مورد نقد و بررسي قرار گرفته است که در نشريات معتبر و پايگاه انديشه قم انعکاس يافته است.
۳. نقد شبهات اينترنتي:
محققين اين بخش با بررسي سايت هاي اينترنتي شبهات مطرح در فضاي مجازي را رصد کرده و پاسخ هاي لازم را جهت استفاده مخاطبين در پايگاه انديشه قم منعکس نموده اند.
۴. شرکت در نمايشگاه ها:
مرکز مطالعات و پاسخ گويي به شبهات در راستاي اطلاع رساني مطلوب به مخاطبين در نمايشگاه هاي مرتبط همچون نمايشگاه هاي بين المللي کتاب و نمايشگاه هاي نرم افزاري و نمايشگاه هاي تخصصي از جمله نمايشگاه بين المللي قرآن کريم در ماه مبارک رمضان شرکت و حضور فعال داشته است.
۵. برگزاري جلسات پاسخ به شبهات:
در راستاي پاسخ به شبهات تاکنون بيش از يکصد نشست کانون گفتمان ديني برگزار شده که در قالب جزوه و سي دي ارائه گرديده است. در اين زمينه مرکز با رايزني و کسب اطلاعات از گستره و نوع شبهات مطرح شده در مناطق مختلف کشور، سعي مي کند با تشکيل جلسات و همايش ها، پاسخ گوي سؤالات و شبهات مطرح شده در عرصه هاي ديني باشد.
درباره نرم افزار پاسخ
اين نرم افزار شامل بيش از ۸۰۰۰ پرسش و پاسخ است. مجموعه حاضر، حاصل بخشي از فعاليت هاي علمي ده ساله مرکز است که براي استفاده در نرم افزار آماده شده است. سؤالات اين نرم افزار با ساختار موضوعي در ۱۳ عنوان مرتب و ارائه شده است.
موضوعات نرم افزار:
علوم و معارف قرآن
کلام
حديث
دين پژوهي
اديان و مذاهب
تاريخ و سيره
اخلاق
تربيت و مشاوره
فقه
عرفان
فلسفه
سياست
حقوق

ارتباط با ما[ویرایش]

سایت اندیشه قم     پست الکترونيک: howzeh@andisheqom.com نشاني: قم ، خيابان معلم، كوچه۱۲، جنب جامعه مدرسين، فرعي اول سمت چپ، پلاك۱۴. صندوق پستي: ۴۴۶۶/۳۷۱۸۵ تلفن: ۷۷۳۷۲۱۷ نمابر: ۷۷۳۷۲۱۳



جعبه‌ابزار