مسافرت جهادی دبیرستان مفید
تاریخچه مسافرتهای جهادی فارغ التحصیلان دبیرستان مفید
از سال ۱۳۶۸ تاکنون بیش از بیست اردو در مناطق مختلف کشور از ارسباران در شمالغرب تا زابل در جنوبشرق و از سرخس در شمالشرق تا بوشهر در جنوب برگزار گردیده است که حاصل آن آشنایی این عزیزان با استعدادها و محرومیتهای این مناطق از کشور و کمکی هر چند کوچک در راه آبادانی این مناطق بوده است. حال به شرح مختصری از تاریخچهی این مسافرتها میپردازیم.
۱) بهمن ماه ۱۳۶۸ –
آباداناولین مسافرت در فاصله تعطیلات میان ترم، عده ای ۲۸ نفری در دو مرحله به منطقه آبادان سفر کرده و با کار طاقت فرسای شبانهروزی، نقشهبرداری و تفکیک تعداد زیادی از منازل و املاک تخریبشده در شهر آبادان را انجام دادند. حجم کار به حدی بود که گروههای ۳ تا ۴ نفری که به صورت مستقل از هم در محلههای مختلف شهر فعالیت داشتند تا پاسی از شب مشغول رسم جداول و نقشهها بودند.
۲) نوروز سال ۱۳۶۹ – آبادان
این مسافرت باز هم در همان منطقه از کشور برگزار شد و در این مسافرت ۴۹ نفر از فارغالتحصیلان حضور داشتند. جمعآوری کل نقشههای محلههای مختلف و مناطق شهر تا حوالی شهریور ماه سال ۶۹ به طول انجامید وگزارش این مسافرت توسط آقایان مهدی نجفی، مصطفی رستمخانی و بهرام شاکریجو تهیه شد و نسخه اصلی آن موجود است که به واقع جزء اسناد تاریخی این مسافرت ها میباشد. بعد از این دو مسافرت افرادی که تا حدودی تدارکات این مسافرتها را بر عهده داشتند تصمیم به برگزاری جلساتی منظم گرفتند تا کار هماهنگی امور مسافرتها را به صورت جدی پیگیری نمایند. هسته اول جلسات که شامل عدهای از جمله آقایان مصطفی رستمخانی (دوره ۶)، هادی کریم زادگان (دوره ۸)، غلامعلی معصومی (دوره ۸)، جمشید شریفیپویا (دوره ۸) و مازیار طاهری (دوره ۸) بود، به علت اینکه تمامی این عزیزان در
دانشگاه امیرک بیر مشغول به تحصیل بودند در دانشگاه امیرکبیر آغاز به کار کرد و در همان محل تشکیل جلسه داد.
فروردین ماه ۱۳۷۰- ابوموسی در این سال به رغم ثبت نام ۶۶ نفر از فارغالتحصیلان جهت حضور در مسافرت و بعد از چند ماه بررسی و هماهنگی برای سفر به منطقه جزیره هرمز؛ در تاریخ ۲۸/۱۲/۶۹ با تماسی که از طرف مسؤولین منطقه با مسؤولین مسافرت صورت پذیرفت مسافرت لغو گردید.
۳) مرداد ماه ۱۳۷۰-
ابوموسیبه علت مشکلاتی که در انجام مسافرت نوروز سال ۱۳۷۰ به وقوع پیوسته بود در مرداد ماه با هماهنگیهای صورت گرفته با مدیر کل وقت عمران جزایر استانداری هرمزگان جناب آقای مهندس سید ابوالفضل موسوی (فارغالتحصیل دوره۱)، جزیره ابوموسی جهت انجام مسافرت انتخاب شد و در گرمای ۵۰ درجه مرداد ماه آن منطقه، مسافرتی برگزار گردید که قطعاً تاثیر مطلوبی در جهت جلوگیری از مهاجرت مردم منطقه به مناطق دیگر داشت که این امر در آن برهه از زمان به دلیل وجود اختلاف بر سر مالکیت جزیره ابوموسی مابین جمهوری اسلامی ایران و کشور امارات متحده عربی جزء مسائل راهبردی کشور محسوب میشد.
۴) شهریور ماه ۱۳۷۰-
ابوموسیبا توجه به نتایج مطلوبی که مسافرت مرداد ماه داشت در فاصله ۱۴ تا ۳۰ شهریور ماه سال ۷۰ دومین مسافرت جهادی در منطقه ابوموسی برگزار گردید. در این مسافرت نیز همچون مسافرت قبلی عمده فعالیت شرکت کنندگان بر روی کارهای عمرانی متمرکز بود که البته با چاشنی انجام کارهای فنی همراه بود.
۵) فروردین ماه ۱۳۷۱- ابوموسی به علت حسن اعتماد مسئولین منطقه به مجموعه افراد شرکتکننده در اردو، مسافرت فروردین ماه سال ۷۱ نیز در منطقه ابوموسی برگزار گردید. در این مسافرت ۶۵ نفر از عزیزان فارغالتحصیل حضور داشتند و باز هم با تاکید بر اجرای طرحهای عمرانی در منطقه حضور یافتند.
۶) فروردین ماه ۱۳۷۲- خوزستان این مسافرت در جمع دیگر مسافرتهای فارغالتحصیلان مسافرتی کاملاً متمایز بود. بعد از پیگیریهای صورت گرفته، علیرغم همه تلاشها، انجام مسافرت جهادی میسر نشده بود، مسؤولین برگزاری مسافرت ها در آن برهه از زمان به این نتیجه رسیدند که برگزاری یک مسافرت حتی به صورت سیاحتی و علمی میتواند در حفظ فعالیت چندساله فارغالتحصیلان در امر مسافرت جهادی موثر باشد. بنابراین مسافرتی کاملاً سیاحتی در منطقه خوزستان و با میزبانی شرکت لوله و پروفیل اهواز برگزار گردید که در مجموع مسافرتی کاملاً متفاوت از مسافرتهای قبلی بود.
۷) تیر ماه ۱۳۷۲- بشاگرد با هماهنگیهای صورت گرفته با کمیته امداد استان هرمزگان، مسافرت جهادی فارغالتحصیلان دبیرستان مفید در منطقه ی عجیب بشاگرد برگزارگردید. عمده فعالیت عزیزان فارغ التحصیل در این مسافرت امور کشاورزی بود. دو گروه عمده وجود داشت. یک گروه مشغول حفر یک حوضچه جهت جمع آوری ذخیره آب بودند و گروه دوم جهت کاشت نخیلات به حفر گودال می پرداختند و بعد هم کار کاشت نخیلات را انجام میدادند. این مسافرت اولین مسافرت فارغالتحصیلان دبیرستان مفید بود که به میزبانی کمیته امداد امام خمینی برگزار گردید.
۸) فروردین ماه ۱۳۷۳- ایلام با هماهنگی های صورت گرفته با جهاد سازندگی استان ایلام، ۱۰۲ نفر از فارغالتحصیلان که بازهای ۸ دوره ای را شاملمی شدند طی ۱۶ روز حضور خود در منطقه ایلام یکی از بزرگترین مسافرتهای جهادی را از نظر تعداد افراد شرکتکننده و تنوع کارهای اجرایی برگزار نمودند. در واقع از نظر بازدهی کار فارغالتحصیلان از نظر مادی در منطقه و برگزاری اردوهای تخصصی جهت گروههای کوچک تخصصی در درون استان، میتوان این مسافرت را از بهترین مسافرتهای فارغ التحصیلی به حساب آورد.
۹) فروردین ماه ۱۳۷۴-
بوشهربا هماهنگیهای صورت گرفته با
کمیته امداد استان بوشهر، فارغالتحصیلان شرکتکننده در اردوی جهادی در دو گروه مجزا در مناطق خورموج و بندر دیلم به همکاری با کمیته امداد پرداختند و در طول ۱۵ روز حضور خود در این مناطق به ساخت خانه جهت مددجویان کمیته امداد پرداختند. این اولین مسافرت فارغالتحصیلان بود که به طور همزمان در دو منطقه برگزار میگردید و این امر به دلیل عدم تمرکز امکانات رفاهی جهت پذیرایی از همه شرکت کنندگان در هر کدام از مناطق بود. با این حال میتوان این مسافرت را تجربه نویی در امر برگزاری مسافرتهای جهادی به حساب آورد.
۱۰) فروردین ماه ۱۳۷۵- ارسباران
ارسباران از توابع بخش «خداآفرین» در استان
آذربایجان شرقی ، اولین منطقه سردسیر در کشور بود که شاهد برگزاری مسافرت جهادی فارغالتحصیلان بوده است. کارهای انجام شده در این مسافرت نیز که شامل درختکاری جهت آبخیزداری بود از طریق جهاد سازندگی استان آذربایجان شرقی و به توصیه معاونت وقت آموزش و تحقیقات وزارت جهاد سازندگی پیش بینی و فراهم گردیده بود.
۱۱) مرداد ماه ۱۳۷۵ –
پیرکوه یازدهمین مسافرت جهادی فارغالتحصیلان دبیرستان مفید با همت جمعی از فارغالتحصیلان دبیرستان منطقه دور افتاده پیرکوه برگزاری گردید. این مسافرت با هماهنگی کمیته امداد استان مازندران برگزارگردید و علیرغم اینکه از نظر تعداد کوچکترین مسافرت جهادی فارغالتحصیلان بود ولی چون همه شرکتکنندگان با علاقه در این مسافرت حضور داشتند مسافرت مطلوبی برگزارگردید که در یاد و خاطره شرکتکنندگان آن ماندگار شده است.
۱۲) فروردین ماه ۱۳۷۶- دهلران دوازدهمین مسافرت جهادی فارغالتحصیلان با هماهنگی
جهاد سازندگی استان ایلام، در منطقه دهلران برگزار گردید. در این مسافرت ۷۳ نفر از فارغالتحصیلان حضور داشتند که به انجام درختکاری در منطقه پرداختند. این مسافرت نیز از لحاظ طیف دورههای شرکتکننده در مسافرتهای جهادی از بهترین مسافرتها بود که یک بازه ۱۱ دورهای کار از فارغالتحصیلان را پوشش میداد.
۱۳) فروردین ماه ۱۳۷۷-
دهلران ۲ با توجه به کارهایی که در اردوی سال ۷۶ در منطقه دهلران صورت پذیرفته بود و حسن اعتمادی که در منطقه به خاطر مسافرتهای قبلی، به عزیزان فارغ التحصیل وجود داشت، سیزدهمین اردوی جهادی فارغالتحصیلان نیز در منطقه دهلران برگزار گردید. در این مسافرت نیز همچون سال قبل تمرکز فعالیت روی فعالیتهای کشاورزی و آبخیزداری بود.
۱۴) فروردین ماه ۱۳۷۸-
زابل تا سال ۷۸ همه مسافرتهای فارغالتحصیلان در مناطق غربی و جنوبی کشور برگزار گردیده بود. سال ۷۸ نوبت مناطق شرقی کشور بود. یکی از تفاوتهای این اردو با اردوهای قبلی این بود که پیشنهاد برگزاری اردو در مناطق سیستان و بلوچستان از طرف یکی از مسؤولین محلی منطقه به مجموعه فارغالتحصیلان رسید. این نکته باعث امیدواری عزیزان برگزارکننده از لحاظ فراهم بودن امکانات رفاهی در منطقه بود. البته تا قبل از پیشنهاد مسؤولین منطقه سیستان، قرار بود اردوی سال ۷۸ در منطقه بوشهر برگزار گردد که بعد از این پیشنهاد نظرها به خاطر بکر بودن منطقه سیستان، به این سمت معطوف شد.
۱۵) فروردین ماه ۱۳۷۹- زابل۲ سال ۷۹ با تجربهای که از سالهای قبل به خصوص سال ۷۸ به دست آورده بود و حسن اعتمادی که مسؤولین منطقه بخصوص دانشگاه زابل به عنوان میزبان اصلی فارغالتحصیلان به مجموعه افراد شرکتکننده در اردو داشتند برای دومین سال پیاپی منطقه سیستان انتخاب شد. این مسافرت از جهت انجام امور فرهنگی به صورت گسترده و تنوع کارهای اجرایی انجام شده توسط افراد اردو از بهترین مسافرتهای جهادی فارغالتحصیلان بوده است.
۱۶) فروردین ماه ۱۳۸۰- زابل۳ سال ۱۳۸۰ از جهت حجم هماهنگیهای صورت گرفته با نهادهای مختلف جهت برگزاری مسافرت جهادی، از بزرگترین مسافرتهای فارغالتحصیلان بود. تا جایی که علاوه بر دانشگاه زابل، وزارت کشور نیز پروژه ای را در منطقه برای فارغالتحصیلان تعریف کرد که در نوع خود در مجموعه مسافرتهای جهادی بیسابقه بود. در این مسافرت ۱۰ گروه مختلف کاری در حوزه های اجرایی، فرهنگی و طرح و برنامه حضور داشت.
۱۷) فروردین ماه ۱۳۸۱-
بوشهر هفدهمین اردوی جهادی فارغالتحصیلان، در منطقه باغان از توابع بخش خورموج در استان بوشهر با همکاری کمیته امداد استان بوشهر برگزار گردید. بیستونهم بهمن ماه سال ۱۳۸۰، زلزلهای ۲/۴ ریشتری روستای باغان را به لرزه درآورد و بیش از ۹۰% منازل این روستا را تخریب کرد. با هماهنگیهای انجام شده در نیمه دوم اسفند ماه، ۹۱ نفر از فارغالتحصیلان در تاریخ ۲۸ اسفند ماه، جهت بازسازی روستای باغان در منطقه حضور یافتند.
۱۸) فروردین ماه ۱۳۸۲- زابل۴ پس از یکسال وقفه مسافرت دوباره در منطقه سیستان و به میزبانی دانشگاه
زابل برگزار شد در این مسافرت که به مدت ۱۷ روز در اردوگاه بقیه الله الاعظم (متعلق به دانشگاه زابل) برگزار گردید، ۱۱۳ نفر شرکت نمودند. در این اردو کارهایی از قبیل فعالیت های عمرانی، تاسیساتی، آمار گیری و تحلیل سیستم و خدمات دندانپزشکی انجام پذیرفت.
۱۹) مرداد ماه ۱۳۸۲-
کهکیلویه و بویراحمد در تابستان ۱۳۸۲ اولین اردوی تحقیقاتی فارغالتحصیلان مفید که با هدف جمع آوری اطلاعات در خصوص مشکلات مختلف مردم در استان کهکیلویه و بویراحمد تدارک دیده شده بود با بازدید از ۷۷ روستای این استان برگزار گردید. ۲۰ نفر از فارغالتحصیلان به مدت یک هفته با هماهنگی اداره نوسازی مدارس استان از روستاهای منطقه بازدید کرده و گزارشی در این خصوص تهیه کردند. این اردو با حمایت مالی رئیس مجمع خیرین مدرسه ساز استان کهکیلویه و بویراحمد برگزار گردید.
۲۰) فروردین ماه ۱۳۸۳ –
بم به فاصله تقریبا ۳ ماه بعد از واقعه دلخراش زلزله بم ۱۲۵ نفر از فارغالتحصیلان در فاصله زمانی ۲۱ اسفند۸۲ تا ۱۱ فروردین ۸۳ در منطقه حضور یافتند. با همکاری بنیاد مسکن انقلاب اسلامی فعالیتهایی دربحث نظارت بر ساخت واحدهای اسکان موقت در سطح شهر بم و عملیات اجرایی ساخت تعدادی از سایتهای اردوگاه اسکان موقت و طراحی عملیات اداری- پشتیبانی در ستاد مرکزی بنیاد بتن ایران صورت گرفت. همچنین همکاری هایی با کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان در بحث برگزاری کلاسهای آموزشی تفریحی درشهر بم و تجهیز مهدهای کودک در منطقه بم انجام گرفت.
۲۱) فروردین ماه ۱۳۸۴ –
بوشهر بیست و یکمین اردوی جهادی به مدت ۱۸ روز در فاصله زمانی ۲۴/۱۲/۸۳ الی ۱۱/۱/۸۴ در شهرستان دلوار استان بوشهر برگزار شد. در این اردو ۱۴۵ نفر از فارغ التحصیلان حضور داشتند. فعالیتهای انجام شده شامل فعالیتهای عمرانی، معماری، فرهنگی و دندانپزشکی و به میزبانی کمیته امداد امام خمینی (ره) شهرستان دلوار بود.
۲۲) فروردین ماه ۱۳۸۵
سرخس بیستودومین مسافرت جهادی در شهرستان سرخس و روستاهای اطراف به مدت ۱۷ روز برگزار شد. فعالیتهای انجام شده شامل احداث ۱۱ منزل مسکونی، ۲ سرویس بهداشتی و حمام برای خانوادههای تحت پوشش کمیته امداد امامخمینی(ره)، احداث کتابخانه و تجهیز آن، معاینه و ترمیم دندان ۲۰۰ نفر از افراد تحت پوشش کمیتهامداد، احداث ۲ باب مدرسه ۵ کلاسه و برگزاری کلاس کنکور برای ۸۰ نفر دانشآموزان شهرستان و انجام فعالیتهای فرهنگی، تاسیساتی، برق، کامپیوتر و نقشه برداری بود. این مسافرت از نظر تنوع دورههای حاضر و تعداد شرکت کنندگان در آن بزرگترین مسافرت جهادی فارغالتحصیلان بود به طوری که با حضور ۱۷۴ نفر فارغ التحصیلان و از ۱۳ دوره مختلف دبیرستان برگزار شد.
۲۳) فروردین ماه ۱۳۸۶ – خوسف نبود حداقل امکانات معیشتی در دهستان علی آباد زارعی واقع در بخش خوسف مجموعه فارغ التحسیلان مفید را برانداشت تا با همکاری کمیته امداد امام خمینی استان خراسان جنوبی، بیست و سومین مسافرت جهادی خود را با حضور ۱۷۳ نفر در شهرستان بیرجند به مدت ۱۵ روز برگزار نماید. فعالیت های انجام شده در این مسافرت شامل همکاری با بنیاد مسکن انقلاب جهت طرح یک شهرک روستایی، همکاری با کمیته امداد امام خمینی در احداث ۵ واحد مسکونی، همکاری با اداره منابع طبیعی در پروژه بیابان زدایی (کاشت ۲ کیلومتر درخت گز) و همکاری با اداره آموزش و پرورش بوده است.
۲۴) فروردین ماه ۱۳۸۷ –
طبس ،
دیهوک بیست و سومین مسافرت جهادی فارغ التحصیلان دبیرستان مفید در بخش دیهوک از توابع شهرستان طبس برگزار شد. این اولین باری است که در منطقهی طبس اردوی جهادی برگزار شده است. در این اردو دوبابدر این اردو علاوه بر کلاسهای آموزش کنکور در سه رشته ریاضی فیزیک تجربی و علوم انسانی و فعالیتهای فرهنگی، پزشکی، ساخت فیلم مستند، و طراحی معماری آموزش پیمانکاران ، سیم کشی یک مدرسه یک کلاسه واقدام به ساخت دو باب کارگاه قالی بافی، دو منزل مسکونی، یکی جهت خانواده شهید و دیگری جهت یکی از مددجویان کمیته امداد، ساخت پایهی یک مدرسه و کار تعمیرات مدارس انجام شد. گزارشی که در ادامه مطالعه خواهید کرد، گزارش این اردوی جهادی است.
۲۵) فروردین ماه ۱۳۸۸ –
کهنوج در هنگام برگزاری بیست و چهارمین مسافرت جهادی فارغ التحصیلان دبیرستان مفید، مردم خونگرم شهرستان کهنوج در استان کرمان میزبان شرکت کنندگان این اردو بودند. برنامه ی اصلی شرکت کنندگان این اردو در قسمت عمرانی تکمیل خانه های پیش ساخته طرح کپرزدایی کمیته امداد در قسمت جنوب کرمان بود. دوستان شرکت کننده در این طرح موفق به ساخت ۴۵ اسکلت خانه های پیش ساخته و همچنین نصب دیوارهای پیش ساخته داخلی ۱۳۵ واحد مسکونی پیش ساخته شدند. در بخش آموزشی نیز شرکت کنندگان اردو موفق به اجرای برنامه آموزش کنکور به مدت ۱۳ روز به حدود ۸۰ نفر از دختران و پسران مقطع پیش دانشگاهی شدند. همچنین در قسمت فرهنگی خارجی نیز جمعی از خانم ها و آقایان شرکت کننده در مسافرت به مدت دو هفته در روستای پلگی شهرستان کهنوج به کار فرهنگی و آموزشی برای بچه ها و ساکنین این
روستا پرداختند. یکی دیگر از کارهای فارغ التحصیلان دبیرستان مفید نیز طرح اولیه برداشت شهر کهنوج بود که به سفارش شورای شهر
کهنوج تهیه شد.
پیوندها[ویرایش]
[۱]