ملیجان بالا


محروميت؛ غصه هميشگي روستائيان گرمساري
مدرسه‌اي که ديوارهايش را موريانه خورد

مستندات و مصوبات مختلفي در اسناد آمايش سرزمين و ساير برنامه‌هاي مدون مرتبط با برنامه‌هاي توسعه‌اي کشور پيرامون توسعه روستاها وجود دارد اما متاسفانه هستند روستائياني که داشتن برخي از حداقل امکانات برايشان يک روياست که اهالي حاجي‌آباد، آتشگاه، مليجان بالا و محل باغ گرمسار از اين دست روستاها هستند.
به گزارش مهر، قصه محروميت روستاها، دير زماني است تبديل به غصه هميشگي آنان و عاملي براي مهاجرت شده تا براي زندگي و خانواده خود حداقل امکاناتي که امروز در دسترس تمام مردم قرار دارد فراهم کنند. روستاها منابع عظيم مالي و اقتصادي کشورها در دامپروري، کشاورزي، باغات و ... محسوب مي‌شوند و در کشور ما که از طبيعت وسيع و منابع غني زمين براي کشاورزي برخوردار است بايد به اين مقوله نگاه ويژه و منحصر به فردي شود تا با توسعه و پيشرفت روستاها، مردم رغبت بيشتري براي ماندگاري در روستاها داشته و به دليل کمبود امکانات شهر را به روستا ترجيح ندهند.
در اسناد آمايش سرزمين و ساير برنامه‌هاي مدون مرتبط با برنامه‌هاي توسعه اي کشور مستندات و مصوبات مختلفي درباره توسعه روستاهاي کشور وجود دارد اما متاسفانه هنوز روستاهايي وجود دارند که داشتن بسياري از امکانات رفاهي برايشان يک روياست چه برسد به امکانات اساسي و ضروري و اين قصه محروميت همان غصه هميشگي روستاييان است که عامل اصلي مهاجرت روستائيان به شهرهاست. حدود ۶۰ درصد از اقتصاد روستاها مبتني بر توليدات کشاورزي و دامي است و اگر مديريت و ساماندهي علمي و همه جانبه‌اي به اين مقوله از اقتصاد انجام شود و رونق شايسته و بايسته توليد مطابق با ظرفيت بالاي آن ايجاد و امکانات رفاهي مناسبي در روستا وجود داشته باشد، قطعا اصلي ترين بخش درآمد روستائيان و سبب ساز مهاجرت آنها يعني معضل بيکاري و فقر روستائيان برطرف خواهد شد و به تبعيت از آن ظرفيت آباداني و رونق روستاها بالاتر رفته و توسعه و پيشرفت در آن شکوفا خواهد شد.
در متن سياست‌هاي کلي برنامه چهارم توسعه و اسناد مرتبط با آن، علاوه بر ذکر موارد عمومي به فضاهاي روستايي، دوبند ۲۱و۴۳ بطور خاص به توسعه روستاها اختصاص يافته و در ماده ۱۹ بطور خاص مسائل ويژه آن پيش‌بيني شده است که علاوه بر استقرار ساختار سياست‌گذاري، برنامه‌ريزي و نظارت توسعه روستايي، شاخص‌هاي توسعه روستايي نيز به ميزان۲۵ درصد نسبت به ابتداي برنامه افزايش يابد.
حضور سه هزار دانشجو که هيچ نفعي براي روستا ندارند
با توجه به تمام مطالب ذکر شده هنوز روستاهايي هستند که از حداقل امکانات زندگي دنياي پيشرفته امروز بي‌بهره‌اند، براي نمونه سري به روستاهاي حاجي‌آباد، آتشگاه، مليجان بالا و محل باغ شهرستان گرمسار زديم. اين روستاها از توابع گرمسارند، اتوبان بزرگ و مهم تهران مشهد از اين روستاها مي‌گذرد.
روستاي محله باغ با هزار نفر خانوار، آب شرب با کيفيت بسيار نامناسب خود را از يک چاه تامين مي‌کند و اين در حالي است که سه هزار دانشجو در دانشگاه غير انتفاعي اين روستا مشغول به تحصيل هستند و به دليل نبود امکانات مسافت زيادي را تا شهر گرمسار مي‌پيمايند و آنجا ساکن مي‌شوند ولي حاضر به سکونت در روستا نيستند و يک منبع درآمدي مناسب از اين روستا به دليل نبود امکانات اوليه دريغ مي‌شود.
مشکل تامين آب شرب، مهمترين معضل روستاهاي منطقه
دهيار روستاي محله باغ در گفتگو با خبرنگار مهر ضمن اشاره به اينکه روستا هميشه با مشکل تامين آب شرب و کشاورزي مواجه بوده گفت: روستا تنها يک چاه شخصي براي تامين آب، ۴۰ زمين کشاورزي دارد، روستائيان براي آشاميدن هم از آب اين چاه استفاده مي‌کنند که متاسفانه به دليل شوري، براي آشاميدن مناسب نيست و شرايط بهداشتي لازم را ندارد. کرمي با بيان اين مطلب که در بيشتر ماه‌هاي گرم سال بارها شاهد قطعي آب بوده ايم افزود: بسياري از روستائيان به همين دليل از روستا مهاجرت کرده اند که اگر طرح تامين آب شرب از طريق اتصال به شبکه آب شهري رخ مي‌داد جلوي بسياري از اين مهاجرت‌ها گرفته مي‌شود ولي عليرغم خواست مردم براي رفع اين مشکل و تلاش‌ها و پيگيري‌هاي انجام شده هنوز اين مهم حاصل نشده است. بيشتر اهالي روستاي مليجان بالا هم از اينکه تنها يک چاه مشترک براي تامين آب کشاورزي اين روستا و حاجي آباد است و ۴۰ کشاورز از آن بهره‌برداري مي‌کنند ابراز ناراحتي کرده و خاطر نشان کردند: بيشتر سهام اين آب هم براي روستاي حاجي‌آباد است و هيچ گونه توافقي بين دو روستا در تقسيم عادلانه آب صورت نگرفته است.
اهالي روستاي حاجي آباد هم خواستار توجه بيشتر مسئولان شهرستان براي توسعه و عمران اين روستا شده و تصريح کردند: از ميان اين روستا اتوبان بزرگ تهران – مشهد مي‌گذرد و با وجود چنين موقعيت و شرايط مناسبي که اين روستا براي پيشرفت دارد شايسته نيست اين همه محروم بماند و مورد بي مهري مسئولان قرار گيرد، توجه بيشتر به اين روستا مي‌تواند باعث اشتغال زايي بسياري از جوانان بيکار روستا و حتي شهرستان گرمسار شود.
خانه بهداشتي که حداقل امکانات تزريقات و پانسمان را هم ندارد
سه روستاي حاجي آباد، محله باغ و مليجان بالا که در مجاورت يکديگر و داراي امکانات و منافع مشترک هستند به اتفاق از عدم وجود تجهيزات مناسب در خانه بهداشت ابراز نارضايتي کرده و عنوان کردند: اين خانه بهداشت حتي يک دستگاه فشار خون ساده ندارد، خدماتي مانند ارائه دارو، تزريقات، پانسمان را انجام نمي‌دهد، يک پزشک براي مداواي بيماران در اين خانه بهداشت حضور ندارد و مردم بايد براي درمان‌هاي بسيار ساده به شهر گرمسار مراجعه کنند که مستلزم صرف وقت و هزينه بسيار زيادي براي روستائيان است. در گفتگو با اهالي اين سه روستا با اشاره به اين که روستاها محلي براي دفن ضايعات بيمارستاني و تجهيزات اسقاط بيمارستان شهرستان‌هاي مجاور شده اذعان داشتند: تجمع اين مواد، محيطي نامناسب را پديد آورده که بيم به خطر افتادن سلامت اهالي را بيشتر مي‌کند. همچنين کمبود روشنايي در معابر که عامل ايجاد نا امني و تصادفات شده نيز از عوامل نارضايتي اين روستائيان بود که با مهر در ميان گذاشته و يادآور شدند: در روستاي مليجان زميني به نام اداره ورزش و جوانان براي ايجاد سالن ورزشي يا چند منظوره براي جوانان در نظر گرفته شد ولي متاسفانه هنوز اقدامي براي انجام اين پروژه انجام نشده و براي ساخت اين مکان بايد مساعدت‌هاي لازم صورت بگيرد. دهيار روستاي محله باغ با اشاره به زيرساخت‌هاي نامناسب و غير ايمن ابراز داشت: چندي پيش براي خيابان‌هاي اين روستا جدول کشي انجام شد که به دليل ساخت نامناسب و غير استاندارد آن، در زمان بسيار کمي فرسوده شده و فرو ريخت.
ديوارهاي موريانه خورده و سقفي که هر لحظه ممکن است روي سر دانش آموزان فرود آيد
اهالي روستاي مليجان بالا و محله باغ حاجي آباد همچنين از وضعيت بسيار بد مدرسه اين منطقه شکايت داشته و به مهر گفتند: مدرسه اين روستا مخروبه شده و درشرايط بسيار بدي قرار دارد، روزهاي باراني سقف کلاس‌ها نم مي‌دهد و احتمال ريزش آن بر سر بچه‌ها وجود دارد و از همه مهمتر بچه‌ها به صورت مختلط تحصيل مي‌کنند و اين نارضايتي بسياري از روستائيان را به دنبال داشته است. يکي از اولياء دانش آموزان اين مدرسه نيز گفت: کلاس‌ها و سرويس بهداشتي اين مدرسه نياز به مرمت و بازسازي اساسي دارند. محيط اين مدرسه هيچ شباهتي به يک فضاي آموزشي نداشته و همه ديوارهاي آن را موريانه خورده است.
اختصاص فقط يک ميليون و ۴۰۰ هزار تومان براي مرمت اين مدرسه
يوردخاني معاون آموزش و پرورش شهرستان گرمسار در گفتگو با خبرنگار مهر درباره مدرسه روستاي محله باغ با اشاره به اين که، مدرسه قدمت بسيار زيادي دارد و فرسوده شده و طي سالها مرمت و بازسازي در آن صورت نگرفته افزود: متاسفانه تنها بودجه اي که آموزش و پرورش مي‌تواند در اختيار اين روستا قرار دهد مبلغ يک ميليون و چهارصد هزار تومان است. هرچند مردم روستا به اين مبلغ تعيين شده اعتراض داشته و معتقدند نمي‌توان با اين اعتبار فکري به حال سامان دادن اين مدرسه کرد و بايد مدرسه اي جديد ساخته شود، بايد خاطر نشان کرد که با توجه به نظام آموزشي جديد، اختلاط کلاس‌هاي درسي اين مدرسه که با موازين شرعي و ديني چندان همخواني ندارد هم بايد مورد توجه قرار بگيرد. اهالي روستاهاي مليجان بالا، حاجي آباد و محله باغ چندي پيش ديداري صميمانه با دکتر غلامرضا کاتب نماينده مردم شهرستان‌هاي گرمسار، آرادان و شهر ايوانکي در مجلس شوراي اسلامي داشتند و مشکلات، کمبود امکانات و نيازهاي روستاي خود را با وي در ميان گذاشتند و قول مساعدت و پيگيري هم گرفتند اما تا چه حد اين مشکلات مرتفع شود را بايد به دست گذر زمان و پايبند بودن مسئولان به وعده‌هايشان سپرد.



جعبه‌ابزار