منطقه نئور و سوباتان
آیا بهشت شما برق، لوله کشی آب، آنتن موبایل دارد؟
بسیاری از طبیعت گردان ایران منطقه نئور و سوباتان واقع میان دو استان اردبیل و گیلان را بهشت ایران خوانده اند؛ با دیدن و خواندن مطالب زیر احتمالا شما نیز با آن ها هم عقیده خواهید شد:
دریاچه نئور در ارتفاع ۲۴۸۰ واقع شده. گرداگرد این دریاچه ی رویایی را کوه های سپید پوش بغروداغ و آلاله های طلائی احاطه کرده اند و عشایر شاهسون نیز در پیرامون آن اسکان گزیده اند.
دسترسی به این بهشت یعنی روستای سوباتان ساده نیست. جاده ای که به این روستا می رسد خاکی و بسیار ناهموار است. فاصله دریاچه نئور تا روستای سوباتان که پیاده طی می شود، حدوداً ۲۰ کیلومتر است. تمامی طول مسیر را چشمه های زلال، شقایق ها و آلاله ها آراسته اند.
به دلیل هم جواری ارتفاعات این منطقه با دریاچه ی خزر، آب و هوای سوباتان دائماً دستخوش تغییر است؛
یک لحظه ابری، یک لحظه بارانی، یک لحظه تگرگ و رعد و برق و زمانی نیز آفتابی است. بسیار اتفاق افتاده که تمامی این پدیده ها جوی را در کمتر از یک ساعت تجربه نمود.
نام یکی از چشمه های این منطقه "گزنه هونی" ( به معنای چشمه گزنه ) است . تلقی گزنه به این چشمه به آن سبب بوده که خنکی آب اش مانند گزنه، دست را می سوزانده .
اهالی روستای سوباتان بیشتر عشایر تالش هستند که از منطقه لیسار (واقع در گیلان) به این روستا کوچ می کنند. یکی از زیباترین جلوه های فرهنگی عشایر تالش، معماری این قوم است.
این خانه های بیضی شکل که با مهارت ویژه ای ساخته می شوند "پوری" نام دارند. سادگی و همگونی این خانه ها با محیط، سبب زیبایی آن ها شده.
این روستا هنوز فاقد آنتن موبایل، برق، لوله کشی آب است. بسیاری از گردشگران این عدم وجود امکانات را نشانه بکر بودن و تمایز آن تلقی می کنند؛ هر چند که برخی دیگر مخالف این موضوع بوده اند. از طرفی بسیاری از محلی ها نیز موافق فراهم شدن امکانات در این منطقه هستند.
تا ۶-۷ سال پیش در سوباتان به ندرت خانه های سیمانی دیده می شد اما امروز تعداد خانه های سیمانی رفته رفته از خانه های بومی بیشتر می شوند. ظاهراً برنامه هایی نیز برای راه اندازی سیستم لوله کشی آب، برق و حتی جاده در شرف انجام است.
فقط یک سوال اساسی باقی می ماند. آیا سوباتان با آب، برق، آنتن موبایل، جاده ی آسفالت و خانه های سیمانی باز هم سوباتان است؟
[۱]