منطقه کاکاوند غربی شهرستان دلفان


سفرنامه ایرنا به منطقه کاکاوند غربی شهرستان دلفان
خرم آباد - ایرنا - در سه دهه گذشته اقدامات چشمگیری برای آبادانی روستاها انجام شده است که قابل تقدیراست اما ، هنوز برخی از روستاهای شهرستان دلفان به توسعه دست نیافته اند و یکی ازاین مناطق توسعه نیافته منطقه کاکاوند غربی است .

به گزارش خبرنگار ایرنا ، نظام مقدس جمهوری اسلامی اقدامات چشمگیری در راستای محرومیت زدایی بسیاری از مناطق محروم کشورمان انجام داده است اما با توجه به عمق محرومیت هنوز تعداد زیادی از روستاهای شهرستان دلفان در محرومیت به سر می برند و تا رسیدن به نقطه مطلوب ، چشم انتظار مساعدت وی‌ژه مسئولان استانی و کشوری هستند .
شهرستان دلفان با بیش از دو هزار و ۵۷۰ کیلومتر مربع مساحت و ۴۴۰ روستا از شهرستان های وسیع استان است که بیشترین تعداد روستا را در میان شهرستان های استانی دارد.
وسعت و تعداد زیاد روستاهای شهرستان دلفان ، ناکافی بودن اعتبارات عمرانی ، قرار گرفتن برخی روستاها در مناطق سخت گذر و جمعیت کم آنان موجب شده هنوز تعداد زیادی از روستاهای دلفان توسعه نیافته باقی بمانند.
دهستان کاکاوند غربی یکی از دهستان های بخش کاکاوند است که با ۵۵ روستا و هفت هزار نفر جمعیت در غرب شهر نورآباد مرکز شهرستان دلفان واقع شده است که بسیاری ازساکنان روستاهای آن از ابتدایی ترین امکانات رفاهی و خدماتی محرومند.
به همت فرمانده قرارگاه سازندگی خاتم هدایایی فرهنگی جهت دانش آموزان مناطق محروم ارسال گردید که توزیع این اقدام فرهنگی در این مناطق سخت گذر بهانه ای شد تا در یک سفر به همراه کاروان قرارگاه خاتم(ص) با مسائل و مشکلات مردم دهستان کاکاوند غربی آشنا شویم.
در این سفر 'غلامرضا عبدالهی' مدیر کل امور روستایی استانداری لرستان ، 'ابوالقاسم خسروپور' بخشدار مرکزی نورآباد ، ' آزاد سلیمی' بخشدار کاکاوند و ' محمد علی کریمی' رییس آموزش و پرورش منطقه کاکاوند ما را همراهی کردند تا از نزدیک در جریان مسائل و مشکلات ساکنان این روستاها قرار بگیریم .
•نبود راه ارتباطی و مکان آموزشی از مهمترین مشکلات ساکنان روستای چم کریم و زبیج
پس از عبور از جاده آسفالته روستایی نورآباد تا چم کریم به روستای بادام شیرین رسیدیم راه این روستا شوسه بود ساکنان آن مشکلات زیادی برای تردد نداشتند.
اما یک موضوع توجه مان را بخود جلب میکرد که در کنار خانه های گلی فرسوده وجود تعدادی ساختمان زیبا و شیک خودنمایی می کرد که توجه همگی ما را بخود جلب کرد .
اهالی روستا مشکل مکان آموزشی و نبود راه آسفالته را از مهمترین مشکلات خود عنوان می کردند.
پس از عبور از روستای بادام شیرین به روستای زبیح رسیدیم روستایی که اکثر خانه های آن گلی و فرسوده بود و این موضوع توجه مسئولان بنیاد مسکن استان را برای بهسازی و مقاوم سازی واحدهای مسکونی این منطقه را می طلبد .
اما یک کانکس سفید رنگ که پرچم سه رنگ کشورمان بر آن برافراشته شده بود دبستان روستا بود که این کانکس با پنجره ها و شیشه های شکسته محل تحصیل دانش آموزان است .
یکی از اهالی می گوید : این کانکس نمی تواند مکان خوبی برای درس خواندن دانش آموزان باشد تقاضای احداث ساختمانی مناسب داریم تا فرزندانمان بدون دغدغه بتوانند در آن درس بخوانند.
هدایای قرارگاه خاتم در میان دانش آموزان روستا توزیع شد که این هدایا لبخند رضایت را بر لبان آنان جاری ساخت در ادامه سفر خود به روستای قلاته رسیدیم روستایی با ۱۰۰ خانوار جمعیت که نسبت به دیگر روستاهای پرجمعیت بود .
•ساختمان مدرسه راهنمایی فرسوده است
'آزاد همتی' از ساکنان روستایی قلاته می گوید: این روستا روستای پرجمعیتی است اما ساختمان مدرسه راهنمایی آن فرسوده و تخریبی است به علت نبود دبیرستان ناچاریم فرزندان خود رابه دیگر نقاط بفرستیم که برخی خانواده ها توان مالی ندارند و فرزندانشان ترک تحصیل می کنند .
'محمد قادری' از دیگر اهالی روستا مقاوم سازی واحدهای مسکونی را یکی از نیازهای ساکنان این روستا می داند و می گوید : اکثر ساختمان های این روستا فرسوده گلی و قدیمی اند که با کوچکترین حادثه احتمال تخریب آن وجود دارد .
وی اظهار داشت : مشکل آنتن دهی تلفن همراه از دیگر مشکلات روستاهاست که با توجه به رشد تکنولوژی و ضرورت ارتباطات امیدواریم مسئولان مربوطه در این زمینه ما را یاری کنند .
یکی از خواسته های اساسی اهالی روستای قلاته اجرای طرح هادی است که آنان خواستاز تخصیص اعتبار لازم برای اجرای این طرح بودند .
روستای سرمه مسیر بعدی ما بود آن چیزی که در این روستا توجه مان را جلب کرد تابلوهای نصب شده نامگذاری کوچه های خاکی این روستا به نام های سعدی ، حافظ و ...بود .
اهالی این روستا نیز آسفالت راه ارتباطی ، اجرای طرح هادی و مقاوم سازی واحدهای مسکونی را از مهمترین نیازهای خود بیان می کردند
پس از روستای سرمه به روستای چشمه خانی رسیدیم .
مهمترین مشکل روستا نبود آب آشامیدنی سالم بود که زنان و کودکان با تجمع در مقابل تنها چشمه ی روستا در حال تهیه آب شرب خانواده های خود بودند .
یکی از اهالی روستا به مشکل بهداشت در این روستا اشاره می کند و می گوید : برای کوچکترین کار بهداشتی ناچاریم به روستای قلاته مراجعه کنیم .
در ادامه سفر خود با عبور از روستاهای چم حصار ، باغ کرعه ، چم انجیر ، بن جو فیضی و کنک سرخ فقر و محرومیت در این روستاها بیداد می کرد و ساکنان این روستا هنوز از ابتدایی ترین امکانات زندگی محروم بودند .
• به دستور استاندار لرستان راه شکافی برای اولین بار آغازشده است
به تازگی به دستور استاندار لرستان و برای اولین بار کار راه شکافی این روستا تا چشمه آب گرم دلفان آغاز شده است .
تاکنون حدود هفت کیلومتر این مسیر راه شکافی شده است اما ساکنان این روستا با قدردانی از استاندار لرستان از نحوه راه شکافی گلایه داشتند و می گویند این راه شکافی فقط مثل اینکه بولدوزر تیغه مسیر گرفته و عبور کرده است و کار خوبی انجام نداده اند و مشکل راه دسترسی مناسب هنوز حل نشده است .
•نبود مدرسه مهمترین مشکل دانش آموزان روستای گاودانه پا
'آقا حسین خدارحمی' از اهالی روستای گاودانه پا می گوید : در روستای ما مدرسه وجود ندارد و دانش آموزان در مکان های کپری و خانه های گلی درس می خوانند و به تازگی از نعمت برق بهره مند شده ایم اما نمی توانیم برنامه های صدا و سیمای جمهوری اسلامی را دریافت کنیم .
بهداشت ، مشکل دریافت برنامه های صدا و سیما ، نبود راه مناسب ، آب آشامیدنی سالم از مشکلات مشترک این روستاها بود و در برخی روستاها نیز چون بن جو فیضی از نعمت برق محروم بودند .
• طبیعت بکر و دست نخورده
این روستاها برغم محرومیت های خود با طبیعت بکر و دست نخورده اش یکی از زیباترین مناطق لرستان است که زیبایهای آن چشم هر بیننده ای را مجذوب خود می کند .
وجود جلوه های طبیعت پوشیده از درختان کهنسال بلوط ، گلابی وحشی ، زالزالک ، بادامک ، بنه ، پسته وحشی ، ارجن و انجیر از ویژگی های بارز این منطقه است اما این زیباییها در مقابل محرومیت منطقه رنگ باخته است .
اداره منابع طبیعی و آبخیزداری دلفان با هدف صیانت از درختان گلابی وحشی طرح صیانت از این گونه را طرح احداث ذخیره گاه وحشی را با هدف جلوگیری از انقراض این گونه نادر در سطح ۱۰ هکتار در منطقه چم حصار به اجرا درآورده است .
پس از عبور از روستای کنک سرخ در میان پیچ و خم های مزارع کشاورزی و راههای تراکتور رو به مسیر خود ادامه دادیم .مسیر سخت و مشکلی که عبور از آن حتی با استفاده از ماشین های کمک دار به سادگی امکان پذیر نبود .
• با کوچکترین بارش ارتباط ۱۵ روستا قطع می شود
۱۵ روستای منطقه با کوچکترین فصل بارش ارتباط شان با دیگر نقاط قطع می شود و در دیگر فصول هم برای کوچکترین کار بهداشتی می بایست با طی ۲۰ کیلومتر به روستای قلاته سفر کنند .
روستای صید علی خانی آباد را به عنوان محل استراحت خود انتخاب کردیم پس از چندین ساعت عبور از مسیرهای سخت و پر خطر مهمان نوازی ساکنان روستا خستگی را از تن مان بیرون کرد آنان ما را به منزل خود دعوت کردند که وقتی به داخل منزل رسیدیم زیبایی داخل منزل و معماری زیبای آن توجه مان را بخود جلب کرد ساختمانی به مدل ساختمان های شهری آنهم در دورترین منطقه دلفان چشمان خود را به لامپ های اتاق دوخته بودیم که صاحب منزل به ما گفت دکوری است برق نداریم .
محمد علی ، احداث جاده و برق رسانی را از مهمترین خواسته های ساکنان این روستا عنوان می کند و این دو خواسته را از آرزوهای دیرینه خود اعلام کرد.
• چشمه آبگرم ظرفیت مهم گردشگری سلامت در لرستان
پس از توقفی کوتاه به مسیر خود ادامه دادیم تا به چشمه آبگرم دلفان رسیدیم مسیری سخت گذر که با توجه به خصوصیات درمانی این چشمه عده ای برای درمان بیماری های پوستی خود از آن استفاده می کنند .
با خود گفتم این نعمت خدادادی است که به مردم منطقه ارزانی شده است افسوس که قدر آنرا نمیدانیم در حالی که ظرفیت مهم گردشگری برای لرستان است .
بخشدار کاکاوند می گوید : این بخش با ۲۳۰ روستا و ۲۳ هزار نفر جمعیت در شمال استان لرستان واقع شده که یکی از دهستان های آن دهستان کاکاوند غربی است .
•راه ارتباطی ،واحد های مسکونی فرسوده ، و آب آشامیدنی مشکل ساکنان منطقه دهستان کاکاوند غربی
'آزاد سلیمی' به مشکلات دهستان محروم کاکاوند غربی اشاره می کند و می گوید : بخش عمده ای از روستاهای این دهستان فاقد آب شرب سالم ، راه دسترسی و آسفالته مناسب و شبکه گاز می باشد و بیش از ۹۰ درصد ساختمان های روستاهای این دهستان گلی و فرسوده . غیر ایمن است و این مشکلات زمینه را برای مهاجرت آنان فراهم کرده است .
• درسالجاری ۱۰ روستا برق دار شده اند
این مسئول ادامه داد : در سالجاری تعداد ۱۰ روستای دهستان کاکاوند غربی از نعمت برق بهره مند شده اند و برق رسانی به ۵ روستا نیز در دست اقدام است .
وی ادامه داد : کار آسفالت مسیر قلاته تا سرمه و روستاهای بادروزن ،چشمه خانی ، چم حصار ، زبیح و بادام شیرین به پیمانکار واگذار شده است و امیدواریم عملیات آن اغاز شود .
وی اظهار امیدواری می کند ، با تکمیل مجتمع آبرسانی چم حصار مشکل آب شرب روستای چشمه خانی نیز حل شود .
• اختصاص دو میلیارد و ۵۰۰ میلیون ریال برای راه شکافی
مدیر کل امور روستایی استانداری لرستان نیز می گوید : با همت نماینده عالی دولت در لرستان دو میلیارد و ۵۰۰میلیون ریال برای راه شکافی مسیر روستای قلاته تا چشمه آبگرم که بسیاری از روستاهای محروم در مسیر آن قرار دارند اختصاص یافت .
'غلامرضا عبدالهی' ادامه داد : تاکنون از ۱۵ کیلومتر مسیر ۷ کیلومتر آن راه شکافی شده است اما از کیفیت انجام این طرح ناراضی هستیم و امیدواریم پیمانکار مربوطه نسبت به رفع نواقص آن اقدام نماید.
وی بیان داشت : در این سفر با مسایل و مشکلات ساکنان روستاهای مسیر قلاته تا چشمه آبگرم آشنا شدیم و امیدواریم با انعکاس نیازها و مشکلات آن توجه مسئولان دفتر مناطق محروم کشور به این منطقه جلب کنیم .
وی اظهار داشت : هنوز تعدادی از روستاهای این دهستان برق ندارند و دانش آموزان تعدادی روستاها در خانه های گلی و فرسوده درس می خوانند .
این مسئول ، گردشگری را یکی از ظرفیت های مهم برای توسعه این دهستان عنوان می کند و بیان داشت : از روستای قلاته تا محل چشمه آبگرم یک جنگل انبوه با چشم اندازهای زیبا وجود دارد که از گونه های نادری چون گلابی وحشی و بلوط تشکیل شده است .
وی ادامه داد : وجود چشمه های آبگرم نیز در این منطقه از دیگر ظرفیت های گردشگری است می توان با این ظرفیت روستاهای مسیر را از محرومیت نجات داد.
راوی سفرنامه : فاطمه بابایی



جعبه‌ابزار