مهماندوست
روستاي مهماندوست/
دامغان /
سمنانروستای مهماندوست در زمان نادرشاه افشار،محل جنگ او با اشرف افغان بوده است. این روستا در قدیم محل امپراطوری سالار غلامعلی عاقلی و پدرانش بوده است که اکنون قبور آنها زیارتگاه مردم شده است در قسمت جنوبی این برج تپه باستانی مهماندوست و درسمت شرقی آن قبرستان روستاهای مهماندوست واقع شده است.در حدود یک کیلومتری این روستا قنات زیبای روستا به چشم می خورد.
معرفی روستا[ویرایش]
روستای مهماندوست در زمان نادرشاه افشار،محل جنگ او با اشرف افغان بوده است. برج طغرل مهماندوست در جنوب روستای مهماندوست(دامغان) و مغرب مایل به شمال آبادی امامآباد و شبیه برج طغرل شهر ری میباشد که قسمتی از ساختمان آن برج خراب شده ولی قسمت باقیمانده، قدمت آن را تایید مینماید. دور دایره آن از خارج ۳۴ ذرع و قطر آن از داخل ۲۰/۷ متر است.
این برج دوازده ترک دارد که یکی از ترکها مدخل است و عرض هر ترکی ۲۳/۱ متر و بعد از ده ذرع و نیم ارتفاع سه فقره مقرنس از آجر به وضعهای بسیار خوب انیق ساخته شده و پس از آن کتیبهای قرار دارد به عرض ۳ چهاریک به خط کوفی و بالای آن کتیبهٔ دیگری است به خط بنائی و از آن به بعد گنبد مخروطی شروع میشود، اما گنبد آن خراب و آنچه باقی است به ارتفاع ۱۴ ذرع میباشد. در برج رو به جنوب و یک قبر آجری در وسط و دو قبر دیگرسنگچین در داخل برج دیده میشود، گویند این برج مزار امامزاده قاسم از اولاد موسی بن جعفر(ع) میباشد ولی ساختمان آن به مقبره شباهت ندارد. این روستا در قدیم محل امپراطوری سالار غلامعلی عاقلی و پدرانش بوده است که اکنون قبور آنها زیارتگاه مردم شده است در قسمت جنوبی این برج تپه باستانی مهماندوست و درسمت شرقی آن قبرستان روستاهای مهماندوست واقع شده است.
در حدود یک کیلومتری این روستا قنات زیبای روستا به چشم می خورد. در مسیر روستای مهماندوست به طزره، کارخانه ی زغالشویی البرز شرقی قرار دارد. منطقه زغالی البرز شرقی در استان سمنان و در ۱۴۰ کیلومتری مرکز استان ، در ۲۵ کیلومتری شمال شرقی دامغان و با فاصله ۷۵ کیلومتر از شهر شاهرود قرار دارد. کارخانه زغالشویی البرز شرقی در مسیر روستای مهماندوست - طزره ،بعد ازروستای مهماندوست و در حدود ۱۱ کیلومتری منطقه زغالی رزمجا قرار دارد.
گویش مردم مهماندوست گونه ای از زبان اصیل فارسی است که با لهجه مردم خراسان پیوستگی دارد. این گویش در تمامی مناطق دامغان یکسان نیست:در مناطق شمالی به دلیل نزدیکی به منطقه مازندران با اندک تفاوت مردم به لهجه طبری سخن می گویند. (به استثنای روستای دیباج که از ویژگی خاص برخوردار است و این به تاریخ منطقه باز می گردد که خود جای تحقیق و تامل بیشتر دارد.)روستاهای جنوبی حاشیه کویری دامغان نیز سخت تحت تاثیر مناطق مرکزی ایران بوده و به فراوانی لغات و واژه های آن صفحات را می توان دید(روستای کوزر را استثنا می کنیم که آنان به نقل از چندین تن از اهالی، از اقوام مهاجر عربستان هستند.) روستاهای شرقی دامغان نیز به گویش شاهرودی نزدیک است.
منبع[ویرایش]
وبلاگ روستای مهماندوست