مهندسی کردن فرایند تولید زیر بنای افزایش بهره وری


یکی از جنبه های مهم افزایش بهره وری کشاورزی مهندسی کردن فرایند تولید است.
با مدیریت سنتی کشاورزی در کشور ، عدم برخورداری بهره برداران از علوم نوین کشاورزی ، استفاده نادرست از منابع موجود و نیز عدم رعایت استانداردهای علمی شاهد هدر رفت منابع و کاهش شاخص های تولید بوده و این موجب افول کشاورزی در ایران گردید. استاندارد سازی تولید و ورود به بازاهای جهانی نیازمند به روز نمودن اطلاعات و فناوری هاست که این مهم از طریق مهندسی کردن فرایند تولید امکانپذیر است. متاسفانه عدم ترویج فرهنگ تخصص گرایی در بین بهره برداران و تولید کنندگان بخش و نیز باور ایشان مبنی بر عدم سرمایه گذاران در جهت بهره مندی از علوم روز دنیا و پافشاری بر تولید بر مبنای علوم تجربی موجب گردید کشاورزی جایگاه اصلی خود را در کشور پیدا نکند و این سبب لطمات فراوان به اقتصاد کشور و سلامت آحاد جامعه گردید.
در سالهای اخیر تصویب قوانین مهمی همچون قانون افزایش بهره وری کشاورزی ، قانون نظام جامع دامپروری و قانون نظام گلخانه این فرصت را در اختیار این بخش قرار داد تا با بهره مندی از پتانسیل های بالقوه ای چون کارشناسان کشاورزی در بخش های مختلف بتوان زمینه غنا بخشیدن به این صنعت مادر و رسیدن به توسعه پایدار را فراهم آورد. کما اینکه حضور این کارشناسان بعنوان مهندس ناظر در مزارع گندم ، برنج و ... سبب ارتقاء کیفیت ، کاهش هزینه های تولید ، کاهش مصرف بی رویه کود و سم و در نهایت خود کفایی در تولید برخی محصولات استراتژیک شد. از طرفی با واگذاری امور تصدیگری دولت همچون صدور مجوزهای دام ، طیور ، آبزیان ، واحدهای تولید گلخانه و قارچ ،سم فروشی ها و ... به سازمان نظام مهندسی کشاورزی و منابع طبیعی این فرصت مهیا گردید تا با ورود کارشناسان به واحدهای تولیدی از دانش روز در جهت تولید بهینه بهره مند شویم.
از آنجائیکه ارائه مشاوره فنی ، اجرایی و مدیریتی در جهت بهبود شرایط و افزایش کمی و کیفی محصولات و همچنین انجام فعالیتهای مهندسی توسط متخصصان و کارشناسان در عرصه های تولید برای بهره برداران و تولید کنندگان هزینه دار می باشد. لذا آگاهی بخشیدن به این قشر زحمتکش در خصوص اثر بخش بودن حضور کارشناسان و متخصصان در بخش های مختلف تولیدی بعنوان مدیر فنی در اصلاح و بهبود تولیدات کشاورزی ، افزایش ارزش افزوده و ارتقاء بهره وری کشاورزی از یکطرف و مضافاٌ حمایت های قانونی دولت از تولید کننده از طریق اعطاء تسهیلات فنی و اعتباری و مشوقها ، جلوگیری از نوسانات ارز ، توزیع عادلانه نهاده های مورد نیاز برای تولید و مدیریت واردات به نفع تولید داخلی از طرف دیگر می تواند سبب پر رنگ شدن این باور در اذهان کشاورزان و تولیدکنندگان عزیز شود که : مهندسی کردن فرایند تولید راهی است بسوی افزایش بهره وری

مرضیه فرخی راد- معاون برنامه ریزی اشتغال و توسعه تشکل های
سازمان نظام مهندسی کشاورزی و منابع طبیعی استان گیلان



جعبه‌ابزار