میاندوآب


مياندوآب استان آذربایجان غربی



نام شهر و تاریخ بنا[ویرایش]

میاندوآب از سه کلمه (میان.دو.آب) تشکیل شده است. وچه تسمیه این شهر به خاطر قرار گرفتن در میان دو رودخانه زرینه رود و سیمیئه رود است. شهر میاندوآب در زمان نادرشاه قصبه بزرگی بوده است. در جریان لشگر کشی نادر قلی سپهسالار وقت ارتش ایران به آذربایجان در سال ۱۱۴۲ هجری قمری از قلعه میاندوآب نام برده میشود. در تاریخ افشار مکررا" از میاندوآب سخن به میان آمده است. در شرفنامه امیر شرف بدلیسی که بنام تاریخ کردستان معروف است، در صفحه ۱۸۲ از این ناحیه به نام " دوآب" نام برده میشود.میرزا مهدیخان استرآبادی مورخ و منشی نادرشاه در کتاب معروف خود (دره نادری) درباره آمدن نادر به میاندوآب بحث مفصلی دارد، در اسناد دوره قاجاریه این منطقه مرحمت آباد نامیده میشود. چنانچه فتحلیشاه دومین پادشاه این سلسله که از سال ۱۲۱۲ تا ۱۲۵۰ هجری قمری در ایران حکومت میکرد میاندوآب را به موجب فرمانی مفصل به احمد خان مقدم مراغه ای، بیگلربیگی آذربایجان واگذارمیکند و از آن زمان قسمتی از حومه شهر میآندوآب مرحمت آباد نامیده میشود.
(برگرفته از کتاب میاندوآب نوشته جمشید محبوبی)


موقیعت شهر میاندوآب[ویرایش]


اين شهرستان در حد فاصل بين شهرهاي بوكان، ملكان، مهاباد و شاهيندژ واقع شده است و در واقع پل ارتباطي براي استانهاي آذربايجان‌غربي، آذربايجان‌شرقي و كردستان محسوب مي‌گردد. مساحت شهرستان مياندوآب ۲۶۹۴ كيلومتر مربع است و در طول جغرافيايي ۴۶درجه و ۶ دقيقه‌ي شرقي از نصف‌النهار گرينويچ و در عرض ۳۶ درجه و ۵۸ دقيقه‌ي شمالي از خط استوا در وسط جلگه‌هاي منتهي به درياچه‌ي اروميه با ارتفاع ۱۳۱۴ متر از سطح دريا قرار دارد. آب و هواي منطقه متغير بوده، داراي تابستانهاي نسبتاً گرم و زمستانهاي مختصر سرد ميباشد.ميزان بارش متوسط در منطقه ۲۸۹ميلي‌ليتر ثبت شده است.
مياندوآب چنانكه از اسمش پيداست به علت قرار گرفتن در ميان دو رودخانه‌ي زرينه‌رود و سيمينه‌رود به اين نام، نامگذاري شده است.جمعيت شهرستان مياندوآب (بنابرآمار رسمی سرشماری سال ۱۳۹۰ ) ۲۶۰۵۸۶ نفر ميباشد. از اين جمعيت۱۲۳۰۸۱ نفر در مركز شهرستان و ۱۳۷۵۰۵ نفر در روستاهای تابعه زندگی ميكنند..مياندوآب شهر كشاورزي و تا اندازه‌اي صنعتي است. اين شهرستان از نظر كشاورزي و دامپروري پس از اروميه در استان رتبه‌ي دوم را دارد و از نظر صنعت نيز پس از شهرهاي اروميه و خوي در جايگاه سوم استان قرار گرفته است.دين و مذهب مردم اين شهرستان اسلام شيعه‌اثني‌عشري بوده و در روستاهاي مشرف به استان كردستان درصدي از برادران سني مذهب نيز زندگي مي‌كنند. زبان و لهجه‌ي مردم مياندوآب تركي آذربايجاني است و از خصوصيات بارز مردم اين شهرستان صداقت و ايثارگري، ميهمان‌نوازي و متعصب بودن به آداب و رسوم مي‌باشد. خوشبختانه مياندوآب به واسطه‌ي قرار گرفتن در بين استانهاي آذربايجان‌غربي ، آذربايجان‌شرقي و كردستان در سالهاي اخير مورد توجه بسيار قرار گرفته است و از نظر صنعتي، كشاورزي، ارتباطات و توسعه‌ي فرهنگي جزء محورهاي اصلي سرمايه‌گذاري در جنوب استان به شمار آمده است. کشف چندین اثر باستانی در اطراف میاندوآب، نشانگر اسکان بسیار قدیمی منطقه در دورانهای ثبت نشده تاریخ هست. در اوایل سلطنت آقامحمد خان قاجار به دنبال کوچ اجباری جمعیتی از منطقه کرمان به اهالی شهر اضاف #F۸۸۸;دند و در مدت دو نسل در جمعیت ترک میاندوآب استحاله گشتند. اسامی برخی محله‌ها و شهرت‌ها مانند رابریلر، سیرجانیلر و کرمانی نشانگر این حرکت جمعیتی بوده. دو دلیل اصلی این حرکت جمعیتی مهاجرت اجباری یا تبعید در اثر شورش ذکر شده. سرکوبی یاغی‌های منطقه کرمان و اسکان جمعیت بیشتر در این منطقه به منظور مقابله با حملات کردها به بناب و مراغه بوده است. این شهر در واقع مرز منطقه ترک نشین و کردنشین است. تهاجمات متعدد بعضی از قبایل محلی کرد در این منطقه تا اواخر مشروطیت ادامه داشت. در این برهه گزارشهای بسیاری از حملات به کردان توسط لشکر شجاع‌السلطنه نیز ثبت شده است.در سالهای متلاطم جنگ جهانی اول میاندوآب نیز مانند بسیاری مردم منطقه طعم تلخ قحطی‌ها و بی ثباتی ایران را کشید. دولت ایران در هرج و مرج خان خانی‌های محلی و آشفتگی سیاسی بود.
در این دوره دول انگلیس و آمریکا به وساطت مبلغان مسیحی خواستار برقراری یک جمهوری مسیحی به رهبری ارامنه وآسوری ها با مرکزیت ارومیه بودند.در اواخر جنگ دوم جهانی ارتش شوروی کنترل این منطقه را به دنبال تبعید رضاشاه به دست گرفت. در این سالها حزب دمکرات (دمکرات فرقه سی) به رهبری جعفر پیشه‌وری هواداران بسیاری را در میاندوآب و اطراف به خود جلب کرد. به روایتی برگزاری کلاسهای ترکی و اداره منظم شهر در این دوره کوتاه باعث خوش بینی اهالی به این حزب شد و به روایتی دیگر مردم منطقه از این حزب ناراضی بوده و پیش از رسیدن نیروهای دولتی خود به مبارزه با حزب دموکرات پرداخته و بساط آنها را برچیدند
بیمارستان عباسی :
این بیمارستان یادمانی از نیکان است که بوسیله بانوی نیکوکاری در سال ۱۳۳۱ در میاندوآب پی افکنده شد . زهرا سلطان عزت السلطنه بانی بیمارستان ، دختر رضا قلی خان نظام السلطنه در سال ۱۳۱۲ ه.ق متولد شد . وی در سال۱۳۲۹ با پسر عبدالحسین میرزا فرمانفرما سیاستمدار نامدار معاصر ازدواج کرد . عباس میرزا سالار لشگر شوهر زهرا سلطان از بطن عزت الدوله دختر مظفرالدین شاه است . سالار لشگر حاکم همدان بود و پس از طی مراحل گوناگون و بحران های سیاسی بالاخره در سال ۱۳۱۴ خورشیدی در گذشت . زندگی این بانو پس از سالار لشگر آشفته و پر رنج بود و با وجود این ناملایمات ظرفیت نیکوکاری او پیوسته گوی سبقت را از دیگر نیکوکاران می ربود .
(( برگرفته از کتاب مردمان میاندوآب نوشته جمشید محبوبی ))
سخنی چند درباره محله لک شهر میاندواب
لک های میاندواب از تبار ایل بزرگ لک لرستان هستند که در سه بخش horroo (هو ررو) یا بخش چغلوندی، سلسله و دلفان ساکنند. لک های پراکنده در اقصی نقاط ایران ریشه واحد دارند که به تدریج و با توجه به شرایط اجتماعی، اقتصادی و سیاسی در سایر نواحی کشور ساکن شده اند.به نظر میرسد در روزگار حکومت کریم خان زند (۱۱۵۹ تا ۱۱۹۳ هجری قمری) طوایفی از این ایل به همراه خان بزرگ لک به شیراز آمدند و به صلاحدید او در کرمان و بوشهر سکونت اختیار کردند .
از آنجایی که سرداران و بزرگان لک های مستقر در کرمان با ماحضه ی وابستگی به خاندان زند به طرفداری لطف علی خان زند برخاستند پس از آن که شهر کرمان به سال ۱۲۰۹ هجری قمری به تصرف آغامحمدخان در آمد و لطفعلی از منطقه متواری و به خوانین بم پناهنده شد. آغامحمدخان به واسطه کینه و عداوتی که به خاندان زند و وابسته گانش داشت در صدد تنبیه و گوشمالی سرکردگان ایل لک برآمد و لک های مستقر در ناحیه سیرجان را همراه با سایر گروه های کرمانی مانند زرندی ها، رابری ها، سیرجانی ها و کرمانی ها در سال ۱۲۱۰ هجری قمری به میاندواب تبعید کرد.
(( برگرفته از کتاب مردمان میاندوآب نوشته جمشید محبوبی ))


شهرستان میاندوآب
شهرستان میاندوآب


اطلاعات کلی
کشور
ایران
استان
آذربایجان غربی

مردم
جمعیت
بیش از ۲۶۰۰۰۰ نفر
زبان‌های گفتاری
آذری


داده‌های دیگر
وب‌گاه
فرمانداری میاندوآب
شهرها
میاندوآب،چهاربرج ،باروق
تعداد بخش‌ها
بخش مرکزی،مرحمت آباد،باروق




شهرستان میاندوآب در جنوب دریاچه ارومیه و جنوب شرقی استان آذربایجان غربی واقع شده. مرکز این شهرستان شهرمیاندوآب است. وجه تسمیه و معادل فارسی آن میاندوآب، حاصل موقعیت این شهر بین دو رود زرینه‌رود و سیمینه‌رودهست.[۱]     نام ترکی این شهر قوشاچای (دو رود)استاز لحاظ گروههای جمعیتی میاندواب و اطراف آن بسیار متنوع است. زبان در میاندوآب ترکی آذری است.
تقسیمات کشوری
تقسیمات کشوری این شهرستان، بنابرآنچه در نتایج آمارگیری سرشماری سال ۱۳۸۵ کل کشور آمده است، بر حسب بخش،شهر، دهستان و روستا به شرح زیر است: [۲]    
بخش‌ها
· بخش مرکزی
· بخش مرحمت آباد
· بخش باروق
شهرها
· شهر میاندوآب
· شهر چهاربرج
· شهر باروق
دهستان‌ها
دهستان‌های بخش مرکزی
· دهستان زرینه رود جنوبی
· دهستان زرینه رود شمالی
· دهستان زرینه رود
· دهستان مرحمت آباد
· دهستان مکریان شمالی
· دهستان مرحمت آباد جنوب
دهستان‌های بخش مرحمت آباد
· دهستان مرحمت آباد شمالی
· دهستان مرحمت آباد میانی
دهستان‌های بخش باروق
· دهستان باروق
· دهستان آجرلوی غربی
· دهستان آجرلوی شرقی



کشاورزی[ویرایش]


موقعیت بسیار مطلوب جغرافیائی باعث رشد بسیار خوب کشاورزی و در نتیجه ترقی صنعتی منطقه میاندوآب شده است. کارخانه تولید قند و شکر میاندوآب در اوایل قرن بیستم با همکاری مهندسان بلژیکی بنا گردید. بنای سد انحرافی نوروزلو در سالهای ۱۳۵۰ هجری شمسی این ناحیه را مستعد آبادانی و صنعتی نمودن ناحیه نمود.


تاریخ شهرستان میاندوآب[ویرایش]


کشف چندین اثر باستانی در اطراف میاندوآب، نشانگر اسکان بسیار قدیمی منطقه در دورانهای ثبت نشده تاریخ هست.کوچ قره پاپاق ها و در اوایل سلطنت آقامحمد خان قاجار به دنبال کوچ اجباری جمعیتی از منطقه کرمان به اهالی شهر اضافه شدند و در مدت دو نسل جمعیت ترک میاندوآب را استحاله کرد. اسامی برخی محله‌ها و شهرت‌ها مانند رابریها، سیرجانیها و کرمانیها نشانگر این حرکت جمعیتی بوده. دو دلیل اصلی این حرکت جمعیتی مهاجرت اجباری یا تبعید در اثر شورش ذکر شده.
در سالهای متلاطم جنگ جهانی اول میاندوآب نیز مانند بسیاری مردم منطقه طعم تلخ قحطی‌ها و بی ثباتی ایران را کشید. دولت ایران در هرج و مرج خان خانی‌های محلی و آشفتگی سیاسی بود. در این دوره دول انگلیس و آمریکا به وساطت مبلغان مسیحی خواستار برقراری یک جمهوری مسیحی به رهبری ارامنه و آسوری ها با مرکزیت ارومیه بودند.در اواخر جنگ دوم جهانی ارتش شوروی کنترل این منطقه را به دنبال تبعید رضاشاه به دست گرفت.
شهرمیاندوآبدراستانآذربایجان غربیایران قرار دارد. این شهر در جنوب دریاچه ارومیه و جنوب شرقی استان آذربایجان غربی و میان دورود زرینه‌رود و سیمینه‌رود واقع است. این شهر در جنوب دریاچه ارومیه وجنوب شرقی استان آذربایجان غربی قرار دارد.ساکنان شهر ترک‌زبان و روستاهای شمالی و شرقی آن نیز ترک‌زبانند و دربرخی از روستاهای غربی و جنوبی مردمانکردساکنند.شهر میاندوآب سومین شهر بزرگ در استان تلقی می‌شود.جمعیت این شهرستانطبق سرشماری بیش از ۲۶۰۰۰۰ نفر بوده است شهر میاندواب بزرگترین شهردر جنوب استان تلقی می‌شود.
کشاورزی
موقعیت بسیار مطلوب جغرافیائی باعث رشد بسیار خوب کشاورزی و در نتیجهترقی صنعتی منطقه میاندوآب شده است. کارخانه تولید قند و شکر میاندوآب دراوایل قرن بیستم با همکاری مهندسان آلمانی بنا گردید. بنای سد انحرافینوروزلودر سالهای ۱۳۵۰ هجریشمسی این ناحیه را مستعد آبادانی و صنعتی نمودن ناحیه نمود.
تاریخشهرستان میاندوآب
کشف چندین اثر باستانی در اطراف میاندوآب، نشانگر اسکان بسیار قدیمیمنطقه در دورانهای ثبت نشده تاریخ هست. در اوایل سلطنتآقامحمد خان قاجاربه دنبال کوچ اجباری جمعیتیاز منطقه کرمان به اهالی شهر اضافه شدند و در مدت دو نسل در جمعیت ترکمیاندوآب استحاله گشتند. اسامی برخی محله‌ها و شهرت‌ها مانند رابریلر،سیرجانیلر و کرمانی نشانگر این حرکت جمعیتی بوده. دو دلیل اصلی این حرکتجمعیتی مهاجرت اجباری یا تبعید در اثر شورش ذکر شده. سرکوبی یاغی‌های منطقهکرمان و اسکان جمعیت بیشتر در این منطقه به منظور مقابله با حملاتکردهابه بناب و مراغه بوده است. این شهر درواقع مرز منطقه ترک نشین و کردنشین است. تهاجمات متعدد بعضی از قبایل محلیکرددر این منطقه تا اواخر مشروطیت ادامهداشت. در این برهه گزارشهای بسیاری از حملات به کردان توسط لشکرشجاع‌السلطنهنیز ثبت شده است.در سالهای متلاطم جنگ جهانی اول میاندوآب نیز مانند بسیاری مردم منطقهطعم تلخ قحطی‌ها و بی ثباتی ایران را کشید. دولت ایران در هرج و مرج خانخانی‌های محلی و آشفتگی سیاسی بود. در این دوره دول انگلیس وآمریکابه وساطت مبلغان مسیحی خواستار برقرارییک جمهوری مسیحی به رهبریارامنهوآسوری هابا مرکزیت ارومیه بودنددر اواخر جنگ دوم جهانی ارتش شوروی کنترل این منطقه را به دنبال تبعیدرضاشاهبه دست گرفت.
نام شهر و تاریخ بنا
میاندوآب از سه کلمه(میان.دو.آب) تشکیل شده است. وچه تسمیه این شهر به خاطر قرار گرفتن در میاندو رودخانه زرینه رود و سیمیئه رود است. شهر میاندوآب در زمان نادرشاهقصبه بزرگی بوده است. در جریان لشگر کشی نادر قلی سپهسالار وقت ارتش ایران به آذربایجان در سال ۱۱۴۲ هجری قمری از قلعه میاندوآب نام برده میشود. درتاریخ افشار مکررا" از میاندوآب سخن به میان آمده است. در شرفنامه امیر شرفبدلیسی که بنام تاریخ کردستان معروف است،در صفحه ۱۸۲ از این ناحیه بهنام " دوآب" نام برده میشود.
میرزا مهدیخان استرآبادی مورخ و منشی نادرشاهدر کتاب معروف خود (دره نادری) درباره آمدن نادر به میاندوآب بحث مفصلیدارد،در اسناد دوره قاجاریه این منطقه مرحمت آباد نامیده میشود. چنانچهفتحلیشاه دومین پادشاه این سلسله که از سال ۱۲۱۲ تا ۱۲۵۰ هجری قمری درایران حکومت میکرد میاندوآب را به موجب فرمانی مفصل به احمد خان مقدم مراغهای،بیگلربیگی آذربایجان واگذارمیکند و از آن زمان قسمتی از حومه شهرمیآندوآب مرحمت آباد نامیده میشود.
آثارباستانی
آثاری از حکومت مادها و اورارتور در روستای داش تپه موجود است


پیشینه[ویرایش]


این شهر به خاطر جای گرفتن میان دو رود زرینه‌رود و سیمینه‌رودمیان‌دوآب نامیده شده‌است. این محل در زمان نادرشاه افشار روستای بزرگیبوده‌است و در جریان لشگرکشی نادرقلی، سپهسالار وقت ارتش ایران بهآذربایجان در سال ۱۱۴۲ هجری قمری از قلعه میاندوآب نام برده شده‌است.در زمان آغامحمدخان قاجار، وی که شهر کرمان را به‌کل نابود ساخته وتمامی مردم آن راکورکرده‌بود، یک هزارتن از جوانان تنومند شهر را به سرکردگیمرتضی‌قلی‌خان کرمانیبه تهران فرستاد و پس از آن به منظور مقابله با حملات کُردهابه میاندوآب و سرابو برخی نقاط دیگر آذربایجان تبعید کرد. این کرمانیان پس از چند نسل درجمعیت این شهرها حل شدند ولی در میاندوآب تا مدتی پیش محله‌هایی به ناممحله کرمانی‌ها، سیرجانی‌ها، زرند، راه‌بُر ولک‌هاوجود داشت.طایفه‌ای نیز تا یک نسل پیش در میاندوآب هنوز به فارسی بالهجه کرمانیصحبت می‌کردند و از تاریخ نیاکانشان آگاهبودند
مسجد طاق میاندوآباین بنا در كوچه طاق ، منشعب از خیابان ۱۷ شهریور واقع است و به نظر میرسد كه بین سالهای ۱۲۱۰ ـ ۱۲۰۰ هجری قمری توسط « احمد خان بیگلر بیگی » حاكم مراغه ساخته شده است . بنای مسجد بصورت شبستانی ستوندار با پوشش طاق و گنبد است . پوشش این مسجد ، متشكل از ۹ گنبد كوچك است كه بر طاق ها و چهارستون میانی و جزرهای دیواری قرار گرفته اند . كه ستونهای میانی ، مكعب شكل هستند . طاق ها از آجر با ملات گچ و شالوده از سنگ و دیوارها از خشت ساخته شده اند و در دوره های بعد ، الحاقات زیادی به مسجد صورت گرفته است .
داش تپه :داش تپه به اعتبار آثار قلعه مانندی كه روزگاری بر فراز آن بوده و دهانه آن با وسایل و مصالح لازم و با نهایت مهارت مسدود شده است در كنار روستای داش تپه در حوالی میاندوآب قرار دارد . در سمت شرقی تپه ، محل یك درب ورودی به درون تپه دیده می شود كه از ساروج و آهك ساخته شده است ، اهالی محل ، اقدامات زیادی برای ورود به تپه ( درون قلعه ) انجام داده اند كه تاكنون بی نتیجه مانده است . محققین و باستانشناسان بسیاری از این تپه دیدن كرده اند و مقداری از بقایای ظروف سفالین خرد شده در اطراف تپه یافته اند . بین اهالی شهر مشهور است كه قبر زرتشت پیامبر پاك آیین ایرانی درون این تپه قرار دارد . این تپه هنوز جز آثار باستانی به ثبت نرسیده است .
پل میرزا رسول :این پل تاریخی در ۵ كیلومتری میاندوآب بر روی رودخانه زرینه رود بنا شده است . این اثر كه قدمت آن به دوره قاجاریه می رسد در حال حاضر ، در كنار جاده میاندوآب به ارومیه واقع شده است . طول این پل ۵۲ متر و تعداد دهانه های آن ۷ دهانه می باشد . مصالح بكار رفته در این بنا در قسمت پایه ها و سیل شكن ها ، سنگ و در بقیه قسمتها آجر می باشد . این بنا به شماره ۲۰۶۸ در فهرست آثار ملی ثبت شده است .

پل كوسه لر :پل كوسه لر در ۱۰ كیلومتری شمال شرقی میاندوآب در مسیر جاده میاندوآب به شهر چهار برج در روستای كوسه لر بر روی كانالی به نام « آجی گوبی » كه از زرینه رود منشعب است ، ساخته شده است . با توجه به نوع ساخت آن قدمت این پل به اواخر دوره قاجاریه برای ارتباط میان دو طرف كانال آب می رسد . پل كوسه لر دارای ۲ پایه است كه با لاشه سنگ و ملات آهك بر روی پی های نه چندان محكم استوار گشته اند پایه ها ۶/۱ متر عرض و ۵/۴ متر طول و در جهت مخالف جریان آب دارای آب شكن های مثلثی می باشند كه هم اكنون بقایای آنها باقی مانده است . طول آب شكن ها حدود ۱ متر و ارتفاع پایه ها و آب شكن ها از كف پل تا قسمت پایه طاقها ۵/۱ متر می باشد .
ساختمان پل دارای سه دهانه یا چشمه است كه طول آنها ۲ متر و ارتفاع آنها از كف پل ۲/۳ متر می باشد و با آجر و ملات آهك ساخته شده است . در حال حاضر این پل متروكه می باشد و پیشنهاد می شود پس از مرمت با همان كاربری سابق خود جهت عبور عابر پیاده استفاده شود .
از دیگر آثار تاریخی و باستانی میاندوآب می توان به نقاط زیر اشاره كرد :
مجاری صخره ای معروف به چهل پله ، امازاده تاجن علی ، قلعه هلاكو ، آرامگاه ملا شهاب الدین ، قلعه حسین آباد ، قلعه خرابه ، قزل قلعه ( قزون ۷ و ۸ هـ . ق ) دلیك داش ( دوره تاریخی ) .
در أین شهرستان، علاوه بر موارد فوق تپه‌های تاریخی ذیل نیز قابل اشاره می‌باشد.
تپه قره گوزلو، تپه شین‌آباد، بقایای تپه یارجان علیا، جواد تپه سی، تپه كهنه كند، قوروقچی تپه سی، تپه چال خماز، تپه ایت اؤلن (سگ مرده)، سیچان تپه سی، تپه انجیر داغی، تپه چلیك، تپه اوزون قلای، تپه گورآباد (تپه بازار)، تپه قرمز خلیفه، تپه شورجه باروق، یاغلان تپه، تپه سد نوروزلو،
تپه گرده شین، رش، تپه همین باریك، تپه گرد، تپه عباس بلاغی، تپه شیطان تختی، تپه كشاویر، تپه چراغ بابا، تپه ملك‌آباد، پاره تپه، تپه فسندوز، تپه دولت آباد ، تپه قلعه هلاكو، تپه مادی، تپه قبچاق، تپه اوزون قشلاق، اوچ تپه شهرك، باو تپه یا (اسلام تپه)، تپه میرزا علی عسگر، حاج تپه سی، تپه قبرستان ـ فیروزآباد، میرزا نظام تپه سی، ایلان تپه سی، نصیبان تپه سی، تپه كول یری ورزن، دوشان تپه، تپه صارمی، تپه‌های یقین علی تپه، دم دم تپه، تپه اوچ تپه گرد، تپه بازار شیطان آباد، داش تپه، تپه چوغان لو، گردملاحسن، تپه سوگلی تپه، تپه قره تپه، زمین‌های گاومیش گولی، ارمنی تپه، شورتپه، تپه‌های نصیر كندی، تپه و گورستان قاریاغدی، تپه شوریجه، تپه ملا شهاب‌الدین شماره ۱، تپه چهار برج قدیمی، تپه‌های آی دیشه، گوگ تپه





جاذبه های گردشگری شهرستان[ویرایش]


رودخانه زرینه رود این رودخانه كه از داخل شهر میاندوآب می‌گذرد از رودخانه‌های پرآب می‌باشد، كه اطراف این رودخانه از جمله تفرجگاهی اهالی در روزهای تعطیل می‌باشد
رودخانه سیمینه رودرودخانه سیمینه رود از دیگر رودخانه‌های این شهرستان می‌باشد. كه اطراف آن دارای مناظر سرسبز بوده و پل تاریخی میرزا رسول بر روی آن واقع می با
لیلان چای این رودخانه از كوههای سهند آذربایجان شرقی سرچشمه می‌گیرد و به این شهرستان سرازیر می‌شود
غارجبكلوموقعيت : درمحل روستاي جبيكلوي به فاصله ۲۵ كيلومتري شهرستان مياندوآب واقع شده است كه يكي از جاذبه هاي طبيعي وگردشگري به شمار مي رود.
آبشار اوزاناين آبشار درروستاي اوزان به فاصله ۷۰ كيلومتري از شهرمياندوآب واقع شده است .





بسم الله الرحمن الرحیم
مركز آموزش عالي شهيد باكري مياندوآب


اين مركز در حال حاضر وابسته به دانشگاه اروميه مي‌باشد كه در سال ۱۳۸۶ بر اساس موافقت قطعي شوراي گسترش آموزش عالي تاسيس شد. مشخصات كنوني اين مركز به شرح ذيل مي باشد:
الف-تعداد دانشجو: حدود ۵۰۰ نفر ب-تعداد رشته: چهار ج- رشته هاي تحصيلي
مقطع كارشناسي:
۱)مهندسي كشاورزي گرايش ترويج گياهپزشكي ۲ ) مهندسي معدن با گرايش استخراج ۳) مهندسي توليدات گياهي با گرايش گياهان دارويي
مقطع كارداني:
۱) توليد و بهره برداري از گياهان دارويي و معطر ۲) نهادها و كانون‌هاي فعال مركز
هم اكنون نهاد بسيج دانشجويي، كانون‌هاي قرآن و عترت، مهدويت و انجمن‌هاي ورزشي و علمي و دانشجويي گروه‌هاي مختلف، فعال و آماده عضوگيري از دانشجويان عزيز مي‌باشند.
خوابگاه‌ها
خوابگاه دخترانه يك بلوك ( واقع در محوطه مركز) خوابگاه‌هاي پسرانه به تعداد سه بلوك ( واقع در سطح شهر)
آدرس مركز
انتهاي خيابان ۱۷ شهريور- كيلومتر ۴ جاده روستاي حسن كندي- نرسيده به ايستگاه راه آهن- مركز آموزش عالي شهيد باكري میاندوآب- صندوق پستي: ۱۹۶- كد پستي: ۵۹۷۸۱۵۹۱۱۱ تلفن: ۲۲۶۶۰۷۰-۲۲۶۵۹۶۰ نمابر مركز: ۲۲۴۵۷۲۵ و تلفكس امور دانشجويان: ۲۲۴۵۷۳۵ و تلفکس امور فرهنگی: ۲۲۶۶۲۷۲

مرکز آموزشی و فرهنگی سما واحد مياندوآب



حوزه معاونت سما واحد مياندوآب با يك آموزشكده و تعداد سه رشته كامپيوتر ، حسابداري و معماري در ساختمان دانشگاه آزاد اسلامي واحد مياندوآب با حداقل امكانات آزمايشگاهي ، اداري و آموزشي در تاريخ ۲۷/۴/۱۳۸۴ در مقطع کاردانی پیوسته در راستای تربیت تکنسین ماهر و فنی تاسيس و اقدام به پذیرش دانشجو نمود. در سال تحصيلي ۸۸-۸۷ رشته هاي صنايع شيميايي ، الكترونيك و الكتروتکنيك و در سال تحصيلي۹۰-۸۹ رشته هاي مكانيك خودرو ، نقشه برداري ، تربيت بدني و ساختمان و الکتروتکنیک- تاسیسات الکتریکی براي آموزشكده تصويب و در اين رشته ها پذيرش دانشجو شد به شكر خدا آموزشكده سما اين واحد تا به امروز تعداد ۴۰۱ نفر فارغ التحصيل تحويل جامعه داده كه اكثراً در مقاطع تحصيلي بالاتر مشغول به تحصيل مي باشند و تعداد ۵۰۰ نفر دانشجوی شاغل به تحصیل دارد. در سال تحصيلي ۸۶-۸۵ هنرستان فني وحرفه اي سما راه اندازي گرديد.


مرکز آموزشی و فرهنگی سماواحد میاندوآب در يك نگاه

تعداد مدرسه
تعداد يك مدرسه با هفتاد نفر دانش آموز

تعداد آموزشكده
تعداد يك آموزشكده با پانصد نفر دانشجو

وضعيت عمراني (زمين ملكي)
تعداد يك ساختمان در چهار طبقه با مساحت ۴۰۰۰ متر مربع - يك قطعه زمين با كاربري آموزشي و مساحت ۴۰۰۰ متر مربع

كارمندان رسمي تمام وقت
سه نفر

كارمندان قراردادي تمام وقت
۸ نفر

نيروهاي حق التدريس
يكصدو سي و هفت نفر با مدارک کارشناسی ارشد و دکتری
نرخ رشد دانشجویان








دانشگاه پیام نور

دانشگاه پیام نور به عنوان بزرگترین شبکه آموزشی عالی دولتی کشور و ابردانشگاه جهان اسلام و چهارمین دانشگاه دنیا که نظام آموزشی آن مبتنی بر آموزش باز می باشد.
دانشگاه پیام نور مرکز میاندوآب یکی از ۵۰۰ مرکز فعال دانشگاه پیام نور کشور می باشد که فعالیت خود را در سال ۱۳۶۹ با ۳ رشته آغاز نموده است .
اکنون این مرکز در ۳ رشته در مقطع کارشناسی ارشد و ۴۵ رشته در مقطع کارشناسی دانشجو می پذیرد و بیش از ۵۰۰۰ دانشجو در آن به تحصیل اشتغال دارند.
این مرکز با حضور ۱۲ عضو هیات علمی رسمی و پیمانی و نزدیک به ۲۰۰ مدرس مدعو و با داشتن آزمایشگاههای مجهز و کتابخانه غنی و سایر تجهیزات آموزشی از جمله سایت کامپیوتر و اینترنت ، لاربراتوار پیشرفته زبان و ... یکی از مراکز معتبر دانشگاهی منطفه می باشد و با به همراه داشتن نزدیک به ۳۰ نفر کادر اداری در سایه خداوند متعال فعالیت های آموزشی و فرهنگی ارائه می دهد.



آمار کلی:
نام واحد: دانشگاه
آزاد اسلامی واحد میاندوآب
نام رئیس واحد: دکتر مهدی مقدم دارای دکترای اقتصاد
سال تأسیس واحد: ۱۳۷۸
تعداد رشته: درمقطع کارشناسی ۳۲رشته و در مقطع کاردانی۱۹رشته که در مجموع ۵۱رشته می باشد.
تعداد دانشجو ۲۵۰۰ نفر
تعداد فارغ التحصیلان: ۱۵۹۵ نفر
تعداد هیأت علمی:۶۲ نفر
درجه بندی واحد: واحد بزرگ
چشم انداز واحد میاندوآب

دانشگاه آزاد اسلامی واحد میاندوآب فعالیت خود را از سال ۱۳۷۸ در راستای اهداف نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران در توسعه آموزش عالی آغاز نموده ونیز عمل به منویات و فرامین مقام معظم رهبری و اهداف عالی سازمان مرکزی با استعانت از پروردگار متعال و با حمایت های بی دریغ، خالصلنه و حکیمانه جناب آقای دکتر میرزاده ریاست عالیه دانشگاه آزاد اسلامی، حرکت جدیدی در راستای بهبود کیفیت آغاز کرده و این کاری بسیار بزرگ و ستودنیست و برای تحقق کامل ارزش های آموزش عالی در مقاطع تحصیلات تکمیلی بیشتر تلاش خواهد شد و در سال جدید که از سوی مقام معظم رهبری( دامه ظله العالی) بنام سال اقتصاد و فرهنگ با عزم ملی و مدیریت جهادی مزین گشته، در نظر دارد این واحد به عنوان یک قطب علمی در منطقه با هدف ایجاد دانشگاهی کارآفرین و ایجاد ارتباط بین دانشگاه و صنعت برای فارغ التحصیلان در قالب تولید ثروت، اهتمام جدی به ایجاد دوره های تحصیلات تکمیلی، راه اندازی رشته های کارشناسی ارشد، ایجاد مراکز تخصصی آموزشی و پژوهشی به منظور تولید علم و مشارکت در جنبش نرم افزاری بتواند در امر توسعه پایدار و متوازن منطقه نقشی کلیدی ایفا کند و حضور شایسته دکتر مهدی مقدم در واحد میاندوآب با توجه به پتانسیل های بالقوه منطقه میاندوآب به لحاظ نیروی انسانی مجرب، موقعیت استراتژیک به لحاظ جغرافیایی، دارا بودن منابع آبی و برخورداری به لحاظ کشاورزی امید می رود این واحد دانشگاهی در میان مدت بتواند به تأثیرگذارترین مرکز علمی منطقه تبدیل گردد و در همان حال جهت دهنده فعالیت های علمی، فرهنگی و اقتصادی fhباشد


بخش مركزئ[ویرایش]


← دهستان زرينه رودجنوبي
خان كندي//سبزي/سرچنار/قبانكندي/ابراهيم آباد/حسين آباد قلعه/سوگلي تپه/شهرك سدنوروزلو/شين اباد/عسگراباد/گاوميش گلي/گوگ جلو/مشيراباد
كوره اجرمهرگان مكان مستقل//مزرعه سوسني/كارخانه دام و طيور حسيني/ماشه شوئي قاضي/كوره آجر سيف الله/كوره آجر رحماني
كوره آجر جوانمرد/كوره آجر رحمان/كارگاه نصر/پودر سنگ سلطاني/مجتمع كوره هاي آجر پزي
مرغداري الياسي

← دهستان زرينه رودشمالي
جعفراباد/حاجي بهزاد/حسن اباد/حيدراباد/شيبلوي سفلي/شيبلوي عليا/قارياغدي/قره تپه/مظفراباد/ملاشهاب الدين/ممه دل/نصیرکندی
ولي اباد/كارگاه تيرچه بلوك ابراهيمي/كارگاه چوب تراشي و جعبه فروشي/كارگاه تيرچه بلوك رضا پور
كارگاه تيرچه بلوك خليل پور
شركت باربري دل آرام ترابر
سردخانه محمد
سرد خانه سهند
گاوداري شاخ طلا
بلوك زني سيروس ملك
گوساله پرواري عليزاده
تراكتور سازي ايران
سردخانه زرين طلا
بلوك زني شكري
بلوك زني نريماني
قیجله
توليد پلاستيك محمد زاده
آموزشكده ابن سينا
ابراهيم نايب
شركت آب ميوه تاتالي
شركت توليد فرآورده هاي چوبي
شركت شير پگاه

← دهستان زرينه رود
اسلام تپه
اوچ تپه قلعه
بکتاش
تازه كندحاج حسن
جارچلو
جوادحصاري
حاج حسن خالصه
حاج حسن عليا
امير آباد
دوه چی/ساتلميش توپخانه/ساتلميش محمد آباد/ساتلميش محمدلو/علی بیگلو/قدرت كندي/قرمز خليفه سي/قرمزخليفه عليا/كوسه لرسفلي
كوسه لرعليا/ياريجان خالصه/ياريجان سفلي/ياريجان عليا/مرغداري گوشتي بكتاش/شركت تعاوني ۲۷/دامداري قسمتي/دامداري داداش پور/بلوك زني/شركت همياري/شركت تعاوني مرغداري ۴۳/شير پاستوريزه شبنم/دانشگاه سراسري شهيد باكري/گاوداري محمدي
شركت شن و ماسه

← دهستان مرحمت آباد
يقينعلي تپه
اوچ تپه كرد
ايستگاه كشاورزي
تازه كندحاصل قوبي
حاصل قوبي افشار
حسن كندي
زنجيراباد
شهرك اوچ تپه كرد
كانيه سر
گوگ تپه لله
گوگ تپه خالصه
اموزشكده كشاورزي مياندواب
شركت جهاد نصر
سيلو گندم
مركز خدمات كشاورزي
مركز دامداري گوگ تپه
دهياري مرحمت آباد
دامداري امجدي/شركت كشاورزي قزل/كوره آجر كبير/شركت تعاوني ۲۲۷/مرغداري ايوب/دامداري بايرام عربي/شركت ايلا سهند/گاوداري خانزاده
دامداري نويدي/دامداري خسرواني/كارخانه آسان سقف/محل جمع آوري شير/دامداري اسماعيلي/دامداري عليجاني/دامداري شجاع عليجاني
دامداري ساقي زاده/شركت توليدي دهقان/مركز جمع آوري شير آذر/دامداري جعفري/دامداري پارسا/دامداري عباسي/مرغداري لطفي
گاوداري داداش زاده/دامداري عليزاده/شركت تعاوني ۱۶۷/دامداري گلي/دامداري بهار اسدي/فروشگاه مواد نفتي/دامداري اسدي/دامداري خدائي
دامداري صديقي/دامداري سيد/شركت تيز چنگال/موتور آب/دامداري پور حيدر/مرغداري صمدي/كوره آجر اطمينان/دامداري ترابي/
دامداري صفر نژاد/كوره آجر بدري/دامداري جعفر زاده/مرغداري صالح عزيزي/شركت و صنعت نادر مجالس/مرغداري سليمان قاسمي/
مرغداري گلچين/مرغداري عليزاده/شركت تعاوني ۷۲ خشكبار/شركت شير توحيد سالم/مرغداري شهريار لكان/دامداري شهروز/
گاوداري صفر
تصفيه خانه مياندوآب
مرغداري درنگيان
دامداري اسد الله
نهالستان بابا علي
چوب بري زيركي
سردخانه نسيم
دامداري خيري
بلوك زني
سردخانه شمس تبريزي
شركت تعاوني ۶۷۴ خوراك دام
دامداري زيركي
شركت تعاوني روستائي
مركز توانبخشي كوثر
شركت نعاوني ۳۳۷

← دهستان مكريان شمالي
ارمناك سفلي/ارمناك عليا/اسماعيل كندي/بفروان/تازه كند/تلخاب/جعفراباد/حاجي حسن/خيراباد/دلك داش/دولت آباد/ده منصور/ويس آغا كند//رسول اباد
زنگ آباد/زينال كندي/سيستك عليا/شيرين آب/قزقلعه/تلخاب ۲/قشلاق حاجي حسن/قشلاق زينال كندي/گرده قل/قل حسن/ کوخان / گزلان /گنج اباد
مرجان اباد
مركزاموزش كشاورزي مهابادوپادگان
مزرعه سيستك سفلي
ملاكندي
منصوركندي
هوبه كوخان
مجتمع توليدي كشت و صنعت مياندوآب
دامداري اسماعيل پاك
دامداري محمود پاك
پاسگاه انتظامي
مجموعه گاوداري
پمپ آب
سردخانه رازي
بلوك زني
پمپ بنزين
دامداري محمد روشن دام
دامداري روشن دام
نيروگاه مياندوآب
باسكول تعاون
سردخانه چند منظوره
پليس راه
گاوداري رشادت
بلوك زني آذر
دامداري خوش نفس
بلوك زني
پل تاريخي
مجتمع امور آب
سيلوي تعاون
شركت تعاوني روستائي
آجر پزي موفق
دامداري مازوچي
پمپ آب
فروشگاه حاجي حسن
قاليشوئي زاگرس
مزرعه حسيني
شركت كانال كشي
شركت جهاد نصر
پاسگاه انتظامي

← دهستان مرحمت آبادجنوبي
تپه چليك
تازه كندللكلو
تپه رش
تپه صارمي
جعفرابادچليك
چليك
چوغانلو
حيران
داش تپه
شكوركندي
قره پاپاق
قلعه بزرگ
كور آباد
گرده رش
للكلو
مروان كندي
ملك اباد
نبي كندي
نظام اباد
مجتمع توليدي گنجينه بتن
شركت پرورش گوساله بهنوش
بلوك زني واحدي
شركت تعاوني ۲۵۸
دانه بندي شن و ماسه
مجتمع آموزشي
بلوك زني ميرزا پور

← شهرها
مياندوآب
سرچنار
گوگ تپه خالصه
سوگلي تپه
يقينعلي تپه
بكتاش
للكلو
اوچ تپه قلعه
اوچ تپه كرد
چليك
حاجي بهزاد
حيدراباد
ساتلميش محمدلو
شيبلوي سفلي
قارياغدي
مظفراباد
ملاشهاب الدين
ممه دل/نصيركندي/گاوميش گلي/گرده رش

بخش مرحمت آباد[ویرایش]


← دهستان مرحمت آبادشمالي
ابراهيم حصار
منصور آباد/آق داش/اوزون اوبه/خزينه انبارجديد/خزينه انبارقديم/شعبانلو/قپچاق/كارخانه بتن آماده چهاربرج/بلوك زني فيروز/شركت توليدي گندم/
دامداري جوادي/باسكول ۶۰ تني/شركت پودر زرين/پمپ بنزين/شركت سهند شهر/بلوك زني باقري/شركت تعاوني ۲۲۴/دامداري محمدي/
گاوداري آذر/دامداري زرين كاسه/شركت آوانتيل/گوساله پرواري فتاحي/امامزاده تاج الدين علي/پمپ بنزين

← دهستان مرحمت آبادمياني
شاه آباد
فسندوز
فيروز آباد
قره گزلو
كردكندي
مرادخانلو
صنايع فرآورده هاي لبني روز كار
دامداري
سيلوي ذخيره گندم باد بند چهاربرج
بلوك زني عليزاده
دامداري ايمان
شركت تعاوني روستائي
گاوداري ابراهيمي

← دهستان چهاربرج
فسندوز
قپچاق
شعبانلو
فيروز آباد

بخش باروق[ویرایش]


← دهستان باروق
اقكندباروق
اميراباد
ايديشه/چالخاماز/حميد/سانجيق/شورجه باروق/عدل آباد/علي بلاغي/عليار كندي/قرمزي بلاغ/قره سقال/قشلاق نوروزلو/قطار/گل سليمان اباد/ميرزانظام
نادرگلي/نوروزلو//داش التي/شورجه كرد/شهرك صنعتي مياندواب/بتن آماده/چوب بري اكبري/پاسگاه/سهند مرغ
تعاوني ۳۹۱ گل سنگ
مقوا سازي سبلان باروق
شركت مهتاب دام
پمپاژ شورجه
پمپ بنزين
گاوداري ساوالان
گاوداري سلو كاري
گاوداري سياوش
گاوداري ظهوريان
گاوداري عباس خدائي
مرغداري مهتاب رهگذر
پمپ بنزين
شركت راه سازي جهاد نصر
پتروشيمي باختر مياندوآب
گلخانه باروق
توليدي نوين طرح
توليد مواد پلاستيك باران
كشت و صنعت زرين
تپه آزمايشي پايه يكم رانندگي
دامدارئ احمدمختارئ

← دهستان آجرلوئ شرقي
آت دره سي
اربطسفلي
اربطعليا
اقكند
آلي
امان كندي
اورتادرق
اولامچي
باداملو
بيوك بلاغ
پتكلو
تازه كند
توپ آغاج
حاجي كندي
حصارلو
حيدرباغي
زاغه
قمشلو
قوري درق
كوزلي
گوي خرابه
لاله لو
تيمور كندي
مزرعه ايشقلو
ممه كندي
نختالو
ياسي كند
نيكي آباد

← دهستان آجرلوئ غربي
اغبلاغ
احمدابادقاشقاگوز
اسماعيل كندي
ايشگه
باش آچيق
باش بلاغ
تازه كند آغبلاغ
تك آغاج
جان آقا
چاخراحمد
جبيگلو
سوغانچي
قرقچي
قره بوغاز
قطارداش
قواقلو
قوچ كندي
گوزللوي سفلي
گوزللوي عليا
مسجد
يلكلو
يلي بلاغ
ينگجه
زارنجي
ملحم لو
آرد سازي حسني
شركت الكل سازي گلريز
تپه آزمايشي پايه يكم رانندگي
شركت راه و ترابري
پمپ بنزين
كارخانه مواد لبني زرين

← شهرها
باروق
چالخاماز
گل سليمان اباد



جعبه‌ابزار