میرآباد


روستای میرآباد

یکی از مناطق معروف پرورش و تولید محصول ریواس ، روستای میرآباد از توابع دهستان مازول بخش مرکزی شهرستان نیشابور است. این روستا از قدیم در بین اهالی نیشابور شهره خاص و عام بوده است.


موقعیت جغرافیایی و ویژگی‌های اقلیمی[ویرایش]

روستای میرآباد در شمال شهر نیشابور، در قسمت جنوبی رشته‌کوه‌های بینالود و در قسمت مرکزی دهستان مازول از توابع بخش مرکزی شهرستان نیشابور قرار گرفته است. این روستا در طول جغرافیایی ۵۸ درجه و ۴۸ دقیقه و عرض جغرافیایی ۳۶ درجه و ۱۷ دقیقه و ارتفاع ۱۳۴۰ متری از سطح دریا واقع شده است. این روستا از سمت شمال به فاصله ۱۲ کیلومتر دارای مراتع وسیع در کوه‌های بینالود بوده و از جنوب به اراضی فاروب‌ رمان و شهر نیشابور، از شرق به روستای صومعه و مسیل فاروب رمان و از غرب به اراضی باغشن گچ منتهی می‌شود. بارش باران از اوایل آبان تا اواخر خرداد ماه ادامه دارد و روستا دارای زمستان های نسبتا سرد و تابستان های معتدل می باشد.


جمعیت، مشاغل و منابع آبی[ویرایش]

در فروردین سال ۱۳۹۰ جمعیت روستای میر آباد ۲۳۳۱ نفر بوده است، که ۱۴۴۸ نفر مرد و ۱۳۵۵ نفر زنان را شامل می شود. دامداری، کشاورزی و باغداری شغل اکثر مردم روستا می باشد.
دو رشته قنات تقریبا ۲۵٪ از آب کشاورزی روستا را تامین می کند. ۵٪ آب کشاورزی با رشته قناتی که در بالادست روستا در کلاته بیگ قرار دارد تامین می شود و ۲۰٪ آب کشاورزی جهت آبیاری زمین ها و باغات پایین دست روستا، توسط رشته قنات دیگری که از میان روستا عبور می کند، تامین می شود.
مراحل ریواسکاری در میرآباد
یکی از فعالیت ها و مشاغل عمده در روستای میر آباد، ریواس کاری در رشته کوه های روستا در فصل بهار می باشد.
مراحل ریواس کاری:
• ابتدا سنگ خوف (نشانه گذاری) در خرداد ماه انجام می شود.
• آن ها را با سنگ و خاک در فروردین سال بعد می پوشانند.
• در اردیبهشت ماه جمع آوری کرده و به بازار مصرف ارائه می کنند.
مشتریان خاص ریواس هر ساله هنگام برداشت به نیشابور و میرآباد می آیند.

جاذبه‌های گردشگری[ویرایش]

از مکان های تاریخی می توان به کلاته بیگ که در شمال روستا قرار دارد نام برد. آثار دو برج و دیواره های روستا در کلاته بیگ نشان می دهد که اوایل روستا در آنجا قرار داشت. رشته قناتی در آن وجود دارد که در آن زمان ها آب شرب روستا را تامین می کرد. مزار چهل دختران نیز مکان دیگری است که به دلیل حفاری های غیر مجاز تخریب شده است.
رودخانه، غارهای بزرگ و کوچک، آبشارها، کوه‌های پوشیده از گل‌های زیبا و گیاهان متنوع که میزبان گله‌های روستا با سیاه‌چادرهایش و کوهنوردان و گردشگرانی است که به رشته‌کوه بینالود می‌روند، درخت‌های درهم‌تنیده و میوه‌دار که در مسیر رودخانه روییده‌اند، دشت‌های پوشیده از گل‌های شقایق، لاله و گل‌های وحشی خودروی زیبا، و راه‌های طبیعی سرشار از گل‌های محمدی در مسیر باغ‌های روستا از دیگر مکان‌های دیدنی طبیعی روستا می باشد.



جعبه‌ابزار