نامق


روستاي نامق/ کاشمر / خراسان رضوی
روستای نامق از توابع بخش کوه سرخ شهرستان کاشمر، با مختصات جغرافیایی ۵۸ درجه و ۴۶ دقیقه طول شرقی و ۳۵ درجه و ۲۵ دقیقه عرض شمالی‌، در ۳۲ کیلومتری شرق شهر کوه سرخ واقع شده است...


موقعیت و تاریخچه[ویرایش]

روستای نامق از توابع بخش کوه سرخ شهرستان کاشمر، با مختصات جغرافیایی ۵۸ درجه و ۴۶ دقیقه طول شرقی و ۳۵ درجه و ۲۵ دقیقه عرض شمالی‌، در ۳۲ کیلومتری شرق شهر کوه سرخ واقع شده است.
ارتفاع این روستا از سطح دریا در حدود ۱۷۶۵ متر است و اقلیمی معتدل و نیمه‌خشک، با زمستان‌های سرد دارد. این روستا از شمال غرب به کوه سرخ، از جنوب به کوه سرسفیدار و دره اولی سوکو از غرب به تپة عبدالحسن محدود می‌شود.
نامق از روستاهای تاریخی شهرستان کاشمر است و بنابر روایتی از شهر نیشابور نیز قدیمی‌تر است. آثار و بناهای به جا مانده از دوره‌های پیش از اسلام و قرون اسلامی مانند گورستان پیش از اسلام، گورستان پس از اسلام، قلعه قدیمی و دیوار سنگی بیانگر قدمت کهن این روستا هستند.
مردم روستای نامق به زبان فارسی با لهجه محلی سخن می‌گویند، مسلمان و پیرو مذهب شیعه جعفری هستند.

الگوی معیشت[ویرایش]

الگوی معیشت و سکونت براساس نتایج سرشماری سال ۱۳۷۵، روستای نامق ۱۷۳۱ نفر جمعیت داشته است که در سال ۱۳۸۵، به بیش از ۲۰۰۰ نفر افزایش یافته است. درآمد اکثر مردم روستای نامق از طریق فعالیت‌های زراعی، دامداری، باغداری، امور خدماتی و تولید صنایع دستی تأمین می‌شود. مهم‌ترین محصولات زراعی این روستا شامل گندم، جو، تره‌بار، یونجه ، چغندرقند و بنشن است که در اراضی آبی و دیم روستا کشت می‌شوند.
آب کشاورزی از کاریز تأمین می‌شود.
دامداری سنتی در روستا رونق دارد. گوشت قرمز و انواع لبنیات از فرآورده‌های دامی این روستاست. شرایط مساعد اقلیمی موجبات رونق باغداری و تولید انواع میوه‌ها نظیر سیب، گلابی، زردآلو، انگور، هلو، شلیل و توت را فراهم آورده است.

بافت مسکونی[ویرایش]

روستای ییلاقی نامق در ناحیه سرکوهی استقرار یافته و بافت مسکونی متراکمی دارد. بیشتر خانه‌های آن در یک طبقه با سقف مسطح و پنجره‌های کوچک ساخته شده‌اند. مصالح عمده به کار رفته در ساخت خانه‌ها شامل سنگ، آجر، خشت، سیمان و آهن است. معماری سنتی روستا، بسیار ساده و قابل توجه است.
جاذبه‌های گردشگری چشم‌انداز ارتفاعات بلند پیرامون روستا، دشت‌های سبز و خرم، مراتع غنی و حاصلخیز، انواع گل‌ها و گیاهان دارویی (مانند آویشن ، گل‌گاوزبان ، گل ختمی و دم گاو ) بسیار زیبا و جالب توجه است.
از جاذبه‌های طبیعی روستای نامق می‌توان به مزارع کله باغی، کلاته حسین آباد و زمان آباد، کلاته شازده و علی آباد و کلات اسماعیل آباد اشاره کرد. اراضی و مراتع اطراف روستا، محل زیست انواع گونه‌های جانوری مانند روباه، شغال، گرگ، خرگوش، پلنگ و کبک است.

جاذبه های گردشگری[ویرایش]

روستای نامق به لحاظ تاریخی نیز، جاذبه‌های گردشگری قابل توجهی دارد. از مهم‌ترین این جاذبه‌ها می‌توان به آثار زیر اشاره کرد: قبر پدر شیخ احمد جام نامقی: شیخ ابوالحسن نامقی پدر شیخ احمد جام از عرفای معرف عصر خویش بوده است. مدفن وی در فاصله ۵۰۰ متری روستای نامق و در دشتی سبز و خرم واقع شده است. کاریز قدیمی: مظهر این کاریز در فاصله ۵۰۰ متری غرب روستا قرار دارد. عمر این کاریز، به قدمت روستا است و روزگاری، سنگ‌های هفت آسیاب آبی را گردش درمی‌آورده است. امروزه، از آسیاب‌های آبی، به جز خرابه‌هایی بر جای نمانده است. دیوار سنگی، از بقایای یک قلعه قدیمی است که در زبان محلی به آن کمر قلعه می‌گویند.

گورستان‌های باستانی[ویرایش]

در این روستا دو گورستان مروبط به پیش و پس از اسلام، در فاصلة اندکی از هم واقع شده‌اند. گورستان دوره اسلامی به گورستان جدید معروف است. قدیمی‌ترین سنگ قبر گورستان اسلامی، تاریخ سال ۱۱۳ هجری قمری را دارد. بقایای قلعة قدیمی روستا، در بلندترین بخش روستا، به نام ارگ قرار گرفته است.
در روستای نامق سه مسجد وجود دارد که به لحاظ معماری سنتی و نوع معماری، واجد ارزش‌های تاریخی است. مردم روستای نامق در اعیاد ملی و مذهبی به جشن و شادی و در ایام محرم و شهادت ائمه به سوگواری می‌پردازند و در آستانه تحویل سال نو، نان می‌پزند، زیرا معتقدند که در هنگام تحویل سال، هر خانه‌ای باید پر از نان باشد.
در ایام عید نوروز، با تهیة لباس نو، خانه تکانی، سبز کردن کوزه و پوشیدن لباس حاجی نوروز، به استقبال سال نو می‌روند. از دیگر مراسم روستا می‌توان به سیزده به در، آتش‌افروزی شب چهارشنبه سوری، برپایی جشن و مولودی خوانی در اعیاد مذهبی مانند میلاد امام رضا (ع)، پیامبر (ص) و اعیاد قربان و فطر اشاره کرد.
عروسی‌های محلی و برگزاری سوگواری‌های آیینی و سنتی همراه با حرکت هیأت‌های عزادار از دیگر مراسم سنتی روستاست.
سوارکاری، الک دولک و هفت سنگ، نیز بازی‌های بومی روستای نامق به شمار می‌آیند. بهره‌گیری از موسیقی سنتی و نواها و ترانه‌های محلی، به ویژه در مراسم جشن و شادی و عروسی‌های روستا رواج دارد.

صنایع دستی روستا[ویرایش]

مهم‌ترین صنایع دستی این روستا فرش بافی است که با طرح و نقش‌های گل کشمیری و تخت جمشید بافته می‌شوند. قالی، انواع لبنیات و میوه‌ها، از سوغاتی‌های روستای نامق به شمار می‌آیند.
از غذاهای رایج روستای نامق می‌توان به اشکنه، کالجوش، انواع نان محلی، انواع آش و کباب اشاره کرد.

دسترسی[ویرایش]

روستای نامق از طریق شهر کاشمر با جاده‌ای آسفالت قابل دسترسی است.

منبع[ویرایش]

پایگاه خبری روستانیوز







جعبه‌ابزار