نایه
استان
قمروستای نایه از منحصر به فرد ترین روستاهای استان قم از نظر آب وهوا موقعیت جغرافیایی آداب ورسوم ُسنتها ودارای زبان محلی ومهمان نوازی خاص میباشد.که قصد داریم جهت اگاهی علاقه مندان وگردشگران که قصد دارند اوقات خوشی را در این روستا بگذرانند با آگاهی واطلاعات بیشتر ازاین قطعه ازبهشت بازدید کنند
اداب ورسوم مردم[ویرایش]
مردم این روستا در اخرین جمعه از سال با یادکردن از اموات وگذشتگان ورفتن به سر مزارآنها از انواع .آجیل وشیرینی وتنقلات که قبلا برای دید وبازدیدهای نوروزی اماده کرده اند در مجومه(ظرف مسی شبیه بشقابهای بزرگ)بصورت مجزا گذاشته ودرآنجا با استفاده حاضران مابقی بصورت بهداشتی جمع آوری وبین افراد نیازمند که نمی توانند اجیل شب عید تهیه نمایند توزیع میکردد
بوره بیشیم= بیابرویم چدکری= چکار میکنی نمدگه= نمیخواهم کودیی=کجایی
چدواجی=چه میگویی بوره ایندو =بیا اینجا بش=برو مونمدگه = من نمی خواهم
نتایی بیشیم= نمی آیی برویم پیت کودیه=بابات کجاست بمرد=مرد
مو بیشیام=من رفتم مونتام = من نمی آیم مات کدیه= مادرت کجاست
این روستای زیبا مانند دیگر نقاط ایران عزیزمان شهدای گرانقدری درجنگ تحمیلی عراق عليه ايران با نامهای:شهید تولیت.جاج حسنی.غلامشاهی.یزدی.برادران آبادی ومحبی وغیره که فعلا نام بقیه آنها در ذهنم نمی باشد تقدیم انقلاب نموده است روحشان شاد یادشان گرامی
مقبره شاهزاده اسحاق در روستای نایه قم واقع شده و همواره پذیرای عاشقان و شیفتگان اهل بیت(ع) است.
قم یکی از استانهایی بوده که از نعمت امامزادههای فراوان بهرهمند است و مزار امامزاده اسحاق(ع) یکی از بقاع امامزادگان مدفون در روستای نایه قم محسوب میشود و نسب شریف وی با پنج واسطه به امام علی(ع) منتهی میشود.
وی سیدی جلیلالقدر، عظیمالشان و بسیار بزرگوار بود. پس از شکست قیام ابن طباطبا در سال ۲۰۰ ه.ق و با تحت تعقیب بودن سادات شرکتکننده در این قیام جمع کثیری از سادات علوی از خوف عمال عباسی پس از شهادت امام رضا(ع) از موطن خود حجاز به دیگر شهرهای اسلامی مهاجرت کردند که یکی از آن شهرها قم بود.
ابوالحسن عمری نسابه در این باره مینویسد: فرزندان جعفر بن محمد به خاطر خوف از عمال خلیفه عباسی در دیگر شهرهای اسلامی متفرق شدند. از این رو اسحاق و یعقوب فرزندان جعفر به قم و مظفر به فارس و محمد و هاشم به ری و سپس کرمان منتقل شدند.
برادر سیداسحاق به نام محمد پس از چندی سکونت در شهر ری و به خاطر ناآرامی موجود در این شهر به کرمان مهاجرت میکند و در این شهر فرزندی به نام احمد به وی عطا میشود.
از احمد سه فرزند به یادگار ماند که دو تن آنها به نام حسن و حسین در کرمان بودند. حسین بن احمد نوه برادری سیداسحاق فرزندی به نام زیدداشت که در نبرد علیه خوارج به شهادت رسید و اکنون آرامگاه وی در بم به شاهزاده زید مشهور و معروف است.
سیداسحاق از خوف عمال خلیفه به قریه نایه مهاجرت کرد و در آنجا صاحب فرزندی شد که ظاهرا نام وی را صفوری خاتون گذاشت. آرامگاه وی در منطقه خاکفرج قم مشهور و معروف است.
متاسفانه در منابع موجود از همسر و تعداد فرزندان سید اسحاق سخنی به میان نیامده و از تاریخ وفات او نیز گزارشی به ثبت نرسیده است، ولی با وجود واسطهها در نسب شریف او میتوان گمان زد که وی در ربع اول قرن سوم هجری وفات کرد.
نگاهی دیگر[ویرایش]
نايه از روستاهاي بسيار خوش آب وهواي استان قم بوده كه بين شهرهاي قم و تفرش ودستجرد در منطقه خلجستان واقع شده است .آب وهواي سرد در زمستان و خنك در تابستان اين روستا را به محلي براي گردشگران به خصوص اهالي قم تبديل نموده است داراي خاك حاصلخيزي براي توليد انواع محصولات كشاورزي بوده كه اهالي آن روستا بيشتر روي ۲ محصول گيلاس و گردو سرمايه گذاري و فعاليت مي نمايند.داراي سه امامزاده مشهور بنامهاي حليمه خاتون - ام سلمه و ام كلمه و شاهزاده اسحاق ميباشد.از نظر جغرافيايي داراي چهار بخش قلعه قند-قلعه بالا - تخت قلعه و محله پايين ميباشد.مزارع متعددي وابسته به اين روستا بوده كه نام برخي از آنها عبارت از ييلاق - بيدك- دره آلوچه - دره سير -گندگان- موؤك و ... ميباشد. آب آشاميدني مردم از چاه تامين ميشود اما براي كشاورزي داراي قناتهاي سیجوار -ورمك ،كاليانه ، د انبار .وميووار است.جوار
منبع[ویرایش]
وبلاگ روستای نایه