نفت چال


روستاي نفت چال/ سوادکوه / مازندران


معرفی روستا[ویرایش]

روستای نفت چال پهناور ترین روستای دهستان لفور در ارتفاع حدود ۴۵۰متری از سطح دریا واقع شده است. این روستا از ۱۲ آبادی کوچکتر شامل مرکز روستا و پلیکا، سوکلا، قاضی‌کلا، پاپک، تاشیه، سوته، میانسی، تپه سر، چل سرک و وساله، تشکیل شده است. ناحیه مرکزی روستا در چاله ای بین دو دره پاپک و پلیکا قرار دارد ولی آبادی های آن هریک بر روی تپه های اطراف، با چشم اندازی بسیار زیبا واقع شده اند. نفت چال از دو مسیر شیردارکلا- دئوتک و جوارم – بورخانی، قابل دسترسی است. خطوط انتقال انرژی نیروگاه نکا به تهران از وسط روستای عبور می کند.

حسینیه و سقا نفار روستای نفت چال[ویرایش]
حسینیه و عباسیه روستای نفت چال از سالهای بسیار دور در مرکز روستا بنا شده بود. اگر چه حسینیه دردهه های اخیر مرمت و بازسازی شده است و لی بنای عباسیه که برروی شش ستون چوبی حداث شده است، بسیار قدیمی و بر روی چوبهای استفاده شده با نقوش برجسته زیبایی حک شده است که بسیار دیدنی و حکایت از ذوق و سلیقه بنا کنندگان آن دارد. در سال های بسیار دور جوانان از شب هفتم محرم مراسم عزاداری خود را در آن برپا می کردند.

موزه ای برای یادمان های چوبی[ویرایش]
چقدر خوب می شد توسط افراد با ذوق محلی نفت چال، محلی بعنوان موزه به یادمان های چوبی لفور اختصاص می یافت. پنجره های ، مشبک و کتبیه و تزیینات صندوق مزار بقعه متبرکه و نیز دو لنگه در چوبی منبت کاری شده کتیبه دار متعلق به بقعه متبرکه امام زاده سید محمد آل کیا(ع) که انواع منبت - مشبک و قاب و گره را در خود جای داده است. بعنوان یک اثر تاریخی و قدیمی ترین اثر دست ساز روستای نفت چال، در آن نگهداری می شده است.
نفتچال پهناور ترین روستای دهستان لفور در ۴۷ کیلومتری شرق بابل و در بخش آزر رودبار لفور در کنار نواحی جنگلی لفور واقع شده است. تقریبا در منتهی الیه جاده شیردارکلا به لفور که پس از این روستا وارد روستای زیبای دیگری بنام بورخانی می شویم. مردمان نفت چال همانند سایر مردم روستا های دیگر لفور و اصولا سوادکوه، بسیار باصفا بوده و در گذشته دارای زندگی نیمه عشایری بوده که تابستانها را در ییلاقات لاکوم و لرزنه می گذرانند. حومه روستا از جنگلهای زیبا و دیدنی که رودخانه پایین دست آن در گذشته بسیار دیدنی که در تابستانها پذیرای بسیاری از علاقمندان جهت شنا یا ماهیگیری بوده است. متاسفانه این رودخانه در سالهای اخیر بواسطه احداث سد البرز بخش اعظم آن، بافت و بستر قدیمی خود را از دست داده است. آب این رودخانه در بالادست آن یعنی منطقه کفاک و خربمرد ویا در سرشاخه دیگر آن یعنی منطقه موزین و منپل بسیار زلال و محل تخمگذاری ماهی های عظیم الجثه آزاد بوده است. در حال حاضر متأسّفانه بدلیل عدم کسب وکار درست برای جوانان این روستا و روستا های مجاور، انگیزه ای برای ماندن در روستا باقی نمانده است.

منبع[ویرایش]
وبلاگ روستای نفت چال



جعبه‌ابزار