نقش روستاهای هدف گردشگری در توسعه اقتصادی


نقش روستاهای هدف گردشگری در توسعه اقتصادی
اراک - ایرنا - توسعه گردشگری به عنوان یکی از اهداف اصلی و برنامه های کلیدی دولت تدبیر و امید مطرح شده است که اجرای آن نیازمند نگاه درست، همه جانبه نگر و اثر گذار به ویژه در روستاهای هدف گردشگری است.

گردشگری به عنوان یک صنعت سالم و پاک نقش موثری در توسعه اقتصادی کشور دارد که روستاها نیز در این زمینه از ظرفیتهای زیادی برخوردارند.
روستاهای هدف گردشگری استان مرکزی با داشتن جاذبه های تاریخی، طبیعی و مذهبی می توانند در توسعه اقتصادی منطقه نقش مهمی ایفا کنند.
روستاهای استان مرکزی سرشار از مناطقی بکر، زیبا، تاریخی و مذهبی است و این بستر منحصر به فرد نه تنها بخش مهمی از جلوه های گوناگون ایران زمین است بلکه موقعیتی مناسبی برای درآمد زایی اهالی روستا محسوب می شود.
محور قرار دادن روستاها در سفر گردشگران، اهدافی از جمله جذب گردشگر و آشنایی مردم با آداب و رسوم منطقه را دنبال می کند که می تواند در ایجاد اشتغال و جلوگیری از مهاجرت جوانان تاثیر گذار باشد.
فرهنگ سازی در زمینه پذیرش گردشگر یکی از اقدامات لازم برای توسعه این صنعت درروستاها است و روستاییان باید بپذیرند که ورود گردشگرموجب درآمد افزایی و رونق هرچه بیشتر روستاها می شود و عمران، آبادانی، هموار کردن راه های دسترسی، بهسازی معابر، ارتقای کمی و کیفی امکانات موجود در روستا و ایجاد سرویس های بهداشی مناسب از جمله زیرساخت های توسعه گردشگری روستایی است.
ارتقای فرهنگ گردشگری مسافران نیز برای توسعه همه جانبه این صنعت در روستاها ضروری است، زیرا ا نباید محیط زیست تخریب و مزارع و باغ های دچار آسیب شود و یا با رها کردن زباله های تجدید ناپذیر و آلوده کردن رودخانه ها، محیط طبیعی روستا را نابود کرد.
استان مرکزی دارای یکهزار و ۶۵ روستا است که از این تعداد ۲۵ روستا به دلیل داشتن ویژگی های خاص به عنوان روستای هدف گردشگری انتخاب شده اند.
معاون گردشگری اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان مرکزی گفت: ۱۰ روستای استان از طرف هیات دولت و ۱۵ روستا از سوی میراث فرهنگی استان به عنوان هدف گردشگری تععین شده اند.
سیدحسن حسینی افزود: ویژگی های تاریخی، فرهنگی، طبیعی و مذهبی از جمله شاخصه هایی است که در معرفی و انتخاب این روستاها به عنوان روستاهای هدف گردشگری دخیل بوده است.
حسینی بیان کرد: وفس، هزاوه، انجدان، جاسب، شهابیه، آهو، سرآبادان و خورهه محلات از جمله روستاهایی هستند که در شهرستان های استان مرکزی به عنوان روستاهای هدف گردشگری معرفی شده اند.
وی گفت: ۲۵ روستای استان مرکزی مستعد انتخاب شدن به عنوان روستای هدف گردشگری هستند و علاوه براین، پنجاه روستا را نیز فرمانداری شهرستان های استان مرکزی دارای ظرفیت برای قرار گرفتن در لیست روستاهای هدف گردشگری معرفی کرده اند.
معاون گردشگری اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان مرکزی گفت: درنشست آینده کارگروه گردشگری ، این روستاها با ظرفیت و خصوصیات موجود مطرح و در صورت قبول اعضا به عنوان روستاهای هدف گردشگری معرفی می شوند.
حسینی گفت: اقامت شبانه گردشگر در روستا با عنوان بوم گردی از برنامه های راهبری صنعت گردشگری روستایی است که در استان مرکزی در تفرش، هزاوه و خمین در حال پیگیری و فراهم کردن امکانات برای بیتوته مسافران است.
وی توضیح داد: در بوم گردی، اهالی روستا خانه های خود را با امکانات اولیه در اختیاران مسافران قرار می دهند تا گردشگران با استفاده از این فضا، خاطره ای فراموش نشدنی از یک شب ماندن در روستا را تجربه کنند.
معاون گردشگری اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان مرکزی گفت: اشتغال مهمترین موضوعی است که در روستاهای هدف گردشگری مورد نظر است و در این زمینه ۳۰ میلیارد ریال اعتبار برای توسعه زیرساخت های روستاهای هدف گردشگری تخصیص یافته است.
حسینی افزود: به همین منظور این اعتبار در قالب تسهیلات به هر متقاضی به مبلغ ۱۰۰ میلیون ریال پرداخت می شود تا در روستاهای هدف، امکانات مورد نیاز اقامت مسافران و گردشگران را فراهم کند.
معاون هماهنگی امور عمرانی استانداری استان مرکزی نیز معتقد است: رونق حوزه گردشگری، اشتغالزایی و ارزش افزوده مالی از جمله مزیت هایی است که گردشگری روستایی به همراه دارد و نباید از این فرصت در چرخه اصلاح اقتصادی استان غافل بود.
مهدی زندیه وکیلی با یادآوری تنوع جاذبه های گردشگری در استان مرکزی افزود: گردشگران در یک سفر به این استان موفق به دیدن تمام آنها نمی شوند.
وی اظهار کرد: گردشگری که از آن به عنوان صنعت تمیز یاد می شود علاوه بر درآمدزایی، اشتغال وسیعی نیز ایجاد می کند، بنابراین کم توجهی و غفلت از این صنعت، قابل جبران نیست.
وی گفت: برای استفاده درست و هدفمند از گردشگری در روستاهای هدف به عنوان گنج پنهان، برنامه ریزی دقیق و کارشناسی ضروری است و تاکنون در بخش های تبلیغات، ساماندهی جاذبه های گردشگری و جذب گردشگر غفلت شده است.
معاون هماهنگی امور عمرانی استانداری استان مرکزی ادامه داد: معماری و بافت زندگی مردم در برخی از روستاهای استان برای مردم سایر استانها جذاب است و باید از این فرصت به عنوان یک صنعت درآمدزا بهره گرفت.
زندیه وکیلی افزود: روستاهای استان به ویژه روستاهای هدف گردشگری ظرفیت لازم برای اسکان و اقامت به منظور رشد و توسعه اقتصادی در روستاها را دارند و باید با نگاه درست به مقوله صنعت گردشگری اهتمام لازم در این زمینه را گسترش دهیم.
وی با بیان اینکه روستاییان باید نتیجه اقتصادی ورود گردشگران به روستاهای خود را لمس کنند، افزود: در صورتی که اهالی روستا از فواید حضور مسافران در روستاها مطلع شوند میزان استقبال از گردشگری افزایش می یابد.
معاون امور عمرانی استاندار مرکزی ادامه داد: با استفاده از ظرفیت دانش آموختگانی که در روستا هستند می توان برنامه منسجمی در راستای تبیین گردشگری هر منطقه با هماهنگی میان بخشی به مرحله اجرا درآورد.
زندیه وکیلی، روستاهای آهور، ورسان، سیاوشان و گرکان شهرستان آشتیان، انجدان، فارسیجان، هزاوه، شهسواران و کلاغ نشین شهرستان اراک، جلایر، دلارام، طاد، نقوسان و بازرجان شهرستان تفرش، نوده، قلعه ازرج، گوره زار، دهنو، چزان و غینرجه شهرستان خنداب، ورچه، نی شهر، خان آباد، فرنق، جمالرورد و طیب آباد شهرستان خمین، جاسب، هستیجان، خاوه، راونج و جوشق دلیجان، چناقچی، الویر، بند امیر، ورده و پیک شهرستان زرندیه، یولاق، دینارآباد، یل آباد و طراز ناهید شهرستان ساوه، سرسختی، عمارت و تکیه، اسکان، حک و تواندشت علیا شهرستان شازند، فشک، دولت آباد و درویشان شهرستان فراهان، وفس، اسفندان، چهرقان، سمقاور، آقچه کهریز، طرلان و سیجان شهرستان کمیجان و آبگرم، خورهه و آتشکوه شهرستان محلات را به عنوان روستاهای هدف گردشگری استان مرکزی عنوان کرد.
استان مرکزی واقع در قلب کشور با وسعت ۲۹ هزار مترمربع و یک میلیون و ۴۱۴ هزار نفر جمعیت هم اینک سهم بسزایی در درآمد سرانه ناخالص ملی از منظر صنعت دارد اما چهره فرهنگی و گردشگری استان کمتر معرفی شده است.
ایجاد زیرساختها، اجرای برنامه های جذاب نظیر گردشگری روستایی و معرفی آثار استان مرکزی زمینه را برای افزایش سهم این بخش در اقتصاد این استان فراهم کرده و با انجام برنامه های صحیح ، نقش آفرینی گردشگری در این زمنیه دور از انتظار نیست.ک/۴
گزارش : معصومه ابراهیمی



جعبه‌ابزار