نقش عناصر ماکرو در محیط کشت


نیتروژن : در ساختمان پروتئین ها ، نوکلئوتید ها ، برخی کوانزیم ها وجود دارد.
فسفر : در ساختمان اسید های نوکلئیک ، ATP و مواد حد واسط فتوسنتز وتنفس وجود دارد.
پتاسیم : مهمترین کاتیون تنظیم کننده فشار اسمزی در سلول می باشد.
کلسیم : در بیوسنتز دیواره سلولی موثر است.
منیزیم : در ساختمان کلروفیل نقش دارد و به عنوان کوفاکتور عمل می کند.
گوگرد : در ساختمان اسید های آمینه مثل سیستئین و متیونین ( پیش ماده سنتز اتیلن ) نقش دارد و در ساختمان برخی کوانزیم ها دیده می شود.


عناصر میکرو[ویرایش]

این مواد به مقداری کمتر از ۰.۵ میلی مول بر لیتر مورد نیاز گیاه می باشند.این عناصر شاملFe , Mn , Cu , B , Zn , Co , I , Mo می باشند.در میان این عناصر فقط آهن به صورت استوک جداگانه و بقیه عناصر به صورت یک استوک (استوک میکرو) ساخته می شود.
معمولا استوک آهن درون فویل پیچیده می شود زیرا نور تجزیه کننده آهن است. محلول استوک نمک های میکرو همانند استوک نمک های ماکرو برای کوتاه مدت در یخچال قابل نگهداری است. و برای نگهداری طولانی مدت ، از فریزر استفاده می شود.

نقش عناصر میکرو در محیط کشت[ویرایش]

مس : به عنوان کوفاکتور عمل می کند و در واکنش های زنجیره انتقال الکترون نقش دارد.
روی : در بیوسنتز کلروفیل و هورمون اکسین موثر است و به عنوان کوفاکتور نیز عمل می کند.
آهن : در زنجیره انتقال الکترون موثر است.
منگنز : به عنوان کوفاکتور عمل می کند.
مولیبدن : به عنوان کو فاکتور عمل می کند و در ساختمان برخی آنزیم ها دیده شده است.
کبالت : در ساختمان برخی ویتامین ها مثل B۱۲بکار رفته است.
ید : به دلیل سمیت ، کاربرد زیادی در کشت بافت ندارد.
بور : به عنوان کوفاکتور عمل می کند.

قندها یا هیدرات های کربن[ویرایش]

به دلیل نور کم در محیط درون شیشه ای، فتوسنتز چندانی صورت نمی گیرد، لذا افزودن قند در محیط کشت کاملا ضروری است. معمولا از قند ساکاروز ، فروکتوز و گلوکز استفاده می شود. میزان غلظت قند افزوده شده به محیط ، بستگی به نوع ریز نمونه (Explant) و سن آن دارد. مثلا جنین های جوان به درصد بالاتری قند نیاز دارند. نکته مهمی که باید توجه کرد اینست که قند ها در اثر اتوکلاو نمودن، دچار تغییر می شوند.

ویتامین ها[ویرایش]

اکثر ویتامین ها توسط گیاه ساخته می شود؛ لیکن اضافه نمودن برخی از ویتامین هانظیر اسید نیکوتینیک(B۳) ، تیامین (B۱) ، پیرودوکسین (B۶) و... به محیط کشت ضروری است. همچنین از ویتامینC به عنوان آنتی اکسیدان استفاده می شود. ویتامین ها معمولا به صورت استوک۱۰۰X ( یعنی صد برابر) تهیه می شوند عموما ویتامین ها را توسط صافی ، استریل می کنند و از اتوکلاو (به دلیل حساسیت ویتامین ها به گرما) استفاده نمی شود.

هورمون ها[ویرایش]

معمولا هورمون ها در ایجاد تمایز و شکل گیری اندام ها موثر هستند، مهمترین هورمون های گیاهی که در کشت بافت استفاده می شوند عبارتند از : اکسین ، سیتوکینین ، جیبرلین. البته گاهی هم از آبسزیک اسید استفاده می گردد. سیتوکینین از مهمترین هورمون ها در تمایز بافت ها می باشد. استفاده از جیبرلین ، محدود به کشت جنین است چون جیبرلین از اندام زایی( ارگانوژنز) جلوگیری می نماید. اکسین کاربرد زیادی در کشت بافت دارد و شامل IAA ( اکسین طبیعی که به دلیل ناپایداری در مقابل نور و دما ، درون فویل نگهداری می شود) ، NAA ، IBA، ۲,۴,D ( از ۲,۴,D استفاده چندانی در کشت بافت نمی شود چون این ماده سبب ایجاد موتاسیون می کند ونیز مانع فتوسنتز می باشد ، ولیکن از ۲,۴,D در القا جنین زایی سوماتیکی بهره می گیرند.

پیوندها[ویرایش]

بانک مقالات کشاورزی



جعبه‌ابزار