نقش و کارکرد رسانه ها در تحقق جهاد اقتصادی


نگاهي به تصميم مقام معظم رهبري در تصويب سند چشم‌انداز ۱۴۰۴ و تأكيد مستمر ايشان بر تحقق اهداف اين سند كه هدف اصلي آن كسب مقام اول براي ايران در حوزه هاي مختلف در ميان كشورهاي منطقه است، حاكي از آن مي باشد كه فعاليتهاي ديگري چون ابلاغ سياست‌هاي اصل ۴۴ قانون اساسي، تصويب سياست‌هاي كلي برنامه‌هاي توسعه چهارم و پنجم و ... و حتي نامگذاري سالها همگي زمينه‌سازي براي تحقق اهداف سند چشم‌انداز و ارايه نقشه راهي است كه در مسير حركت به سوي تعالي كشور بايد به آنها توجه داشت.
نامگذاري هر سال كه از اواسط دهه ۷۰ از سوي مقام معظم رهبري آغاز شد را مي توان شاه كليدي براي برنامه ريزي دستگاه هاي مختلف در هرسال و در راستاي هدف مهم تحقق سند چشم انداز ۱۴۰۴ ديد. اين نامگذاري ها كه با توجه به مصالح و ضروريات كشور و رويكرد ارايه نقشه راهي در برنامه هاي آتي كشور صورت مي گيرد، در سه سال اخير با نگاهي كاملا استراتژيك به مسايل اقتصادي كه از مهمترين مسايل حال حاضر كشور مي باشد، اختصاص يافته است.
به نظر مي رسد انتخاب نامهاي "اصلاح الگوي مصرف "، "همت مضاعف و كار مضاعف " و "جهاد اقتصادي " براي سه سال اخير از سوي مقام معظم رهبري، حاكي از توجه ايشان به دغدغه هاي اقتصادي مردم از يك سو و توجه دادن دولتمردان از سوي ديگر به اين مهم مي باشد.
شايد يكي از مهمترين برداشت ها از سال "جهاد اقتصادي " را بايد در انتخاب واژه ها جستجو كرد. واژه "جهاد " كه از واجبات اسلامي و داراي پشتوانه اي عظيم در فرهنگ اسلامي است، نشان مي دهد تلاش ها در حوزه اقتصادي را بايد مقدس تلقي كرد. متاسفانه بعد از پايان جنگ تحميلي و آغاز طرح هاي تحول اقتصادي، صحنه كار و تلاش، رنگ جهادي خود را وانهاد و منفعت فردي بر روح تلاش ها غلبه يافت؛ برهمين اساس به نظر مي رسد يكي از الزامات تحقق شعار هوشمندانه "جهاد اقتصادي " را بايد در حوزه فرهنگ سازي جستجو كرده و سعي كرد فضاي كار و تلاش را از نگاه مادي گرايانه و منفعت جويانه فردي به سمت حركت هايي با بن مايه هاي معنوي و جهادي هدايت نمود؛ چرا كه نتيجه اقتصاد منهاي فرهنگ، چيزي جز نظام سرمايه داري كه مظهر برده داري جديد و چپاول و تحقير ملتهاست، نخواهد بود و قطعا رسانه ها در تبيين اين نگاه فرهنگي و مؤلفه هاي آن نقشي مهم و وظيفه اي سنگين خواهند داشت.
رسانه ها در دنياي امروز و نيز در كشور ما به عنوان ابزاري فراگير و تاثيرگذار قادرند بر جريانهاي مختلف اثرگذار بوده و آنها را با شاخص عدالت خواهي و همگرايي ملي سنجيده و تحليل كنند. در شرايط كنوني نيز با توجه به شروع حركت مهم هدفمندي يارانه ها در كشور، رسانه ها مي توانند با پرهيز از شعارزدگي و با ارائه اطلاعات صحيح و دقيق در زمينه اقتصادي، توانمند كردن مردم براي مشاركت مستقيم در توسعه اقتصادي، توجه به مفاهيم جهاد اقتصادي و مصاديق آن و نيز بررسي و شناسايي عملكرد دستگاه هاي مسوول، نقش مهمي را در اين حوزه ايفا كرده و جلوه اي درخشان از وحدت ملي را اين بار در بخش اقتصادي، تجلي بخشند. البته حفظ اين وحدت نيز قطعا مستلزم رعايت برخي نكات از سوي تمامي مسوولان، سازمانها و نهادهاي مرتبط و هم چنين رسانه هاست كه پرهيز از سياست زدگي در حوزه اقتصاد، اجتناب از بخشي نگري منطقه اي و موضوعي، دوري جستن از ادبيات پرخاش در نقد مجريان، بكارگيري ادبيات تفاهمي براي دستيابي به راه حل هاي مشترك، تمركز بر مشتركات و پرهيز از نقاط افتراق بويژه در حوزه هاي راهبردي از جمله آنهاست.
از سوي ديگر نيز نبايد فراموش كرد كه رسانه ها بدون مخاطب شناسي دقيق و سعي در بيان مفاهيم جهاد اقتصادي و مصاديق آن به زباني همه فهم براي تمامي اقشار جامعه از نخبگان و دانشگاهيان گرفته تا توده مردم به موفقيتي در انجام وظايف خود در تبيين جهاد اقتصادي دست پيدا نخواهد كرد؛ چرا كه حركت جهادي، حركتي سازماني، دولتي يا منحصر به گروه خاصي نيست؛ بلكه يك حركت ملي است كه تمام بدنه جامعه بايد با آن درگير و همراه باشد.
رسانه ها هم چنين مي توانند و بلكه بايد با ديده باني و رصد دقيق نقاط ضعف و قوت اقتصاد داخلي و نيز جهاني، افقي درست و شناختي دقيق تر از مزاياي نسبي اقتصاد كشور را در اختيار مسوولان و مردم قرار دهند و از آنجا كه يكي از مشخصه‌هاي كار جهادي، استمرار آن است، آنها مي توانند با گفتمان سازي و بسترسازي فرهنگي، راههاي صحيح و مطلوب توليد ثروت را ترويج كرده و كارآفريني، نوآوري و اشتغالزايي را مورد تشويق قرار دهند.
هم چنين رسانه ها به عنوان واسطه اي ميان مردم با نخبگان و مسوولان جامعه مي توانند در جلوگيري از ايجاد بحران در مواقع خاص نقش مهمي بر عهده داشته و با اطلاع رساني صحيح و به موقع هر دو طيف را نسبت به دغدغه هاي يكديگر آگاه سازند، ضمن اينكه از نقش مهم رسانه ها در ايجاد تفاهم ميان سياستمداران بويژه در حوزه اهداف كلان اقتصادي كشور از طريق پرهيز از ورود به مسايل اقتصادي با اغراض جناحي نيز نبايد غافل شد.
علاوه براين رسانه ها نبايد از عمليات رواني و تبليغات رسانه هاي بيگانه براي ناكارآمد جلوه دادن حركتهاي اقتصادي كشور كه نمونه آن را در خط تبليغي سال گذشته آنها با محوريت تحريم هاي اقتصادي مشاهده كرديم، غفلت كنند. تعامل رسانه ها با مسوولان در بيان نقاط ضعف و قوت در مراحل مختلف عملياتي كردن طرح هاي اقتصادي و به بيان ديگر اطلاع رساني شفاف و بهنگام قطعا در خنثي و بي اثر كردن عمليات رواني رسانه هاي دشمن نقش مهمي خواهد داشت.
در اين ميان به نظر مي رسد رسانه‌ها در كنار اطلاع رساني صحيح، شفاف و به موقع بايد همكاري‌هاي مشتركي را نيز براي برنامه‌ريزي و فعاليت در يك خط مشترك رسانه‌يي جهت تبيين و تحقق فرمايشات رهبري در سال "جهاد اقصادي " دنبال كنند كه پيشنهاد تشكيل كارگروه عملياتي براي تدوين راهبرد رسانه يي جهاد اقتصادي مي تواند راهكار خوبي در اين حوزه باشد، به شرط آنكه در گذر ايام به فراموشي سپرده نشود.
نويسنده:ليلا خانزاده / منبع: سايت سازمان تبليغات اسلامي
وبلاگ یک استکان چای داغ    


رده‌های این صفحه : مقالات جهاد اقتصادی




جعبه‌ابزار