نمنق


بهشت گمشده 'نمنق' در جنگل های ارسباران
تبریز- ایرنا- روستای نمنق از توابع بخش سیه رود شهرستان جلفا از جمله روستاهای زیبا و دیدنی آذربایجان شرقی است که در دل جنگل های زیبای ارسباران آرمیده و گردشگران را به گردش در سبزی جان فزا و عطرآگین خود در فصل بهار دعوت می کند.



فهرست مندرجات
۱ - وجه تسمیه

وجه تسميه[ویرایش]

وجه تسمیه نام این روستای زیبای آرمیده در میان تپه های سرسبز و آکنده از درخت، با رطوبت بالای آن ارتباط دارد و در واقع معادل فارسی اسم روستا را می توان 'مرطوب' و 'نمناک' گذاشت که ریشه در هوای مه آلود و بارانی جنگل های ارسباران دارد.
'نمنق'، آخرین روستای حوزه استحفاظی شهرستان جلفا در امتداد رودخانه مرزی ارس است و دستیابی به محل روستا برای گردشگران و علاقه مندان به دیدار از آن، به شکلی ناخواسته با تماشای زیبایی های سحرآمیز 'ارس' که به مانند ماری در میان کوه های برافراشته دو سوی رودخانه می خزد، همراه است.
برای رسیدن به روستای تماشایی 'نمنق' باید از شهر جلفا حدود ۱۱۰ کیلومتر در امتداد ارس رانندگی کرد که طی این مسیر نسبتا طولانی با چشم اندازهای افسون کننده ای از جاذبه های تاریخی و طبیعی منطقه مرزی ارس آکنده است.
در مسیر جلفا به روستای نمنق می توان از آبشار تحسین برانگیز 'آسیاب خرابه' که از جبهه شمالی بلندی های کوه کیامکی سرچشمه می گیرد و طاق های خزه ای پر از آب آن شهره عام و خاص است، دیدن کرد.
حضور در امامزاده 'سیدمحمدآقا' فرصتی برای استفاده معنوی از سفر به روستای 'نمنق' در اختیار گردشگران این روستای دیدنی می گذارد و بازدید از حمام تاریخی عباس میرزای قاجار در روستای قدیمی 'کردشت' نیز یادآور رونق و آبادی این منطقه مرزی در سال های دور است.
سفر به روستای جنگلی-کوهستانی 'نمنق' از جلفا، جاذبه ها و چشم اندازهای فراوان دیگری نیز دارد؛ رانندگی در حاشیه رودخانه ارس و در پای رشته های کوه هایی که بعد از گذشت حدود دو سده هنوز نیز دیوارهای خرابه استحکامات نظامی عباس میرزای قاجار را دل خود به امانت نگه داشته است، نوستالژی اراده و همت ایرانی - اسلامی برای حفظ استقلال وطن در برابر ارتش تا بن دندان مسلح امپراطوری تزار در اوایل قرن نوزدهم را در ذهن عابران و گردشگران تداعی می کند.
دیدار از روستای تاریخی و پلکانی اشتبین به عنوان زادگاه فضولی، شاعر قصیده سرای نامدار ایران و خوردن انارهای شیرین دانه سفید و سرخ آن می تواند لحظات مانایی را در جان و دل رهگذران مسیر جلفا-نمنق ثبت و ضبط کند.
مسافر کوی 'ارس' شهرستان جلفا بعد از طی ۱۱۰ کیلومتر راه پرپیچ و خم و عبور از فراز و فرود جاده حاشیه ای رودخانه به روستایی می رسد که انگار همه زیبایی های طبیعت را یکجا در خود گردآورده است تا 'هر که را یک بار گذر در آن افتد دیگر دل از آن کشیدن نتواند'.
'نمنق' به دلیل واقع شدن در منطقه کوهستانی جنگل های ارسباران از اوایل خرداد هر سال شاهد مناظر دلربایی است که تماشای آن مصداق عینی 'تجلی خالق' است.
جاده دسترسی به روستای ۱۰۰ نفری 'نمنق' ترکیبی از طبیعت کوهستانی با کوه های خشن و سر به فلک ساییده پیرامون رودخانه مرزی ارس و جنگل های سرسبز و انبوه و در عین حال خنک ارسباران است که همین ویژگی 'نمنق' را متمایز از دیگر جاذبه های گردشگری روستایی کشور کرده است که معمولا تنها یکی از ویژگی های طبیعت چهار فصل را دارا هستند.
در جاده دسترسی به 'نمنق' با حرکت در یک مسیر سربالایی و در عین حال فرح بخش می توان درختچه های ترشک و تمشک وحشی را به وفور مشاهده کرد که با گذر از این مناظر بکر و طبیعی و ثبت خاطرات به یاد ماندنی به محل روستا می رسیم.
روستای نمنق جزو روستاهای پلکانی شکل بوده و در دره ای کم عمق واقع شده که صدای شرشر آب های جاری و در کنار آن گاه گاه صدای حیوانات وحشی بر زیبایی های این منطقه می افزاید.
ساکنین روستا که عمدتا به دامداری مشغول هستند در مهمان نوازی از گردشگران شهره عام اند و با هر آنچه که از راه دامداری به دست می آورند، رسم میزبانی بر جای می آورند.
هر چند روستای نمنق از منظر ساخت و ساز و عمران به دلیل دوری از مرکز شهرستان جلفا و موقعیت جغرافیایی صعب العبورش از محورمیت رنج می برد، اما داشته های طبیعی و خدادادی آن چنان غنی است که در صورت اندک سرمایه گذاری و تبلیغات می تواند به یکی از جاذبه های گردشگری مهم آذربایجان شرقی در حوزه گردشگری روستایی تبدیل شود.
در تبیین مهمان نوازی ساکنان 'نمنق' همین بس که آنان معمولا به گردشگران اجازه اقامت شبانه خارج از روستا را نمی دهند تا مبادا میهمان یا میهمانان شان توسط حیات وحش غنی منطقه آسیب ببینند.
'نمنق' که آمیزه ای از زیبایی های جنگل، مرتع و کوهستان وحشی است، مناظر و چشم انداز زیبا و بکری دارد و معمولا به گردشگرانی که این روستا را به عنوان مقصد خود انتخاب کرده اند، سفارش می شود در سفر به آنجا، دوربین عکاسی و فیلمبرداری را برای ثبت لحظه های ناب و خاطره انگیز، فراموش نکنند.
بدیهی است شهرستان جلفا که روستای 'نمنق' در منتهی الیه غرب آن واقع شده است، خود نیز با داشتن دهها اثر تاریخی و اماکن دیدنی یکی از مناطق گردشگری و تفریحی شمال غرب کشور در استان آذربایجان شرقی به شمار می رود.
کلیسای سن استپانوس، آبشار تاریخی آسیاب خرابه، روستای تاریخی اشتبین، مجموعه حمام کردشت، برج دوزال، امامزاده سید محمد آقا نوجه مهر، حمام تاریخی جلفا ، رودخانه ارس و بازارهای عرضه محصولات خارجی از ظرفیت های گردشگری شهرستان جلفا می باشد.
این شهرستان با جمعیتی افزون بر ۵۶ هزار نفر در فاصله ۱۲۵ کیلومتری تبریز مرکز آذربایجان شرقی واقع شده و از طریق رودخانه ارس با جمهوری خودمختار نخجوان و جمهوری ارمنستان مرز مشترک دارد.
از: مقصود هوشمند



جعبه‌ابزار