نوشیروان


روستاي نوشيروان/جلفا/آذربايجان شرقي
نوشیروان یک از دهات شهرستان مرزی جلفا می باشد که در جنوب شهر جلفا قرارد دارد. روستای نوشیروان در ۱۶ کیومتری شرق هادیشهر واقع شده و از روستاهای دهستان ارسی می باشد.

نوشیروان یک از دهات شهرستان مرزی جلفا می باشد که در جنوب شهر جلفا قرارد دارد. روستای نوشیروان در ۱۶ کیومتری شرق هادیشهر واقع شده و از روستاهای دهستان ارسی می باشد. مختصات جغرافیایی روستای نوشیروان همانطور که گفته شد از طرف شمال به شهر جلفا و رود پر ابهت ارس منتهی می شود و از طرف جنوب به روستای خوش آب و هوای ارسی و کوههای سر به فلک کشیده کیامکی منتهی شده است در سمت خاور این روستا دشت بزرگ افشار و روستاهای داران و افشار و در قسمت باختر آن نیز دشت عظیم گردیان و شهر هادیشهر و منطقه آزاد تجاری -صنعتی ارس قرار دارد.
از نظر بافت جمعیتی اکثر جمعیت این روستا جوان و جویای کار هستند. البته به علت وجود برخی مشکلات طی سالاهای اخیر عمده جمعیت این روستا به جلفا و هادیشهر مهاجرت کردند. کشاورزی و باغداری و البته دامداری در این روستا رونق خاصی دارد. در این روستا اکثر اشخاص صاحب باغی در زمینهای زراعی این آبادی هستند، البته کشاورزی در روستا بین سنتی و مکانیزه است و کاشت محصولاتی همچون گندم و جو و نخود و ... در این روستا رونق خاصی دارد. منظور از بین سنتی و مکانیزه این است که کاشت و آبیاری مزارع محصولات کشاورزی به صورت سنتی و برداشت آن به صورت مکانیزه انجام می گیرد.
در روستای نوشیروان یک معدن نمک سنگی وجود دارد و سابق بر این اکثر مردم در اواسط پاییز برای استفاد در زمستان از روستاهای دور و نزدیک به وسیله چهار پایان نمکهای قطعه قطعه شده را به منازلشان می بردند و بعضی افراد نیز با فروش نمک امرار معاش میکردند ولی حلا فقط خانوارهایی که به نمک آنجا نیاز دارند از آن استفاده می نمایند. در نزدیک روستا معدن گچ نیز وجود دارد.
وجه تسمیه روستا از این قرار است که در زمان خسرو انوشیروان، روستا شکارگاهی زیبا و خوب بود. بطوری که پادشاه ایران بیش از شش ماه را در این شکارگاه با سربازان سلطنتی گذراند. پس از مراجعت شاه به پایتخت دو نفر از سربازان حکومتی جهت حفاظت از شکارگاه در این مکان مانده و از پادشاه ایران که هر سال به این مکان می آمد پذیرائی می کردند. تا بعد از فوت خسر و انوشیروان سربازان به پایتخت مراجعه نموده و چندین خانوار در آنجا مانده و به ساخت بنا هایی اقدام کردند و آنجا را انوشیروان نامیدند.

منبع: وبلاگ روستای نوشیروان



جعبه‌ابزار