نیوانین
ارس گزارش میدهد
نجوای عاشقانه نخلها در نیوانین
آیین نخلگردانی قدمتی چند صد ساله دارد و زمانی که دو نخل امام حسین(ع) و امام حسن (ع) در روز عاشورا به هم میرسند غوغایی به پا میشود که دل هر بینندهای را به لرزه وا میدارد و اشک چون سیل از دیده روان میشود.
به گزارش خبرگزاری فارس از گلپایگان، پس از به روی کار آمدن دولت صفویه و آغاز دوره تشیع در ایران مراسم تعزیهخوانی، مدیحهسرایی، تشکیل هیئتها و دستههای عزاداری وارد آداب و رسوم مردم کشور شد و گلپایگان هم که در مرکز کشور بود و شهرها و آبادیهای زیادی داشت از این امر مستثنی نبود.
شهرستان گلپایگان شامل سه شهر گلپایگان، گوگد و گلشهر میشود و دارای ۵۲ روستا است که در این میان دو روستای نیوان نار و نیوان سوق به نیوانین مشهور هستند و به لحاظ آیین مذهبی و سنتی نخلگردانی از اهمیت ویژهای برخوردارند.
امام جماعت و رئیس هیئت امنای مسجد جامع نیواننار در گفتوگو با خبرنگار فارس درباره این آیین سنتی اظهار کرد: آیین نخلگردانی در نیوانین قدمتی بیش از یک قرن دارد و ریشسفیدان و اهالی روستا نیز از پدران و مادرانشان و آبا و اجدادشان در خصوص نخل و نخلگردانی صحبتهای زیادی شنیدهاند و اعتقاد خاصی به آن دارند و معتقدند افراد زیادی از نخل امام حسین (ع) حاجت گرفتهاند.
حجتالاسلام محمدرضا اعجازی افزود: دو روز پیش از عاشورا ریش سفیدان و پیرمردها در مساجد روستای نیوانین جمع میشوند و با خواندن زیارت عاشورا، دعای توسل و ذکر صلواتهای متوالی نخلها را با پارچههای سبز و مشکی که مزین با نام ائمه اطهار و آیات قرآن است، تزئین میکنند.
وی ادامه داد: صبح روز تاسوعا مردم نیواننار نخل را بر روی دوش گرفته و به طرف امامزادههایی که علمدار نام دارد و گلزار شهدا است حرکت میکنند و طی این مسیر مردم عزادار پای برهنه به استقبال نخل میروند و افرادی که نذر و قربانی دارند با ذبح گوسفند و گاو نذر خود را در مقابل نخل ادا میکنند.
روحانی کانون فرهنگی هنری اباعبدالله الحسین(ع) نیواننار با بیان اینکه مادران فرزندان و طفلان کوچک خود را در آغوش میگیرند و از زیر این محمل عبور میدهند، تصریح کرد: مادران با این کار فرزندان خود را بیمه ائمه اطهار میکنند و برای آنان طلب عافیت و سلامتی دارند.
اعجازی افزود: صبح روز تاسوعا نخلها بر دوش عاشقان و عزاداران حسینی قرار میگیرد و مردم روستا به زیارت اهل قبور میروند و برای آنان طلب آمرزش میکنند.
وی بیان کرد: از سالیان خیلی دور رسم بر این بوده برای اتحاد و دوستی و انسجام بیشتر بین دو روستا ریش سفیدان و معتمدین نیواننار با احترام خاصی یک روز پیش از تاسوعا به نیوان سوق بروند و از آنان دعوت کنند تا در مجلس مشترکی به عزاداری امام حسن (ع) و امام حسین (ع) بپردازند.
روحانی کانون فرهنگی هنری اباعبدالله الحسین (ع) نیواننار با بیان اینکه در روز عاشورا هیئت عزاداری نیواننار با طبل، نی، زنجیر، سینهزنی و نوحهخوانی و نخل بر دوش به نیوان سوق میروند، خاطر نشان کرد: در این هنگام هیئت عزاداری و نخل امام حسن (ع) هم به استقبال آنان میآیند و دو نخل به سان روبوسی و احترام سرها را به هم نزدیک میکنند و گویی سالهاست نجوایی عاشقانه با هم داشتهاند و حال که به هم رسیدهاند از کربلا و ظلمهایی که به آنان رفته است، سخنها دارند.
اعجازی گفت: نکته جالب این است که هر دو هیئت نیوانین در این لحظه با یکدیگر همنوا میشوند و همه در سوگ سالار شهیدان یک صدا فریاد «یاحسین» و «یا الله» و «یا ثارالله» سر میدهند و این لحظه نابترین، زیباترین و معنویترین لحظه عزاداری محسوب میشود که دل هر بینندهای به لرزه در میآید و اشکها از دیدهها روان میشود.
وی اظهار کرد: آیین معنوی و سنتهای مذهبی با اعتقادات مردم ایران اسلامی در هم آمیخته شده است و نه تنها در ایران بلکه در سایر کشورهای دنیا هم عشق به حسین تا ابد در دلها جاری خواهد ماند.
امام جماعت و رئیس هیئت امنای مسجد جامع نیواننار اعتقاد دارد استاد و سازنده دو محمل و یا دو نخل نیواننار و نیوار سوق یک نفر بوده است و چون نخلها نمادی از امام حسن (ع) و امام حسین (ع) است، برای احترام برادر کوچکتر نسبت به برادر بزرگتر نخل نیواننار حدود ۲۰ سانتیمتر از نخل نیوان سوق کوچکتر ساخته است.
وی ادامه داد: مردم نیوانین به نخلهای این روستا اعتقاد قلبی دارند و از کودکی با این نخلها انس و الفت گرفتهاند و هر وقت گره و مشکلی در کارشان پیش میآید به این نخلها متوسل میشوند.
روحانی کانون فرهنگی هنری اباعبدالله حسین (ع) نیوان نار تاکید کرد: انقلاب اسلامی ادامه نهضت عاشورا است و شهدا به ندای «هل من ناصر ینصرنی» امام زمانشان جواب دادند و در راه آرمانهای نظام اسلامی به شهادت رسیدند و امیدواریم روزی پرچم سرخ امام حسین(ع) به دست صاحب اصلیاش ولیعصر (عج) بیفتد و عدالت بر جهان حکمفرما شود.
تصاویر