نیگ


«نيگ» روي رينگ مشکلات [۱]
روستاي نيگ در ۳۳ کيلومتري جنوب غربي قاين در منطقه اي کوهستاني از بخش سده قرار گرفته است. اين روستا از جنوب به روستاي سراب و چاره ، از مغرب به آفریز ، از شرق به روستاي ورنجان و زول و از شمال به روستاي آویچ متصل است.
دهيار نيگ با بيان اين مطلب گفت: اين روستا ۱۷۰ خانوار جمعيت دارد و شغل اهالي آن کشاورزي، دامداري و دیم کاری است. «اکرمي» محصولات کشاورزي نيگ را شامل گندم ، جو ، هندوانه ، خربزه ، زعفران ، زرشک ، بادام ، پسته و زیره سیاه و زیره سبز و گیاهان دارویی همچون آویشن ، کاکوتی ، بادرنجبویه ، کلپوره ، ترنجبین ، اسپند و شیرین بیان برشمرد و قالي، قاليچه، گليم و جاجيم را از جمله صنایع دستی روستا دانست.
به گفته وي، اين روستا حدود ۸ رشته قنات داشته که بر اثر خشکسالي هاي متوالي ۶ رشته آن خشکيده است و ۲ قنات ديگر نيز آبدهي چنداني ندارد و نبود آب براي کشاورزي باعث شده است تعداد زيادي از جوانان روستا به قاین ، گناباد ، مشهد و تهران مهاجرت کنند.


ميراث فرهنگي به دژ نيگ توجه کند[ویرایش]

«اکرمي» در ادامه صحبت هاي خود به دژ زيرزميني روستا اشاره و اضافه کرد: اين دژ قديمي يک اثر تاريخي در قاینات است که در دل تپه اي ايجاد شده و به عنوان يک زيستگاه مخفي از آن استفاده مي شد.
وي افزود: در اين دژ زيرزميني مستحکم برخي مردم زندگي مي کردند و هنوز بقاياي خانه هاي مسکوني آنان در دل تپه و داخل زمين مشاهده مي شود به علاوه در داخل دژ هنوز بقاياي محرابي نمايان است که حاکي از عبادت مردم در آن محل است.وي ادامه داد: اين دژ در زيرزمين به قلعه کهنه روستا که از نوع قلعه هاي تدافعي بوده راه داشته و قلعه کهنه نيز از بين رفته و آثار کمي از آن باقي است.وي از مسئولان ميراث فرهنگي خواست براي مرمت، بازسازي و حفاظت از اين آثار تاريخي اقدام کنند.

کمبود زمين براي ساخت و ساز[ویرایش]

عضو شوراي اسلامي نيگ هم نبود خانه عالم، نبود ساختمان دهياري و کمبود آب کشاورزي را از جمله مشکلات عمده اين روستا عنوان کرد و بهسازي کوچه ها و ترميم بافت مسکوني را ضروري دانست.
«اکبري» يکي از مشکلات اساسي اين روستا را محدوديت بافت مسکوني و کمبود زمين براي ساخت و ساز و در نتيجه مهاجرت جوانان دانست و افزود: توسعه روستا به دليل واقع شدن روي تپه ها امکان پذير نيست، از مسئولان درخواست مي شود حال که بر اثر زلزله آذر امسال خسارات زيادي به منازل قديمي و مسکوني اهالي وارد شده است براي انتقال روستا به فاصله ۲ کيلومتري در دشت نيگ که هم به مزارع کشاورزي نزديک و هم قابل توسعه است، اقدام کنند.به گفته وي، مسئولان به جاي هزينه هاي کلان در طرح هادي روستا مي توانند اعتبارات آن را براي تأمين زيرساخت ها از قبيل آب و برق هزينه کنند و با اين اقدام موثر حتي زمينه تجميع روستاهاي کوچک نار گندل، چاره و سراب را فراهم کنند.

طرح هادي ناتمام رها شده است[ویرایش]

يکي ديگر از اعضاي شوراي اسلامي نيگ هم به ناتمام رها شدن طرح هادي و وجود تيرهاي رها شده برق در داخل کوچه هاي روستا اشاره کرد و گفت: اين اقدام براي اهالي دردسر شده است.
«عليرضا داوري» از اداره برق خواست براي جابه جايي تيرهاي برق که پس از تعريض کوچه ها در وسط آن قرار گرفته است اقدام کند. وي گفت: اجراي کامل طرح هادي چند سال طول مي کشد و هر سال مبلغ ناچيزي به آن اختصاص مي دهند و اعتباري نمي ماند که بتوان براي جابه جايي تيرهاي برق هزينه کرد.
وي به آمادگي اهالي براي حفر چاله تيرهاي برق اشاره کرد و ادامه داد: از مسئولان شرکت برق و بنياد مسکن انقلاب اسلامي مي خواهيم براي تأمين امنيت جاني مردم به ويژه موتورسواران نسبت به جابه جايي تيرها اقدام کنند و خانوارها را از نگراني نجات دهند.وي يکي ديگر از مشکلات را عبور رودخانه از وسط روستا اعلام کرد و افزود: در زمان جاري شدن آب باران در رودخانه مشکلات فراواني براي اهالي ايجاد مي شود بنابراين مسئولان براي تأمين اعتبارات لازم به منظور احداث ديوار ساحلي اقدام کنند.


عدم اختصاص اعتبار خريد خودروي حمل زباله[ویرایش]

اين عضو شوراي اسلامي نيگ اختصاص نيافتن خودروي حمل زباله را از ديگر مشکلات روستا عنوان کرد و ادامه داد: به دليل تخليه زباله در داخل رودخانه و در بعضي مواقع جاري شدن فاضلاب منازل به اين مسير، مشکلاتي به ويژه در زمستان و تابستان به وجود مي آيد.
وي مشکل ديگر روستا را نامناسب بودن آنتن دهي تلفن همراه عنوان کرد و از مسئولان مخابرات خواست در اين زمينه چاره انديشي کنند.
وي به نبود امکانات رفاهي، تفريحي و سالن ورزشي در روستا اشاره کرد و خواستار توجه بيشتر مسئولان به تأمين اين نيازها شد.
وي از مسئولان خواست براي تأمين اعتبارات لازم به منظور اجراي طرح آبياري نوين و لاي روبي و بازسازي قنات هاي خشک شده روستا که از آب دهي خوبي برخوردار است، اقدام و از خشک شدن بيشتر درختان روستا جلوگيري کنند.


صنايع دستي فراموش شده[ویرایش]

«داوري» گفت: روستاي نيگ روزگاري مرکز توليد جاجیم و گلیم بافی بود اما در حال حاضر اين صنايع به فراموشي سپرده شده است. اگر مسئولان ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري شهرستان براي احياي اين صنعت قديمي و پردرآمد اقدام کنند به طور قطع بخش زيادي از مشکل اشتغال جوانان روستا به ويژه خانم ها رفع خواهد شد.
وي همچنين اظهار کرد: نيگ به دليل واقع شدن در دامنه ارتفاعات و وجود نهالستان هاي سرسبز و وجود دژ زيرزميني و قلعه کهنه قابليت معرفي به عنوان روستاي گردشگري را دارد.
وي آخرين خواسته خود را از مسئولان بخشداري و راه و شهرسازي تسريع در بازگشايي و آسفالت راه جديد نيگ به قاين از مسير زول عنوان کرد و افزود: بيش از ۷۰ درصد اين مسير بازگشايي شده است و اگر مسئولان براي ادامه کار اقدام کنند مسير روستاهاي بخش سده به ويژه منطقه پسکوه به مرکز شهرستان به نصف کاهش خواهد يافت.

منبع[ویرایش]
 
۱. خراسان جنوبي - مورخ دوشنبه ۱۳۹۱/۱۱/۰۹ شماره انتشار ۱۸۳۲۸ نويسنده: حقاني








جعبه‌ابزار