هزاوه
هزاوه روستای گردشگری و محل خانه امیرکبیر است
شاید کمتر کسی استان
مرکزی را به عنوان یک منطقه نمونه گردشگری بشناسد اما حقیقت این است که این استان، با جاذبههای تاریخی و روستایی خود یکی از بهترین مقصدهای گردشگری در مرکز کشور است.
به گزارش باشگاه خبرنگاران
اراک ، اگر گذرتان به استان مرکزی افتاد، پیشنهاد میکنیم سری به روستاى هزاوه بزنید که زادگاه امیرکبیر است. این روستا در فاصله ۲۰ کیلومترى شمال غربى شهرستان اراک قرار دارد و جزئی از دهستان فراوان، بخش فرمهین به شمار میآید.
مطالعات باستانشناسى بر روى تپه تاریخى هزش در این منطقه نشان میدهد که روستای هزاوه قدمتی طولانی دارد و عمر آن با توجه به سفالهاى پیدا شده از تپه، به قرن پنجم هجرى میرسد.
پوشش گیاهی این روستا به دلیل قرار گرفتن در کوهپایه های کوهستان انواع پوشش گیاهی، درخت میوه و گیاهان دارویی را شامل میشود که نمای بسیار زیبایی به این روستای سرسبز میدهد که علاوه بر ویژگىهای تاریخى منحصر به فرد داراى ذخایر آب فراوان، آب و هواى کوهستانى و چشم اندازهاى طبیعى و معمارى زیبا است.
بافت مسکونی روستا هم آنقدر پیچیده و جالب است که به تنهایی میتواند جذابترین بخش سفر شما را رقم بزند. خانههاى سنگى و گلى که به صورت پلکانى بر دامنه شیب کوهها قرار گرفتهاند، چیزی است که شما در هزاوه به وفور میبینید. این خانهها اکثراً از گل، سنگ و چوب ساخته شده و داراى سقفهاى مسطح هستند.
اگر به هزاوه سفر کنید میتوانید سری به محلههای کیور، میان ده، محله پایین، محله چاله، سرآسیابها، ترهزار و ده بالا بزنید و مسجد شبستاندار، درخت سرو کهنسال و حمام قدیمی این روستای وسیع را ببینید. این روستا داراى بافت پیچیدهاى است که از خانههاى سنگى، گلى به صورت پلکانى، بر دامنه شیب کوهها قرار گرفته، این خانهها اکثراً از گل، سنگ و چوب ساخته شده است و داراى سقفهاى مسطح هستند. خانههاى هزاوه اکثراً بر روى صخره و کوه ساخته شده است.
مقبره شاهزاده احمد(ع) بر روى بلندترین قسمت روستا واقع در محله بالا از دیگر آثار با ارزش هزاوه است، بنیان این مقبره به دوره ایلخانان مىرسد. امامزاده " سلطان احمد" جد سوم مقام رهبری است همچنین این روستا زادگاه قهرمان مبارز استعمار، امیرکبیر، میرزا بزرگ قائم مقام و میرزا ابوالقاسم قائم مقام، بوده است.
خانه پدري اميركبير یکی از جاذبههای گردشگری این روستا است که در دو طبقه داراي ۶۲۵ متر مربع وسعت و ۸۱۵ متر مربع زيربنا است. از ويژگيهاي خاص معماري آن سقفهاي هلالي با تيرهاي چوبي و ديوارهاي ضخیم خشتي و گلي است. اين خانه پس از مرمت به نام سردار اعظم ايران زمين نامگذاري ميشود و به محلي علمي و فرهنگي تبديل خواهد شد و با احيا و مرمت خانه پدري اميركبير و تبديل آن به بنياد نخبگان بستر رونق صنعت گردشگري در اين منطقه بيش از پيش مهيا ميشود.
روستاى هزاوه در بیشتر ایام سال معتدل و نسبتاً سرد است، مردم این روستا براى مقابله با این مساله بیشتر ساختمانهای خود را رو به جنوب ساختهاند تا حداکثر استفاده از نور خورشید را برده باشند همچنین دیوار خانهها اکثراً ضخیم و از جنس خشت، چینه و گل است و همچنین ایجاد اتاق کرسى از ویژگىهاى معمارى این روستا است.
بیشتر مردم هزاوه به کشاورزی و باغداری مشغول هستند و بهترین محصول آنها انگور است که چیدن محصول در فصل برداشت توسط گردشگران و خرید محصولات تولیدی از انگور از جاذبههای به یادماندنی در این روستا است.
طبق اعلام سازمان میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان مرکزی این روستا سالانه بیش از ۳۶ هزار بازدید کننده از داخل و خارج از کشور دارد که این مسئله این نیاز را بوجود میآورد تا در منطقه گردشگری روستای هزاوه تاسیسات اقامتی، پذیرایی، خدماتی و تفریحی بوجود آید تا بتواند خدمات بهتری به گردشگران ارائه دهد./