ورزق


داشته ها و نداشته هاي يک روستا
۸۰ درصد ساکنان«ورزق» مهاجرت کرده اند
خراسان جنوبی - مورخ دوشنبه ۱۳۹۳/۰۲/۱۵ شماره انتشار ۱۸۶۷۹
حقاني- ۸۰ درصد جمعيت روستاي «ورزق» که زماني به عروس کویر قاینات مشهور بود حالا از اين روستا رفته اند، با اين حال وقتي ارديبهشت پا به طبيعت «ورزق» مي گذاري شور و شعف وصف ناپذيري از ديدن اين همه زيبايي در تو به وجود مي آيد. از ديدن اين طبيعت بکر باوجود خشکسالي هاي ۱۵ سال گذشته مشعوف مي شوي هرچند امسال شدت خشکسالي نسبت به ۱۵ سال گذشته بيشتر شده است.
بهار امسال حتي يک لاله و گل هاي بهاري در دشت ها و کوهسارهاي قاين ديده نشد اما با اين وجود طبيعت زيبا، مزارع و گلزارهاي زيباي لاله در روستاي ورزق گردشگران و مسافران نوروزي زيادي را از شهرستان به خود جلب کرده بود.
طبيعت زيباي ورزق با لاله هاي سرخ سال هاست که با وجود خشکسالي با مهمانانش گرم و صميمي است. در ميان کوه هاي به هم فشرده قاين بهشت کوچکي به نام ورزق با نسيمي معطر و خنک پنهان است.
رئيس شوراي اسلامي ورزق ازداشته ها ونداشته هاي روستا مي گويد. هر چند روستا غرق زيبايي است اما در نبرد با خشکسالي به گفته«تقي زاده»، تعداد زيادي از درختان چند ساله روستا خشک شده و درختان تنومند گردو به دليل بي آبي، خشکسالي و آفت کرم خراط از بين رفته است و اين باعث شده که ۸۰ درصد اهالي براي گذراندن زندگي به شهرهاي بزرگ مهاجرت کنند.
وي ادامه مي دهد: روستا فقط در روزهاي تعطيل مملو از جمعيت بومي و غير بومي است و به دليل آب وهواي معتدل و کوهستاني داراي محصولاتي چون زردآلو، هلو، سيب، توت، گوجه سبز، گلابي و شاتوت است. در فصل بهار گروه هاي زيادي از مردم براي استفاده از اين ميوه ها به اين روستا عزيمت مي کنند. وي ديگر محصولات روستا را زعفران با عيار و رنگ بالا، برگه زردآلو، گندم، جو، عدس، ماش ، نخود و لوبيا عنوان مي کند و ادامه مي دهد: به دليل کوهستاني بودن، پياز زعفران و پياز خوراکي فقط در اين روستا توليد مي شودو علاوه بر طبيعت زيبا و سرسبز مزارع توليد بذر با گل هاي سفيد منظره جالبي به اين روستا بخشيده است.وي ديگر محصول عمده روستا را سير عنوان مي کند و مي افزايد: سير روستاي ورزق به لحاظ کيفيت در نوع خود بي نظير است .«تقي زاده» گردو، زيره سياه، باد رنجبويه، آويشن، کلپوره، کاکوتي، مستار و انواع داروهاي گياهي را ازجمله محصولات ديگر روستا مي داند. او مي افزايد: در تعطيلات نوروز جمعيتي حدود ۱۴ هزار نفر از اين روستا بازديد کرده اند.
وي مي گويد: بيش از ۵ هزار اصله نهال بادام روستا که بيشتر ديم بوده است، بر اثر بي آبي به کلي خشک شده و از بين رفته است و به دليل وجود خشکسالي ها و آفت و وجود کرم خراط درختان گردوي چند ساله در حال از بين رفتن است. مسئول شوراي اسلامي روستا اظهار مي دارد: اين روستا از خيلي امکانات محروم است؛ البته دولت خدمات زيادي در روستا انجام داده که اين منطقه را آباد کرده و ما هرچه داريم از برکت خون شهدا و نظام مقدس اسلامي است اما به دليل محروميت هاي زياد، دولت بايد به اين روستا بيشتر توجه کند تا مهاجرت معکوس به روستا شروع شود.
وي مي گويد: روستاي ورزق دو شهيد بزرگوار تقديم اين نظام کرده و اهالي با وجود جمعيت کم در دوران پيروزي انقلاب و مبارزات مردم قاين عليه رژيم ستمشاهي در بيشتر راهپيمايي‌هاي ضد رژيم گذشته شرکت کردند و درجبهه هاي نبرد حق عليه باطل حضوريافتند يا با کمک هاي مالي و جنسي خود جبهه ها را ياري رساني مي کردند.وي از خصوصيات بارز اهالي اين روستا مهمان نوازي و خون گرمي را عنوان مي کند و مي افزايد: باغ هاي روستا بدون حصار و ديوار چيني است واين امر باعث شده که مهمانان و گردشگران به راحتي وآزادانه از ميوه هاي روستا به ويژه توت، زردآلو و شاتوت آن استفاده کنند و هيچ محدوديتي براي آن ها وجود ندارد.
وي در ادامه از مسائل، مشکلات وکمبودهاي روستا مي گويد. او اولين مشکل روستا را بي آبي و خشکسالي عنوان مي کند ومي گويد:به دليل خشک شدن ۶ رشته قنات روستا، بيشتر مزارع زعفران امسال حتي براي يکبار هم آبياري نشده و خسارت هاي قابل توجهي به اهالي وارد شده است.
«تقي زاده » مي افزايد: گاهي اوقات اهالي يک تانکر آب بي کيفيت ۱۹ هزار ليتري را تا ۱۱۰ هزار تومان براي زعفران زارها مي خرند و عده اي که از درآمد چنداني برخوردار نيستند نتوانسته اند مزارع خود را حتي براي يک نوبت آب رساني کنند. وي تعطيلي حمام عمومي، تعطيل بودن مدرسه به دليل کمبود دانش آموز، مرمت و بازسازي نشدن قنات هاي روستا و تعداد کم کانال هاي تلويزيوني را از جمله مشکلات عنوان کرد و از مسئولان خواست به وعده هاي خود عمل کنند.
وي خواستار تامين اعتبارات لازم براي لاي روبي، مرمت وکَوَل گذاري قنات هاي خشک شده روستا و کانال کشي آب شد.
وي افزود: اگر چه مردم مهاجرت کرده اند و دبستان روستا به دليل نبود دانش آموز تعطيل شده اما لازم است مسئولان براي همان تعداد کم دانش آموز لااقل يک معلم اعزام کنند تا از ترک تحصيل آنان جلوگيري شود.
وي نبود يک خانه بهداشت روستايي را از ديگر مشکلات دانست و افزود:چنانچه براي فردي مشکلي در شب، سرما ويخبندان پيش آيد بايد به روستاهاي همجوار مراجعه کند.
وي با توجه به کوهستاني بودن منطقه و سردي بيش از حد زمستان ها خواستار تامين اعتبارات لازم براي گازرساني به روستاهاي ورزگ، روشک و ورزق شد.
او به درختان چند صد ساله هم اشاره کرد و گفت: وجود درختان چنار تنومند ۷۰۰ساله، امامزاده سلطان جليل در ارتفاعات روستا، دره ها و جنگل هاي سرسبز روستا و گلزارهاي لاله زمينه اي ايجاد مي کند که مسئولان ميراث فرهنگي آن را به عنوان روستاي گردشگري شهرستان معرفي کنند.
وي با اشاره به کاهگلي بودن و غير قابل سکونت بودن بيشتر خانه ها مي گويد: چنانچه يکي از بلاياي طبيعي مانند زلزله، سيل و... بروز کند به طور قطع خسارت هاي انساني و مالي فراوان به روستا وارد خواهد شد که لازم است مسئولان براي مرمت و بازسازي و مقاوم سازي منازل مسکوني اقدام کنند.
وي وجود معدن گچ سفيد که براي مصارف طبي وآموزشي کاربرد دارد را از ديگر قابليت هاي روستا عنوان کرد وافزود:چنانچه مسئولان براي استخراج اين گونه معادن روستا اقدام کنند به طور قطع مهاجرت معکوس خواهد شد.
وي همچنين از مسئولان صنعت، معدن وتجارت خواست که مقدمات استخراج معدن غني مس که در حد فاصل روستاهاي ورزگ و ورزق واقع شده را فراهم و از اين طريق به توسعه و رونق اقتصادي روستا و اشتغالزايي و بازگشت روستاييان کمک کنند.
وي افزود:در اوايل پپروزي انقلاب اسلامي چند کارگاه قالي بافي، جاجيم بافي و قاليچه بافي در روستا وجود داشته که به دليل مهاجرت اهالي تعطيل شده است و اگر مسئولان دوباره تسهيلات وامکانات لازم را فراهم کنند به طور قطع در مهاجرت معکوس اثرگذار خواهد بود.



جعبه‌ابزار