ورزگ


قائنات
معرفی روستای ورزگ قاینات
http://fanooseabadi.mihanblog.com
۲
روستای ورزگ در ۲۵کلیومتری شمال شرقی قاین ازاستان خراسان جنوبی قرار دارد.
نام این روستا بر گرفته از گیاه فرزگ که در کنار چشمه اصلی این روستا بوده والان تبدیل به قنات ورزگ شده است می باشد این روستا ابتدا در پاوک سپس در رایک جا به جا شده تا به مکان اصلی آن که الان می باشد.
چندین قرن قبل از پیدایش روستای ورزگ در فاصله سه كیلومتری شمال شرق ورزگ در نزدیكی كوه كمر پاوك و در حاشیه رود بزرگ (رود اصلی ورزگ) كنار چاه های پاوك، روستایی به نام پاوك قرار داشته است كه بعد از تخریب روستا و خشك شدن قنات پاوك با فاصله كمی در قسمت جنوبی پاوك، قنات رایك احداث و روستای رایك به وجود می آید. این روستا نیز در بستر رودخانه و هم جوار قنات رایك وجود داشته است. مزار رایك كه از قدمت بسیار بالایی برخوردار است و در بین اهالی دارای شهرت و احترام خاصی می باشد در همین مكان است. از دیگر شواهد این روستا قبرستان بزرگ رایك است كه الان به صورت محدوده ای بزرگ از خاك و سنگ تبدیل شده است. بقایای خانه های ویران شده ی گلی هم وجود روستای رایك را حكایت می كند.
مدت ها بعد بر اثر كم آب شدن قنات رایك؛ در نواحی جنوبی تر در كنار كوه های: تنگل، لاخ آغل بُزُو، لاخ مزار و كوه خُمُندَرو، و به وجود آمدن چشمه ها و قنات های دیگر مانند: قنات ورزگ (چشمه فِرِزگ نام قدیمی آن است)، قنات میان ده (به این قنات و دِهِ حومه آن ان شاء الله در فرصت دیگری خواهیم پرداخت) و قنات سریچَك، مردم به این منطقه كوچ كرده و بعداً در كنار چشمه فرزگ، روستای ورزگ بر گرفته از نام چشمه (كه الان تبدیل به قنات شده است) تشكیل می شود.
این نكته قابل ذكر است كه پاوَك و رایَك نسبت به ورزگ از قدمت بسیار بیشتری برخوردار است اما مردم آن اكثرا از یك نسل هستند كه در زمان های مختلف وبر اثر شرایط آب و هوایی و جغرافیایی محل سكونت خود را به موقعیت بهتر انتقال می داده اند. لذا تارخیچه تشكیل روستای ورزگ به كمتر از سه قرن می رسد.
كوه های اطراف ورزگ: از مشرق: كوه كمر سفید، تپه های چُنگ چَقوكی، كوه كمر پاوك، قله سیاه، قله سرخ.
از شمال: كوه های بُقَیرِز و قله های اطراف روستای خونیك. از مغرب: كوه های: درّه واسو، درّه نقوچ، دره غجل، كوه تنگل. از جنوب: كوه آغل بُزو، كوه مزار، كوه های دره خُمُندَرو، كوه های بند قلبیر و كوه های ورزق.
قنات ها به ترتیب موقعیت جغرافیایی از جنوب به شمال: ۱- قنات سریچَك، ۲- قنات میان ده، ۳- قنات ورزگ، ۴- قنات كلاته تَه (یا كلاته پایین همان ابراهیم آباد)، ۵- قنات رایك، ۶- قنات پاوَك (این قنات به كلی خشك و ویران شده است)، ۷- قنات درخت توت (از این قنات هم اكنون به صورت چاه و به وسیله پمپ برقی بهره برداری می شود.)
نگاهی به پیشینه این روستا نشان دهنده روحیه مذهبی و فرهنگی اهالی و سطح بالایی از اعتقادات آنان دارد چراکه، تاکنون حدود ۲۰ شهید بزرگوار تقدیم انقلاب نموده ودارای۲ آزاده می باشد و از حیث تعداد رزمنده ، جانباز و شهید در زمره روستاهای انگشت شمار استان قرار دارد.
پیشگامی این روستا درعرصه علم را میتوان از پرورش علمای بسیار دین مشاهده کرد. ازجمله: مرحوم حجة الاسلام صادقی، حاج شیخ محمود محمدی، حاج سیدابوالحسن هاشمی، حاج شیخ رمضان رجب پور، حجت الاسلام فروزان نژاد (امام جمعه موقت بندرعباس) ، حاج شیخ اکبر دشتی، حاج سیدعلی مهدوی و حاج شیخ حسن برات نژاد اشاره کرد. لازم به ذکر است که ۴ تن از شهدای این روستا طلبه بوده اند و هم اکنون نیز حدود ۳۰ نفر از جوانان این مرز و بوم در سراسر کشور به آموختن علوم حوزوی مشغول می باشند.
این روستا دارای چهار مسجد بنام های مسجد جامع ورزگ(ثبت و دارای کد در آثار ملی کشور) ، مسجد صاحب الزمان(عج) ، مسجد خاتم الانبیاء (ص) و مسجد کربلایی محمد ورزگی (با بیش از ۷۰ سال قدمت) و یک حسینیه بنام شهدای ورزگ می باشد.
ورزگ ازمناطق تفریحی ودیدنی شهرستان قاین می باشد وبه دلیل نزدیکی به شهر در روزهای تعطیل تفرج گاههای آن شلوغ می باشد.از مکان های تفریحی زیارتی می توان به چشمه مرغش،چشمه درخت سنجت، چشمهسفیددال، غارجوجه، غارعلی بابا، بند(سد)قلبیر، مزاررایک (ثبت و دارای کد در فهرست آثار ملی کشور) ، مزارشهداء هشت سال جنگ تحمیلی و کوه مزار را نام برد .

روستای ورزگ از نظر صنعتی نیز در سطح استان حائز اهمیت بوده که از این دست می توان به معدن مس ورزگ اشاره کرد.
لینک های مربوط به ورزگ
ورزگ در دانشنامه ویکی پدیا
دیدن ورزگ روی نقشه
وبلاگ گاهنامه فانوس آبادی روستای ورزگ
وبلاگ گلشن ولایت
وبلاگ ورزگ و مطالب نو
وبلاگ ورزگ,پشت پرده ها،آموزش و نکته های مفید
بر و بچ ورزگی|مدیر:سیدابراهیم علوی
آشنایی بیشتر با ورزگ
شهدا و مشاهیر ورزگ
جاذبه های گردشگری ورزگ
ورزگ در قاب دوربین
نشریات فرهنگی ورزگ
درباره کانون شهدای ورزگ
ارتباط با ما
تلفن تماس: ۰۹۱۰۵۰۹۸۰۰۹
ایمیل: Vorezg@chmail.ir







جعبه‌ابزار