وشنوه




موقعیت و تاریخچه[ویرایش]

روستای وشنوه از توابع بخش کهک (نوفل لوشاتو) شهرستان قم با مختصات جغرافیایی ۵۱ درجه طول شرقی و ۳۴ درجه و ۱۵ دقیقه عرض شمالی در ۲۷ کیلومتری جنوب شرقی کهک و در ۶۰ کیلومتری جنوب شرقی شهر قم قرار دارد. ارتفاع آن از سطح دریا در حدود ۲۰۰۰ متر است.
روستای وشنوه از شمال به کوه قلعه دژ و از شمال غربی به کوه بخاره محدود می شود.این روستا در محدوده کوهستانی استان قم استقرار یافته و آب و هوای آن در بهار و تابستان معتدل و مطبوع و در زمستان سرد است. رودخانه فصلی وشنوه در میان روستا جریان دارد.روستای وشنوه به زبان فارسی سخن می گویند مسلمان و پیرو مذهب شیعه جعفری هستند.

الگوی معیشت و سکونت[ویرایش]

براساس نتایج سرشماری سال ۱۳۷۵ روستای وشنوه در حدود ۶۹۶ جمعیت داشته است که در سال ۱۳۸۵ به حدود ۸۵۰ نفر افزایش یافته است.درآمد اکثر مردم این روستا از فعالیت های زراعی و دامداری تامین می شود.
مشاغل خدماتی و تولید محصولات صنایع دستی نیز در روستا رواج دارد. شرایط مساعد آب و خاک و کوشش دهقانان، باغداری در روستا را رونق بخشیده است و انواع میوه ها مانند فندق، گردو، بادام و آلو در آن به عمل می آید.مراتع سرسبز پیرامون روستا موجب رونق دامداری و پرورش گوسفند و بز در روستا شده و انواع لبنیاد مانند کره، پنیر، ماست و شیر از فرآورده های دامی روستاست.
زنان روستایی در کنار فعالیت های زراعی به تولید و بافت انواع قالی و قالیچه می پردازند.روستای زیبا و ییلاقی وشنوه که در ناحیه کوهستان استقرار یافته بافت مسکونی متراکمی دارد. قسمتی از کالبد روستا که در شیب تند قرار گرفته معماری پلکانی دارد. بام یک خانه حیاط خانه دیگری است. در کوچه های پیچ در پیچ روستا، نهرهای آب جریان دارد که اطراف آن ها را درختان بلندی فرا گرفته اند. معابر روستا وضعیت مناسبی دارند. اکثر خانه های روستا، در یک طبقه با سقف مسطح ساخته شده و از چوب و اندود کاهگل پوشیده شده است. در این روستا، خانه های بزرگ و ویلایی نیز مشاهده می شود. روستای وشنوه به لحاظ معماری بسیار زیبا و جالب توجه می باشد. در بافت قدیمی روستا خانه هایی وجود دارد که قدمتی بسیار طولانی دارند و برخی از آن ها اخیراً مرمت شده اند. مصالح عمده به کار رفته در ساخت خانه های شامل سنگ، چوب، آجر، خشت، گل و گچ است. در ساخت خانه های جدید، از آهن و سیمان نیز استفاده می شود. شکل خانه ها، از نوع فعالیت و معیشت مردم تعبیت می کند. مثلا در خانه های دامداران علاوه بر فضای معمول، اصطبل و انبار علوفه نیز وجود دارد.

جاذبه های گردشگری[ویرایش]

روستای کوهستانی و زیبای وشنوه به دلیل موقعیت طبیعی و اقلیم ییلاقی، مناظر جذاب و زیبایی دارد. چشم انداز ارتفاعات اطراف و باغ های میوه آن به خصوص در فصول بهار، تابستان و پاییز جلوه ای زیبا و دلنشین دارد و هر بیننده ای را مجذوب می کند.ارتفاعات زیبای الوند در ۱۰ کیلومتری روستای وشنوه واقع شده است. این کوه مناظر و چشم اندازهای طبیعی و زیبایی دارد. قله آن در زمستان پوشیده از برف است و جلوه ای شگفت انگیز می یابد. این کوه، مکان مناسبی برای علاقمندان به طبیعت گردی و کوهنوردی است.غار وشنوه یکی از جاذبه های طبیعی و شگفت انگیز روستای وشنوه است. این غار در ۶ کیلومتری روستا و در کوهستان اردهال قرار دارد. در این کوهستان چهار غار یا چاله غار، وجود دارد در داخل یکی از آنها منبع آب فراوانی وجود دارد. این آب از شکاف کوه سرازیر می شود و گاهی نیز به صورت چشمه فوران می کند.پ
وشش گیاهی روستا، شامل انواع گیاهان دارویی از قبیل گل گاوزبان، شیرین بیان، گل ختمی، شاتره، خاکشیر، کاسنی و گون است. جانوران و پرندگان روستا شامل شغال، گرگ، روباه، خرگوش، کبک و تیهو است.دره های اطراف روستا وشنوه از درختان کهنسال گردو و بادام پوشیده شده است. این دره های زیبا در فصلزمستان از برف پوشیده می شوند و در بهار و تابستان نیز بسیار سرسبز و زیبا جلوه می کنند. در دره ها چشمه ها و رودخانه های پرآبی جریان می یابند و مناظر بسیار تماشایی و فضای مناسبی برای گذران اوقات فراغت پدید می آورند. مظهر قنات روستا نیز بسیار جالب توجه است.
امامزاده هادی یکی از بناهای مهم روستای وشنوه است. این بنا از آثار دوره صفویه است و در یک کیلومتری روستا قرار گرفته است. ضریح طلایی امامزاده در زیر طاق گنبد قرار دارد و در دور آن جملات عربی نوشته شده است.مردم این روستا، اعیاد بزرگ مذهبی مانند عید فطر، عید غدیر و عید قربان و همچنین عید نوروز را به جشن و سرور و در ایام سوگواری ائمه (ع) به ویژه در ماه محرم به عزاداری و سوگواری می پردازند.

وضعيت فرهنگي[ویرایش]

از مهم ترین ویژگی های فرهنگی مردم روستای وشنوه برگزاری مراسم شبیه خوانی و تعزیه خوانی در روز عاشورا است.مراسم برگزاری سردرختی در روستای وشنوه متداول است. در اوایل بهار برای این که درختان باغ ها از گزند سرما در امان بمانند، این رسم به اجرا در می آید. در این مراسم با هزینه مردم، گاوی خریداری می شود، سپس دستمال سبز رنگی به دور گردن گاو بسته می شود و در روستا گردانده می شود و در پایان گاو را در امامزاده قربانی می کنند و از گوشت آن حلیم می پزند و در بین مردم احسان می کنند.

صنايع دستي[ویرایش]

مهم ترین صنایع دستی روستای وشنوه تولید انواع قالی و قالیچه های دستبافت در طرح ها و رنگ های متنوع است.
سوغاتی های محلی این روستا، شامل انواع خشکبار، گردو، بادام و فندق می باشد.از مهم ترین غذاهای روستا، می توان به اشکنه، قرمه، سمنو، کالجوش و کوفته برنجی اشاره کرد.

دسترسی[ویرایش]

این روستا از طریق شهرهای قم و کهک قابل دسترسی است و جاده ای آسفالت دارد.

غار وشنوه[ویرایش]

در ۶۰ کیلومتری قم در کوه اردهال چهار غار قرار داردکه در داخل یکی از آنها منبع عظیمی از آب وجود دارد. این آب از شکاف کوه سرازیر میشود و به صورت چشمه فوران می کند . این غار یکی از جاذبه های بسیار دیدنی استان قمبه شمار می رود .

امامزاده هادی[ویرایش]

این زیارتگاه از دوره صفویه باقی مانده و در روستای وشنوه قرار دارد . بنای آن دارای ساختمانی چهار ضلعی است که با گنبدی ترک از کاشی تزیین یافته است . برجدارهای ساختمان نقاشی قدیمی به جای مانده است . این نقوش حدود هفتاد سال پیش توسط (میرحسن نقاش) انجام شده است.

منبع[ویرایش]

وبلاگ روستای وشنوه    







جعبه‌ابزار