وضعیت تولید محصول کیوی در ایران


وضعيت توليد محصول کيوی در ايران
این میوه در ایران از سال ۱۳۴۷ مورد توجه قرار گرفته و بعد از انجام تحقیقات مقدماتی توسط ایستگاه تحقیقات کشاورزی رامسر، بدلیل داشتن مقاومت بیشتر به سرما نسبت به مرکبات در شمال ایران بعنوان جایگزینی برای مرکبات تائید گردیده و بعد از ورود ارقام انتخاب شده و مناسب از کشورهای ایتالیا و فرانسه بنامهای هایوارد، ‌برونو، آبوت، ‌مانتی و ارقام نر توموری و ماتوا درسال ۱۳۶۳ عملاً بصورت تجارتی مورد توجه قرار گرفت. درحال حاضر این میوه درسه استان مازندران، گلستان و گیلان در حاشیه دریای خزر و اراضی مناسب کشت شده و هرساله بر سطح آن افزوده می‌شود.


مناطق مستعد کشت در کشور[ویرایش]

درحال حاضر تنها قسمت کوچکی ازسواحل بحر خزر که از آستارا تا ساری را در برمی‌گیرد برای استقرار باغهای کیوی شرایط مساعدی دارند. شرایط مذکور نه تنها مربوط به وضعیت عوامل جوی از قبیل درجه حرارت، رطوبت نسبی، ارتفاع و پراکنش بارندگی است بلکه PH خاک نیز در این ارتباط نقش مهمی دارد زیرا تنها در این نوار است که خاکها تا حدودی اسیدی یا خنثی بوده و برای رشد و پرورش کیوی مناسب است. لذا گسترش باغهای کیوی درسالهای اخیر در همین محدوده بوده و درسایر مناطق ازجمله گیلان سطح کشت ناچیز می‌باشد. به این ترتیب محل استقرار باغهای کیوی با ارقام فعلی باشرایط طبیعی انطباق کامل داشته و تنها درصورت در اختیار داشتن ارقام جدیدی که شرایط مختلف آب وهوایی را تحمل نمایند، امکان گسترش کشت در سایر مناطق نیز خواهد بود.

پراکنش و سطح زیرکشت، تولید و عملکرد[ویرایش]

با توجه به تحقیقات انجام گرفته، شرایط آب وهوایی و خاکی مناسب برای کشت این محصول فقط در استانهای شمالی کشور، مازندران، ‌گیلان و گلستان فراهم است و در سایر استانها بدلیل رطوبت نسبی کم، سرمای زمستان و بالا بودن PH خاک کشت این محصـــول امکان پذیر نمی‌باشد.
طبق آمارنامه وزارت کشاورزی درسال ۱۳۸۷ سطح زیر کشت، میزان تولید و عملکرد این محصول در استانهای فوق الذکر بشرح جدول زیر است :

سطح زیرکشت،میزان تولید وعملکرد محصول کیوی درسال زراعی۱۳۸۷

ردیف
استان
سطح کشت باغات (هکتار)
میزان تولید
عملکرد
(کیلوگرم درهکتار)
غیربارور
بارور
جمع
(تن)
۱
گلستان
۳۵.۹
۶۰.۴
۹۶.۳
۱۸۷۶.۶
۳۱۰۶۹.۵
۲
گیلان
۷۲۷.۳
۲۰۶۱.۱
۲۷۸۸.۴
۳۹۲۰۵.۴
۱۹۱۷۲.۰
۳
مازندران
۶۶۰.۲
۶۰۱۹.۱
۶۶۷۹.۳
۱۸۰۶۶۳.۸
۳۰۰۳۳.۴
۴
جمع
۱۴۲۳.۴
۸۱۴۰.۶
۹۵۶۴
۲۲۱۷۴۵.۸
۲۷۳۴۰.۲
ماخذ : آمار نامه وزارت جهاد کشاورزی
سیمای کلی باغات کیوی درجه بندی فنی باغات کیوی با توجه به اینکه ورود ارقام کیوی در کشور تحت نظارت موسسه تحقیقات نهال و بذر کشور با هماهنگی FAO انجام گرفته است، لذا از بدو ورود و انتشار در سطح باغات روشهای کاشت و داشت و برداشت نیز ترویج داده شده است. این امر تاثیر مثبتی بر تولید این محصول داشته و بنابراین درحال حاضر ۹۰ % از باغات کیوی با استفاده از روشهای صحیح مستقر گردیده و میتوان گفت که درجه ۱ می‌باشند.

پایه های درخت کیوی[ویرایش]

در نیوزیلند ابتدا جهت بدست آوردن ارقام جدید از طریق بذر به تکثیر وتولید نهال کیوی اقدام گردیده و سپس از بین نهالهای بدست آمده، ارقام پرمحصول با کیفیت خوب انتخاب و تکثیر گردید. با توجه به اینکه نهالهای تولید شده از طریق بذر دارای تفرق صفات زیادی هستنـــد و میوه‌های نامرغوب تولید می‌نمایند، بعلاوه چون اختلاف ظاهری مشهودی بین نهالهای بذری نر و ماده وجود ندارد و تا سال ششم یا هفتم قابل تشخیص نمی‌باشد لذا تکثیر از طریق بذر مشکلاتی را ایجاد می‌نماید. ساده ترین روش استفاده از قلمه برای تکثیر نهال کیوی می‌باشد. برای بدست آوردن یک نهال ریشه‌دار درصورت استفاده از قلمه غیرخشبی با روش مه‌پاش در تابستان سه ماه وقت لازم است و هرگاه قلمه خشبی در زمستان زده شود ۶ ماه طول می‌کشد، در حالیکه دستیابی به نهال پیوندی بر روی بذر حداقل یکسال و نیم طول می‌کشد. بعلاوه نهالهای حاصله از قلمه همگی از نظر صفات کیفی وکمی مشابه رقم مادری بوده و تفرق صفات نخواهند یافت. یکنواختی نهالهای حاصله، ‌هزینه کمتر عملیات، زمان کم، آموزش آسان روش کار و جدا کردن فوری پایه های ماده از نر همگی از محاسن تکثیر با قلمه نسبت به روش پیوند یا بذر است. بنابراین در مورد کیوی پایه خاصی مورداستفاده قرار نگرفته بلکه هریک از ارقام بروش قلمه گیری براحتی تکثیر می‌شوند.

منبع[ویرایش]

پروژه
شبکه روستایی ایران



جعبه‌ابزار