پاتیل مرادی


یک سنت ۳۰۰ ساله در بوشهر
مطالبه: ˈپاتیل مرادیˈ سنت پخت غذای نذری برای اهل بیت(ع) در روستای خیرآباد دشتستان استان بوشهر یک سنت با ۳۰۰ سال قدمت که به باور تبدیل شده و همچنان پابرجاست.

به گزارش پایگاه خبری تحلیلی " مطالبه " آیین نذری دادن به عزاداران امام حسین(ع) سنتی دیرینه و پسندیده میان اکثر مسلمانان و بخصوص شیعیان دنیاست که در کشورمان رواج بیشتری دارد و در ایام تاسوعا و عاشورا و مناسبت های دهه پایانی ماه صفر به اوج خود می رسد.
مردم ایران هر ساله با برپا کردن هیات ها و تکیه ها، در عزاداری و سوگواری های خود آیین های زیادی دارند و هر کسی به نحوی عشق و دلدادگی خود به امام حسین(ع) را به نمایش می گذارند.
پخش نذری میان مردم، سنت زیبای شریک شدن در نذری همدیگر و همچنین یک فرآیند اجتماعی و نشانه یک کار حسنه گروهی است وبیشتر این نذری ها به صورت طبخ غذا و پخش آن میان مردم و دسته ها و هیات های مذهبی عزاداران امام حسین(ع) انجام می شود.
از زمانی که هنوز پخت نذری به این شکل در بین مردم ایران و یا شاید منطقه دشتستان رواج نداشت، روستای خیرآباد میزبان خیل زیاد مشتاقان و عاشقان اهل بیت (ع) در ایام مختلف مذهبی بویژه در ایام تاسوعا و عاشورا و مناسبت های دهه پایانی صفر بوده است.
پخت غذای نذری در این روستا به ۳۰۰ سال پیش برمی گردد و مردم منطقه اعتقاد زیادی به شفابخشی و حاجت روایی غذایی که دراین روستا پخت می شود دارند و به نحوی که به (پاتیل مرادی ) که همان دیگی که در آن غذای نذری برای عزاداران اهل بیت (ع) پخته شده معروف شده است.
کم کم مکانی در این روستا به پاتیل مرادی معروف شد حسینیه ای است که سالانه میزبان عزاداران و متوسلین زیادی از سراسر استان و یا حتی نقاط مختلف کشور شد و امروز به گونه ای است که تنها در دو روز ۲۸ صفر و شهادت امام رضا (ع) چهار هزار عزادار در این حسینیه تجمع کرده و از غذای نذری به عنوان تبرک تناول می کنند.
در ایام ۲۸ صفر رحلت نبی اکرم(ص) و فرارسیدن شهادت امام رضا (ع) عزادارانی از سراسر استان بوشهر و کشور با حضور در روستای خیرآباد دشتستان در سوگ پیامبر اسلام(ص)و امام رضا (ع) و اهل بیت به عزاداری می پردازند.
طبق سنت حسنه چندین ساله از زمان های قدیم در این روستا هر ساله در این ایام مردم با حضور گسترده خود عشق و وفاداری خود را به اهل بیت و پیامبر به نمایش می گذارند.و مردم معتقدند که ذره ای از غذای پاتیل مرادی شفا بخش است و آن را به عنوان تبرک برای بیماران و حاجتمندان می برند.
علاوه بر مراسم سخنرانی، عزاداری و سینه زنی اهدای نذورات مردمی و پخت غذای نذری به طور دسته جمعی که از قدیم الایام دراین روستا رایج بوده و هنوز به قوت خود باقی است .
مردم در این روز بیشتر ترجیح می دهند که با خانواده در مراسم عزاداری شرکت کنند و ظهر خود را با غذای نذری متبرکه صرف کنند.
پخت غذای نذری به صورت گروهی و با همکاری و هماهنگی همه اقشار کوچک و بزرگ و زن و مرد صورت می گیرد .
این نذری ها بعد از اتمام عزاداری ها و مراسم سوگواری به محل عزاداری ها انتقال داده می شود تا از سوگ نشینان پذیرایی شود.
عزداران معتقدند که صرف غذای نذری قیمت مادی ندارد بلکه ارزش معنوی گرانبهایی دارد چون که با معیارهای زمینی و مادی سنجیده نمی شود.
مردم این روستا همچنین معتقدند که پخت و توزیع غذای نذری در این روستا علاوه بر افزایش روزی باعث گسترش فضای معنویت و وفاداری بیشتر جوانان این منطقه به اهل بیت و پیامبر می شود و به این کار عشق می ورزند.
از دیگر ویژگی های خاص در این نذورات از طرف مردم روستا اهدای وقوفات نخیلات مردم این روستا برای ادای نذر و کمک به توسعه فضاهای مذهبی و ساخت حسینیه و تکیه در این منطقه است.
حاج رسول یزدان پناه مسوول برگزاری مراسم پاتیل مرادی این روستا گفت: ۳۰۰ سال است که این سنت حسنه عزاداری و پخت غذای نذری در این روستا رایج است و هر ساله شاهد حضور بی شماری از عزاداران از سراسر کشور و استان به این منطقه هستیم.
معاون اجتماعی و سیاسی فرماندار دشتستان نیز گفت: این روستا یکی از روستاهای نمونه کشوری در زمینه حضور خودجوش عزاداران و پخت غذای نذری و وقف برخی از نخیلات کشاورزی مردم روستا برای ادای نذورات به مردم در این روستاست که قابل ستایش است .
ابراهیم مهتدی افزود: روستای خیرآباد با ۵۰۰ نفر جمعیت در ۱۰ کیلومتری برازجان واقع است و دارای حسینه های و تکایای زیادی برای حضور عزاداران اهل بیت در ایام عاشورا و تاسوعا و شهادت ائمه و ۲۸ صفر و شهادت امام رضا (ع) است.

منبع: ایرنا



جعبه‌ابزار